Din punct de vedere demografic, sintem din ce in ce mai putini. Paradoxal insa, spitalele sint tot mai aglomerate, farmaciile isi mentin rulajul bun, la fel ca si afacerile de pompe funebre. Numarul locuitorilor scade, dar cel al actiunilor in justitie creste. Ne cautam dreptatea de trei ori in aceleasi cauze, pe fond, in apel si apoi la recurs, iar uneori nici CEDO nu ne mai ajunge. Cu toate acestea, facem coada si acolo.
Motivele pentru care ne imputinam sint arhicunoscute: locurile de munca mai bine platite in strainatate si imbatrinirea populatiei. Dar, cu toata migratia romanilor, strazile devin tot mai neincapatoare sub atitea si-atitea masini. Si cererea de locuinte ramine ridicata, iar oferta scazuta mentine preturile exorbitante pentru covirsitoarea majoritate a romanilor.
Daca e sa ne luam dupa statistici, cistigam mai mult ca-n anii trecuti, dar ne situam in continuare in rindul natiilor sarace ale Europei. Pe masura ce populatia scade, restantele la creditele contractate la banci cresc. E drept ca pina in 2008 romanii au fost cei care au alergat dupa credite. Din 2009, rolurile se schimba: bancherii vor alerga dupa clienti, dar si dupa recuperarea banilor imprumutati.
In fine, chiar daca romanii s-au imputinat, efectivul Parlamentului a ramas acelasi. Romanii si-au redus prezenta chiar si la vot, dar alesii se incapatineaza sa ocupe la fel de multe fotolii in legislativ. Semn ca obrazul politic isi pastreaza grosimea, indiferent de situatie. De altfel, criza economica si-a aratat deja efectele paradoxale in domeniu. Umbra ei amenintatoare a facut ca extremele politice sa se atinga la Bucuresti. Odata visul lui Basescu implinit, dupa cum insusi presedintele a spus-o, am depasit si luminita de la capatul tunelului. Tranzitia e gata, intram intr-o noua etapa istorica: ne modernizam. Suna incurajator, ca o promisiune cu aroma de lapte si miere. Dar sint doar aditivi alimentari, E-uri, iar drumul dupa iesirea din tunelul tranzitiei continua brusc in jos. Luminita a intrat in criza.