Mergi la conţinutul principal

Lumânări decorate pentru Noaptea de Înviere, la muzeul Brăilei

* în Săptămâna Patimilor, membrii Cercului de Pictură al Comunității Elene Brăila, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic, au decorat lumânări pentru Noaptea de Înviere * evenimentul a fost organizat la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului

 

Marți, 19 aprilie, s-a desfășurat o nouă activitate a Cercului de Pictură din cadrul Comunității Elene Brăila, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic consacrat.

La Atelierul de pictură "Tradiții și obiceiuri grecești. Lumânări pentru Noaptea de Înviere" - găzduit de Centrul Diversității Culturale-Muzeul Brăilei "Carol I" - au participat copii și părinți din cadrul Comunității Elene Brăila, precum și Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice, care a prezentat o interesantă prelegere despre istoria grecilor de la Brăila.

Au fost prezentate aspecte legate de istoria comunității grecești de la Brăila, ocupațiile grecilor așezați aici după 1830, clădiri construite de familii importante, atmosfera din Brăila "palicărească", viața comunitară (Biserica Greacă, școlile grecești), precum și tradiții grecești - martis-ul de la mânuța copilului care se poartă până în Noaptea de Înviere, când se aruncă în foc, "Kira Sarakosti" - reprezentare feminină cu șapte picioare, din aluat, un fel de calendar al Postului Mare (șapte săptămâni) - Colindul fetelor cu coșuri cu flori, ouă și Lazarakia în ajun de Florii, Intrarea Domnului în Ierusalim și cruciulițele din frunze de palmier, Săptămâna Mare cu "Tsoureki" cu ouă roșii, batiste roșii agățate la porți și procesiunea Epitafului pe străzi și pe mare în Vinerea Mare, Noaptea de Înviere, inclusiv obiceiuri inedite precum "Aruncatul ulcioarelor" în Insula Corfu sau "Războiul rachetelor" în Insula Chios.

"Sunt expuse, deja, cele mai noi lumânări pentru Noaptea de Înviere (în Grecia, copiii primesc astfel de lumânări în Joia Mare, de la nași sau de la părinți), decorate în cadrul Atelierului de pictură al Comunității Elene. Dacă, în primul an, au fost folosite modele aduse de membrii Comunității Elene de la Muntele Athos și de la mănăstirile Meteora și lumânările au fost decorate de tineri și adulți, cu motive tradiționale, cu crucea sfântă sau pictate cu chipul Domnului și cu discrete simboluri grecești - expuse cu ocazia Zilei Naționale a Greciei, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, și în emisiuni la TVR 1 și TVR 2 - în ultimii ani participanții la ateliere au folosit pentru decorare, în special, motive marine, florale sau chiar mai vesele. Emoționant este faptul că se păstrează tradiții la Brăila. Perioada comunistă nu a reușit să șteargă complet amintiri de suflet transmise de părinți sau bunici", a precizat Camelia Hristian

La eveniment a participat, de asmenea, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", conf. dr. Costin Croitoru.

Copiii au decorat lumânări pentru Noaptea de Înviere, după care au vizitat expoziția RĂDĂCINI ELENE (pictură și tapiserie) cu lucrări semnate de cunoscuții artiști plastici Gheorghe Andreescu, Jana Andreescu, Marilena Ioanid, Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, Dennis Teodorescu și Marius Teodorescu. Expoziția mai cuprinde icoane, carte veche, obiecte din colecțiile Comunității Elene Brăila, de la familiile Jana și Gheorghe Andreescu, Marilena Ioanid, Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, Veronica Macri și obiecte realizate în cadrul Cercului de Pictură al Comunității Elene, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru. Tot aici, pot fi admirate păpuși dăruite de Ioana Istrate (colecție), Manuela Dumitrescu, Viorica Preda și Diana Coșarcă în cadrul campaniei "Obiectul Meu De La Muzeu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro