* de la aliment, la burete pentru baie și bucătărie * uleiul obținut din lufa are proprietăți terapeutice
Una dintre surprizele Festivalului Lvandei de pe faleza Dunării a venit din partea Lufa, cum este denumit științific, banalul burete natural care crește răzleț și pe meleagurile românești, fiind folosit îndeobște ca produs de igienă corporală, la baie. Numai că acestui burete i s-au descoperit și o serie de alte proprietăți/utilizări nebănuite. Respectiva plantă legumicolă se cultivă pe mari suprafețe din Asia (India, China, Vietnam etc) dar și pe alte continente, inclusiv Europa. Iar în România, în sistem controlat și prin cercetare științifică, a fost aclimatizată la binecunoscuta Bancă de Gene din Buzău, condusă de dr. ing. Costel Vânătoru.
Cât privește cultivarea în județul Brăila, aceasta se întâmplă din anul 2018, la Baldovinești, în cadrul societății Prodnat condusă de Mihaela Arion care, fiind de profesie inginer mecanic agricol, a absolvit facultatea în anii '90, însă, din cauza colapsului industriei românești, a lucrat în legumicultură. Pentru ca mai apoi, descoperind Lufa la un vecin, să se documenteze și consacre, împreună cu soțul, acestei plante. Din bani proprii au cheltuit 2.000 de euro pentru cultivarea a 6.000 de plante pe o suprafață de 2.000 metri pătrați.
Despre această plantă și proprietățile ei, Mihaela Ariton ne-a acordat un scurt interviu.
- Necesită condiții deosebite de cultivare?
- Nu. Este nevoie de un sol obișnuit, bine drenat și de apă. Lufa se valorifică și iarna, după ce s-a uscat. Suprafața în cultură depinde mai ales de forța de muncă (care la noi, la români, lipsește), așa că apelăm la 2-3 sezonieri, pentru cei 2.000 mp de teren. De pe care obținem 20.000 de bureți/an, ce pot fi vânduți cu un euro/bucata.
- Iar după ce planta ajunge la maturitate?
- Lufa poate ajunge la înălțimea de doi metri, putând fi folosită și ca element decorativ la amenajarea grădinilor, suspendată pe arcade sau protejând pereții imobilelor. Până a ajunge la maturitate, fructul (din familia castraveților) este bun ca aliment, dar și în cazul unor tumori sau pentru diabet. Utilizările Lufei sunt multiple, mai ales că este total ecologică și fără nici un fel de chimicale. Astfel, se pretează foarte bine ca burete pentru spălatul vaselor fine de bucătărie, în locul buretelui clasic, nociv, din plastic. Este bună, de asemenea, ca burete la baie. Este un bun filtrant pentru apă, iar ca strat geotextil împiedică dezvoltarea buruienilor. Foarte important: uleiul obținut se utilizează excelent pentru masaj, ca revigorant și la îmbunătățirea circulației sângelui dar și la obținerea hand-made a săpunului. De aceea, este solicitat în cosmetică, magazine naturiste și hoteluri, ca produs de întreținere personală. Catifelează pielea dar are și alte avantaje, fiind solicitat și de către producătorii de lavandă, cu care colaborăm foarte bine.
- Faceți un secret din cultivarea Lufei?
- Nicidecum. Încurajăm acest lucru în rândul fermierilor și nu numai. Către publicul cumpărător (inclusiv on-line) venim cu cantități mici, către un număr cât mai mare de clienți, spre a-i convinge de avantajele produsului nostru. Iar pentru viitor ne preocupă creșterea productivității și a calității acestuia.
- Felicitări! Și credem că o astfel de afacere de succes îi va determina și pe alții brăileni să cultive Lufa.