Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și cartierele

Lucrări executate pe 5.000 mp de teren situat în Hipodrom

* Primăria Municipiului Brăila a finalizat lucrările aferente contractului de finanțare cu fonduri europene încheiat cu Ministerul Dezvoltării și ADR Sud-Est pentru proiectul "Regenerare zone urbane degradate sector 2", în valoare de peste 330.000 de euro * au fost realizate lucrări asupra terenurilor degradate din zona bl. C5 și a bl. A5-A9, din cartierul Hipodrom și au fost plantați 224 de arbori și arbuști * de asemenea, s-au realizat peste 4.000 mp de gazon, alei pietonale cu piatră naturală, stâlpi de iluminat ambiental și un loc de joacă pentru copii în zona Pietății și Aleea Trandafirilor

 

Zilele acestea, Primăria Municipiului Brăila a finalizat lucrările aferente contractului de finanțare cu fonduri europene nr. 5000/20.12.2019, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila, în calitate de Organism Intermediar, pentru proiectul "Regenerare zone urbane degradate sector 2". Finanțarea proiectului a fost asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 - "Sprijinirea dezvoltării urbane durabile", Prioritatea de investiții 4.2 - "Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului".

Prin acest proiect, un teren de circa 5.000 de mp din zona cartierului Hipodrom, acoperit până nu demult cu buruieni (situat pe Strada Pietății și pe Aleea Trandafirilor) a fost transformat în zonă verde, cu gazon și arbuști și loc de joacă pentru copii.  

Valoarea totală a proiectului "Regenerare zone urbane degradate sector 2" a fost de 1.592.675,72 lei (aprox. 331.000 de euro), din care fonduri europene 1.487.166,98 lei, iar contribuția Primăriei Brăila de 2% (75.158,39 lei). Perioada de implementare a proiectului a fost de 45 luni, respectiv între 2.10.2018 și 30.06.2022, iar perioada de derulare a lucrărilor de intervenție asupra terenurilor degradate a fost de 7 luni de la data emiterii ordinului de începere. Potrivit Primăriei Municipiului Brăila, lucrările au fost executate de către SC "Gazonul" SRL Brașov, proiectant fiind SC "Benefic Dinamic Business" SRL Brașov. Diriginte de șantier a fost SC "Frangomy Solutions" SRL Ilfov.

 

Gazon și arbuști în locul buruienilor

Prin implementarea acestui proiect, s-au realizat lucrări de anvergură asupra terenurilor degradate situate în cartierul Hipodrom, pe Aleea Trandafirilor, zona bl. C5, cu o suprafață de 1.719 mp, și pe Strada Pietății, zona bl. A7-A9, cu o suprafață de 3.282 mp. Astfel, potrivit beneficiarului proiectului implementat cu fonduri europene, au fost realizate următoarele lucrări: amenajarea spațiului verde/defrișarea vegetației crescută sălbatic, modelarea terenului; plantarea de material dendrologic de calitate (134 de arbori, 190 de arbuști din specii de foioase și 590 de plante perene); gazonarea suprafeței de 4.103,55 mp prin rulouri; realizarea a 265 de mp de alei pietonale cu piatră naturală și încadrarea cu borduri înguste a spațiilor dalate față de spațiile verzi (323 mp); amenajarea unui loc de joacă cu o suprafață de 138,26 mp pe terenul din Strada Pietății aferent bl. A7-A9, paviment din tartan turnat continuu de 4 cm, dotat cu ansamblu de joacă pentru copii de la 2 la 10 ani, nisipar tip barcă, balansoar cu două locuri și balansoar cal; montarea de mobilier urban (19 bănci și 19 coșuri de gunoi); racordarea la utilități a terenurilor; montarea a 20 stâlpi de iluminat ambiental cu unul și două brațe; instalarea unui sistem de supraveghere video format din șapte camere și realizarea unui sistem de irigații automatizat.

În opinia reprezentanților municipalității, beneficiile aduse de intervențiile asupra celor două terenuri sunt mai mult decât evidente. În primul rând, prezența spațiului verde determină creșterea în valoare a zonelor urbane și, implicit, a valorii proprietăților localizate în vecinătatea lor.

"Spațiile verzi bine întreținute au un rol semnificativ în promovarea sănătății populației urbane. Acestea oferă oportunități prin care încurajează un stil de viață mai activ prin plimbări, alergare, exerciții fizice, relaxare etc, inclusiv deplasări pe rutele dintre zonele locuite și/sau dintre diferite facilități publice (magazine, piețe, școli). Din perspectivă ecologică, spațiile verzi urbane sunt un adevărat moderator al impactului activităților umane asupra mediului înconjurător. Un alt beneficiu îl constituie atenuarea poluării fonice. Spațiile verzi, în special cele compacte, constituie adevărate bariere pentru zgomote, contribuind semnificativ la reducerea nivelului acestora, în perioada de vegetație", precizează sursa citată.

Finalizarea proiectului a fost anunțată în conferință de presă de către primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro