Galati - este pronosticul morbid, dar realist, pentru luna iulie, dat
de seful Regionalei de Politie Transporturi Galati, comisarul-sef Petrica Hahui, care se bazeaza pe experienta ultimilor ani. Comisarul Hahui a declarat, ieri, ca seria neagra a deceselor a inceput deja, numai in Galati, in patru zile, inregistrindu-se patru inecati. Astfel de situatii nefericite, care au loc an de an, nu-i impiedica insa pe braileni si galateni sa vina in continuare pe malul Dunarii, ca sa se racoreasca, gratis, de arsita zilelor de vara.
De ani de zile, mii de braileni evita bazinele si strandurile amenajate, unde trebuie sa plateasca bilet de intrare si fac plaja in sezonul estival pe malul Dunarii, inotind in zone neamenajate, unde exista gropi sau curenti periculosi. In fiecare an, fluviul isi ia obolul in vieti omenesti, insa acest lucru nu descurajeaza pe nimeni. Politistii de la Regionala Transporturi, care au inceput deja sa inregistreze inecurile verii, se gindesc cu groaza ca ceea ce este
mai rau de-abia acum urmeaza, pentru ca luna iulie a fost
intotdeauna cea cu numarul record de decese in Dunare. Ei spun ca nu au nici o putere legala sa-i amendeze pe cei care fac baie
in fluviu, singura solutie fiind, eventual, o hotarire de Consiliu Local
care sa sanctioneze aceasta fapta, ea putind fi aplicata de catre
Politia Comunitara.
Seful sectiei regionale de Politie Transporturi Galati, comisar sef Petrica Hahui, ne-a declarat ieri: "Ne asteptam ca in luna iulie sa avem cam doi inecati la trei zile, pe zona Braila-Galati si spun asta in baza experientei din anii trecuti. Noi, ca Politie Transporturi, nu avem competenta legala sa amendam pe cei care fac baie in Dunare, pentru ca acesta este un loc public unde poate veni oricine. Doar daca ar fi vorba despre niste zone proprietate privata, unde se intra fara autorizatie, am putea interveni, dar nu este cazul. Singura solutie ar fi ca, in conditiile in care se constata o crestere a numarului de inecati, consiliile locale sa emita o hotarire prin care sa sanctioneze pe cei care fac plaja si inoata in Dunare in locuri neamenajate, iar aceasta ar putea fi pusa in aplicare de Politia Comunitara si poate si de Jandarmerie. Dunarea este periculoasa, sint zone in care exista gropi, sint curenti care te iau chiar daca stii sa inoti, sint zone foarte periculoase, dar deocamdata, tot ce putem face noi este sa le spunem sa nu intre in apa, sa ii prevenim ca exista un risc".
La rindul sau, comisarul Costel Crintea, seful Politiei Transporturi Braila, a declarat ca pina acum, in judetul nostru s-au inregistrat deja trei inecati, dintre cei care au intrat in fluviu, ca sa se racoreasca: "Sint numai trei pina acum, dar avind in vedere ca sintem in plin sezon, numarul lor va creste, iar ca si masuri, nu prea avem baza legala. Ceea ce este si mai trist este ca victimele sint, in marea majoritate, tinere, pina in 20-25 de ani. Ultimul inecat pe care l-am inregistrat in Braila a fost acum o saptamina, o fata de 17 ani, care a intrat in Dunare in zona plajei “Perla”, ca sa faca baie si n-a mai iesit. Ulterior, a fost gasit si cadavrul".