Mergi la conţinutul principal

Lumea zeilor şi-a deschis porţile la Brăila, pentru «Haiganu»

• scriitorul Marian Coman şi-a lansat la Brăila partea a doua a romanului său intitulat „Haiganu. Furia Oarbă” • amatori ai genului fantasy, indiferent de vârstă, s-au adunat cu mic, cu mare la The Music Pub pentru a pune mâna pe cea de-a doua carte din trilogie, dar şi pentru a sta de vorbă cu scriitorul brăilean • în prezent, Marian Coman se află într-un turneu naţional de promovare a cărţii

 

Surpriză maximă pentru amatorii literaturii fantasy din Brăila, dar şi pentru pasionaţii de benzi desenate. Scriitorul brăilean Marian Coman, fost redactor-şef al cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, şi-a lansat noul roman: partea a doua din trilogia „Haiganu”, intitulată „Furia Oarbă”. Evenimentul a avut loc joi seară, pe scena The Music Pub, şi a adunat destul de mulţi curioşi. Seara a fost deschisă de Cătălin Curcă, organizatorul întâlnirii, iar Marian Coman l-a avut alături pe scriitorul şi criticul literar Adi George Secară.

În prezent, Marian Coman se află într-un turneu naţional de promovare a cărţii, iar Brăila a fost a treia sa oprire, după Bucureşti, la deja celebrul Comicon şi Galaţi.

Am început povestea lui Haiganu dintr-un fel de întâmplare miraculoasă pentru mine. Editorul Mihai Ionaşcu, cel care realizează această revistă de benzi desenate care se numea «Harap Alb Continuă» şi acum se numeşte «HAC!», mi-a lansat provocarea de a scrie un text, care iniţial trebuia să fie o povestire scurtă sau cel mult o nuvelă, pentru un foileton, începând cu primul număr al revistei. Şi am scris, negândindu-mă că o să devină vreodată un roman sau că o să devină vreodată o trilogie aşa cum va fi în final. Mihai construise un univers pentru continuarea aventurilor lui Harap Alb în bandă desenată. Proiectul fiind deja început, am fost rugat să îmi aleg un personaj despre care să scriu acea povestire. Pe mine m-a fermecat Ochilă din povestea lui Ion Creangă. Reinterpretat de Mihai, acesta era un zeu aruncat pe pământ care auzea toate vocile oamenilor, toate gândurile lor, care ştia viitorul, care ştia trecutul, însă nu ar fi putut împiedica ceea ce urmează să se întâmple. Un zeu osândit, aruncat pe pământ, în lumea oamenilor, dar şi a piticilor, o lume fantastică. M-a tentat să scriu despre acest Ochilă şi l-am aruncat în lumea asta, pentru că părea o imposibilitate şi pentru mine. A fost cu adevărat o provocare”, le-a povestit Marian Coman celor care au venit să îl întâlnească, cu precizarea că după succesul obţinut cu prima povestire despre Haiganu, s-a conturat şi ideea realizării unui roman.

 

«În a doua parte a trilogiei o să facem cunoştinţă cu Cei Mari»

După cum a povestit chiar autorul, cartea „Haiganu. Fluviul Şoaptelor” a apărut în noiembrie 2015 şi a fost lansată la vremea respectivă şi la Brăila. Anul acesta, „Furia Oarbă” le propune un cu totul alt decor cititorilor, acţiunea fiind axată în special pe lumea zeilor, „a Celor Mari”. De asemenea, pentru 2018 sau peste doi ani, Marian Coman a promis şi cea de-a treia parte a trilogiei. Cartea se va numi „Tristeţea Zeilor” şi are menirea de a rotunji întreaga poveste, după cum a precizat chiar scriitorul în cadrul lansării de la Brăila.

„Nu o să povestesc cartea. Nu aş vrea să dau spoilere. Dar ce am încercat să fac a fost să duc povestea la un alt nivel. Personajele din cartea mea urcă cumva într-o altă lume. O să facem cunoştinţă în al doilea volum cu nişte personaje despre care doar se vorbeşte în primul roman. O să facem cunoştinţă cu «Cei Mari», o să vedem cine sunt «Cei Mari», adică zeităţile. Iar dacă în primul volum cunoşteam vreo două dintre ele, într-o formă sau alta, aici o să avem acces nemijlocit la lumea zeilor. Şi o să vedem, poate, cât de mici sunt zeii şi cât de mari ni-i închipuim noi. Sau cel puţin personajele din cartea mea”, a mai afirmat Marian Coman despre volumul „Furia Oarbă”.

Întâlnirea de la Brăila a fost una extrem de interesantă. S-a vorbit liber, s-au adresat întrebări despre roman, iar cei care au avut curajul să ia cuvântul au primit şi reviste „HAC!” drept recompensă. S-au făcut comparaţii între personajele fantastice din mitologia românească şi supereroii promovaţi în Statele Unite ale Americii, cei prezenţi la eveniment au deschis subiecte referitoare la importanţa schimbării sistemului educaţional din România şi chiar la introducerea benzilor desenate în manualele şcolare, pentru a creşte interesul elevilor faţă de materiile studiate. De precizat că la eveniment a existat şi un stand al Librăriei Humanitas din Galaţi, de unde cei interesaţi şi-au putut procura atât primul roman al trilogiei „Haiganu. Fluviul Şoaptelor”, cât şi partea a doua „Haiganu. Furia Oarbă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro