În prima etapă de exploatare, LHC a confirmat existenţa bosonului lui Higgs, cunoscut sub numele de particula lui Dumnezeu, particulă elementară care conferă masă altora, potrivit teoriei Modelului Standard.
Această a doua etapă de exploatare, în care acceleratorul va funcţiona cu o energie de aproape două ori mai mare decât în prima, le va permite fizicienilor să-şi extindă aria cercetărilor - materia întunecată, antimateria - şi să valideze ori să infirme anumite teorii.
În următoarele zile, operatorii vor verifica toate sistemele înainte de a mări energia fasciculelor.
În cei doi ani de pauză, pentru întreţinere şi îmbunătăţiri au fost cheltuite 124 milioane de euro. Primele fascicule de protoni care vor circula în accelerator sunt planificate pentru săptamâna aceasta, iar primele ciocniri 13 TeV sunt aşteptate la sfârşitul lunii mai.
Noile îmbunătăţiri
Pe lânga energia superioară de coliziune, luminozitatea şi intensitatea fasciculelor vor fi, de asemenea, mai mari, producându-se astfel mai multe coliziuni pe secundă. Combinaţia de energie şi luminozitate crescută va însemna o creştere uriaşă a cantitaţii de date produse, oferind mai multă relevanţă statistică pentru analizele de fizică. În plus, ciocnirile la energii mai mari ar putea produce noi particule şi fenomene care nu au mai fost observate înainte.
Inginerii au folosit această pauză de doi ani şi pentru a spori stabilitatea acceleratorului. Pentru a face faţă unei energii potenţiale mai mari, contactele electrice modernizate au îmbunatăţit sistemele de răcire pentru magneţii supraconductori şi au fost instalaţi noi detectori.
Pe lângă studierea bozonului Higgs cu mult mai mare precizie, fizicienii caută probe ale unei noi fizici, dincolo de Modelul Standard, care descrie toate particulele subatomice cunoscute. Fizicienii ar putea identifica, materia întunecată misterioasă, care constituie cea mai mare parte din masa Universului.