Mergi la conţinutul principal

Lucruri pe care nu le ştiai despre mazărea verde

Adevărat depozit de vitamine, minerale, enzime, dar şi proteine preţioase, mazărea verde este superioară multor legume în ceea ce priveşte conţinutul de substanţe nutritive. Însă dincolo de aceste calităţi, bobiţele ei verzi se disting printr-un gust fin, motiv pentru care a ajuns să fie prezentă în mai toate bucătăriile de pe mapamond.

De ajutor în diete

Poţi include mazărea verde în meniu fără reţineri chiar şi atunci când îţi propui să-ţi reduci numărul de kilograme. Şi asta pentru că mazărea verde nu îngraşă, în ciuda ideii larg răspândite că ar fi periculoasă din acest punct de vedere. Dimpotrivă, având un conţinut de aproape trei ori mai mare de proteine, comparativ cu majoritatea legumelor, aceasta se dovedeşte a fi de ajutor în dietele de slăbire. E adevărat, are în compoziţie multe glucide (aproximativ 7 grame la 100 grame de aliment), dar asta nu ar trebui să te sperie. Deoarece este o sursă bogată de fibre, element care influenţează major modul în care organismul absoarbe zaharurile, mazărea verde are, în fapt, un indice glicemic scăzut. Nici numărul de calorii nu este îngrijorător (42 calorii/100 grame).

Un complex de multivitamine

O porţie de mazăre (160 de grame) conţine nu mai puţin de 35% din necesarul de vitamina A pentru o zi, un lucru extraordinar dacă e să ţinem seama că acest compus organic este esenţial pentru sistemul imunitar şi buna funcţionare a ochilor şi pielii. Boabele de mazăre furnizează din abundenţă şi vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B6. Foarte bine se prezintă şi în ceea ce priveşte aportul de vitamina C, doar 100 grame din acest aliment asigurând circa 50% din doza zilnică recomandată unui adult. Mazărea verde este un lider de necontestat şi la capitolul conţinutului de vitamina K, importantă pentru închiderea rănilor şi pentru coagularea sângelui, dar şi pentru rezistenţa oaselor.
Regăsim în micile boabe şi potasiu, magneziu, dar şi fier, fosfor şi zinc. De menţionat este şi faptul că mazărea figurează printre cele mai bune bune surse naturale de seleniu în formă organică, asimilabilă, cunoscut pentru rolul său extraordinar în combaterea cancerului, a infertilităţii la bărbaţi, dar şi în încetinerea procesului de îmbătrânire.

Alte motive s-o adaugi în dietă

- Protejează ochii, datorită asocierii dintre luteină şi zeaxantină, doi carotenoizi care contribuie în mod activ la diminuarea riscului de degenerescenţă maculară, o boală care produce pierderea severă a vederii.

- Ne fereşte de infarct - consumul de mazăre ţine sub control nivelul colesterolului „rău" (LDL) din sânge şi ajută la reglarea tensiunii arteriale, prevenind puseele de hipertensiune şi tulburările de ritm cardiac premergătoare atacului de cord.

- Ţine la distanţă osteoporoza - 200 de grame de mazăre verde de trei ori pe săptămână reprezintă un bun tratament pentru prevenirea pierderilor de substanţă osoasă.

- Scade riscul de cancer gastric - un studiu efectuat de cercetătorii din Mexic a arătat că numai 2 miligrame pe zi dintr-un polifenol, numit coumestrol, previne această teribilă maladie a stomacului. Or o cană de mazăre conţine cel puţin 10 miligrame din acest element.

- Combate constipaţia - fibrele alimentare conţinute, asociate cu polizaharidele pe care această leguminoasă le secretă în boabele sale, stimulează deblocarea tranzitului intestinal şi eliminarea toxinelor din colon. (Sursa: Slabsaugras.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro