• parţial distrus în incendiu, pe 20 noiembrie 2018, imobilul din strada 1 Decembrie 1918, nr. 8, situat în Centrul Istoric al oraşului, este reabilitat pe banii Primăriei Brăila • vinovat de producerea incendiului a fost găsit unul dintre chiriaşi, clădirea aflându-se, parţial, în proprietatea SUPAFLC • lucrările vor fi terminate în luna iunie
Primăria Municipiului Brăila investeşte nu mai puţin de 400.000 de lei în reabilitarea imobilului de patrimoniu de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 8 (fosta Cale Regală), parţial distrus în incendiu, în urmă cu aproape doi ani, din neglijenţa unui chiriaş care a lăsat soba nesupravegheată. Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Brăila, chiriaşului i s-a reziliat deja contractul cu Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC, fost DSP), iar instanţa de judecată a dispus evacuarea sa din imobilul municipalităţii. În plus, respectivul este bun de plată, pentru că incendiul s-a declanşat din vina sa exclusivă, după ce a plecat de acasă, lăsând soba de lemne nesupravegheată.
Imediat după incendiul din noiembrie 2018, SUPAFLC a reparat o parte din imobilul afectat, construind o învelitoare provizorie (acoperiş), dat fiind faptul că se apropia iarna, iar intemperiile ar fi afectat şi mai mult structura clădirii. Concomitent, s-a solicitat şi obţinut certificatul de urbanism, autorizaţia de construcţie, precum şi avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (imobilul fiind amplasat în plin sit istoric). Dacă ar fi să judecăm după elementele de feronerie care au supravieţuit timpului, dar şi incendiului de acum doi ani, clădirea a fost construită în anul 1886, dacă nu mai înainte de această dată. Pe balconul din fier forjat, deosebit de frumos, sunt trecute, de asemenea, iniţialele ornate ale proprietarului de la 1886, “IDS”, cel mai probabil un negustor brăilean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Fiind vorba de o clădire de patrimoniu a oraşului, constructorul este obligat să respecte întocmai arhitectura faţadelor, detaliile şi ornamentele, precum şi compoziţia materialelor folosite pentru reabilitarea lor. Nu aşa cum s-a întâmplat în cazul proprietarului “Casei de sticlă”, situată la o aruncătură de băţ, tot pe Regala. S-au luat deja probe din tencuiala originală a clădirii şi, în funcţie de rezultatele analizalor, se va trece la reabilitarea faţadelor, urmând ca recepţia lucrărilor să se facă undeva la sfârşitul lunii iunie 2020. Zilele trecute, se lucra de zor la finisajele interioare şi la pereţii băii şi ai bucătăriei.
O investiţie pentru viitorul urbei
Clădirea afectată de incendiu, de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 8, este în prezent reabilitată în baza unui contract de achiziţii finalizat în toamna anului trecut. Lucrările, în valoare de 400.000 de lei, sunt realizate de SC “Stinmex Cons” SRL Brăila. Surse din cadrul municipalităţii ne-au precizat că, pentru că vremea a permis, s-au realizat deja o parte din lucrări (la interior), precum şi învelitoarea imobilului. În afară de învelitoarea din lemn şi tablă, se mai are în vedere consolidarea planşeului dintre parter şi etajul I, consolidarea planşeului situat între etaj şi pod, executarea tencuielilor şi finisajelor, executarea instalaţiei electrice noi, a instalaţiei sanitare, de canalizare şi de apă, executarea tâmplăriei din lemn, repararea coşurilor de fum (în jur de zece bucăţi), executarea jgheabului şi a burlanelor şi, în sfârşit, reabilitarea faţadelor interioare (imobilul are şi curte interioară) şi exterioare. În afară de cele enumerate mai sus, mai trebuie reabilitate casa scării (cu scara în spirală, veche de un secol şi jumătate) şi holul de la parter, încadrat între ziduri, care are în jur de 15 metri lungime.
În prezent, în imobilul de patrimoniu de pe fosta Cale Regală locuiesc trei chiriaşi SUPAFLC (fost DSP).
Reamintim că, în ziua de 20 noiembrie 2018, în jurul orei 12.15, pompierii brăileni au fost solicitaţi să intervină la imobilul de pe strada 1 Decembrie 1918 (aproape de intersecţia cu strada Plevnei) unde izbucnise un incendiu. Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă la etajul clădirii vechi de aproape un secol şi jumătate, constatându-se că a fost distrusă, în totalitate, învelitoarea (acoperişul), planşeele dintre parter şi etaj, precum şi cel dintre etaj şi pod. În urma incendiului din noiembrie 2018, au fost afectate şi camerele de la parterul imobilului, care aparţin altor doi proprietari şi unde se află spaţii comerciale.