Lumea lui Panait Istrati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lumea lui Panait Istrati

Sala de Consiliu a Inspectoratului Judetean de Politie a gazduit un simpozion ce a avut ca tema viata si opera lui Panait Istrati. Au fost invitati, profesoara Maria Cogalniceanu si conf. univ. dr. Zamfir Balan de la Muzeul Brailei, care au adus in atentia publicului lucruri mai putin cunoscute, pornindu-se de la premisa ca toti brailenii cunosc operele importante istratiene si momentele semnificative din viata autorului.
Profesoara Maria Cogalniceanu a apreciat ca Panait Istrati a fost o constiinta care si-a depasit timpul si secolul si ca datorita lui acest colt de lume brailean a intrat in istoria literaturii universale. A mai spus ca fuziunea dintre biografie si creatie este profunda la Istrati, iar pasiunea, vointa lui de a se depasi pe sine, un tinar paria, muncitor, vagabond, a fost extraordinara. El a invatat singur limba franceza, cu ajutorul unui dictionar, pentru ca era constient ca numai scriind intr-o limba de circulatie internationala simtirea sa si filozofia sa de viata poate fi cunoscuta. Panait Istrati a devenit si personaj de roman datorita scriitorului Dan Ghitescu, care l-a ales ca centru al universului din romanul "La rasarit apune soarele", tiparit la editura "Cristal" din Bucuresti in 2004. In final, profesoara Maria Cogalniceanu s-a intrebat de ce oare nu stiu romanii, brailenii, sa se ridice la inaltimea oamenilor de arta pe care i-a dat, asa cum fac alte popoare. A dat exemplul grecilor, care au botezat un vas luxos de croaziera "Nikos Kazantzakis", in timp ce in Braila, multa vreme, nu a existat nici macar o strada care sa poarte numele renumitului scriitor.
La rindul sau, conf. univ. dr. Zamfir Balan a explicat ca anul 2005 este practic un an "Panait Istrati" pentru ca se comemoreaza 70 de ani de la disparitia scriitorului, ca au fost organizate, pina acum, simpozioane despre Istrati la Istanbul, Iasi, Bucuresti si ca este normal sa se organizeze asemenea actiuni si in orasul sau de bastina. Conf. univ. dr. Zamfir Balan a amintit citiva dintre prietenii scriitorului, care au avut o influenta covirsitoare asupra destinului artistic istratian, precum Romain Rolland sau Cristian Racovski, dar un alt prieten, Traian Braila, ofiter de politie cu care a intretinut legaturi multi ani. Mai putin cunoscut este faptul ca dosarul lui Panait Istrati de la Siguranta a fost publicat insa numai partial, iar orice incercare de a ajunge la original, dupa 1990, a fost in zadar, pentru ca dosarul nu mai este de gasit. De asemenea, s-au mai pus in discutie citiva termeni folositi foarte mult de Istrati sau de cei care au vorbit despre el: vagabond - care pentru autor insemna om liber, om revoltat sau om singur, calatorie - care putea insemna viata si sacrificiu, si umanitate - despre care Istrati spunea ca nu o poti iubi pe ea, in sine, ci oamenii care o formeaza
Simpozionul s-a incheiat cu proiectia filmului "Anatomia unei lumi", realizat de Doina Bunescu. Actiunea a fost realizata de Inspectoratul de Politie, Muzeul Brailei si Directia pentru Cultura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro