Mergi la conţinutul principal

Lucrătorii din penitenciare se pregătesc de proteste

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat, urmând să se stabilească un calendar • încă din data de 11 aprilie, angajaţii refuză munca suplimentară în tot sistemul penitenciar • angajaţii nu vor să mai lucreze în plus, după cum se arată în comunicatul transmis de reprezentantul Penitenciarului Tichileşti

 

Angajaţii din penitenciarele brăilene se pregătesc de acţiuni de protest şi deja refuză să mai lucreze suplimentar. Este programată o acţiune de protest pe termen nedeterminat. Oricum, încă din data de 11 aprilie lucrătorii din penitenciare refuză munca suplimentară, ceea ce va duce la blocarea sistemului penitenciar în 10 zile, după cum susţin sindicaliştii. Acţiunile de protest sunt organizate la nivel naţional, urmând să se stabilească un calendar.

După cum se arată în comunicatul transmis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Tichileşti, Ionel Dincă, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), organizaţie sindicală majoritară reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justiţiei, declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar. “Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creşterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar şi alte creşteri suplimentare (educaţie), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanţă), majorarea pentru misiuni speciale, precum şi plata sentinţelor judecătoreşti; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană şi echiament”, arată reprezentantul SNLP.

Acţiunile programate de sindicalişti sunt următoarele:

1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11 aprilie 2019, ceea ce generează blocarea activităţii în maxim 10 zile; funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară.

2. Dezacordul SNLP privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislaţiei şi negocierilor colective în vigoare).

3. Mitinguri succesive în toate unităţile din sistemul penitenciar - calendarul se va comunica

4. Miting în Piaţa Victoriei (3.000 de participanţi) - data se va comunica.

Reprezentanţii SNLP susţin că refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. “În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar şi alte categorii de angajaţi, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber şi nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi aduce angajatorii în situaţia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar, dar şi în relaţia cu mass-media şi opinia publică”, se mai arată în comunicatul semnat de Marcel Enache, preşedinte SNLP - filiala Tichileşti.

Sindicaliştii au mai multe revendicări:

1. Adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi anti-sindicale) - stadiu: Camera deputaţilor (for decizional)

2. Publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională

3. Plata muncii suplimentare (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională

4. Plata cheltuielilor turistice conform legii - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională

5. Actualizarea normelor de hrană şi echipament (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională

6. Stop suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro