Mergi la conţinutul principal
Fosta şefă a CJAS Brăila şi familia Sgîrcitu au muncit cot la cot

Luciana Boboc, sub control judiciar

• procurorii DIICOT au introdus pe lista inculpaţilor din Dosarul “Ahmeya” şi pe fosta şefă a CJAS Brăila, Luciana Boboc • ea este acuzată că ar fi contribuit serios la decontarea ilegală a reţetelor false de către farmacia “Ahmeya” • fosta şefă de la Casa de Sănătate este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracţiunii de fraudă informatică, instigare la comiterea infracţiunii de uz de fals şi instigare la fals intelectual • în primă fază, toată lumea a trăit cu impresia că Luciana Boboc a scăpat de acuzaţii, însă cauza a fost disjunsă faţă de aceasta, iar luni, 16 aprilie, la aproape doi ani de la declanşarea scandalului, procurorii au pus-o sub control judiciar

 

Surpriză de proporţii în Dosarul Ahmeya: deşi toată lumea s-a gândit că fosta şefă de la CJAS Brăila, Luciana Boboc, în mandatul căreia s-au produs “mânăriile” financiare cu reţete, a scăpat de acuzaţii, ancheta procurorilor DIICOT a luat o nouă turnură. Boboc a intrat pe lista inculpaţilor. Avocată de profesie, ea este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracţiunii de fraudă informatică, instigare la comiterea infracţiunii de uz de fals şi instigare la fals intelectual. Mai mult, după cum au stabilit procurorii, Luciana Boboc ar fi fost una dintre piesele importante ale angrenajului financiar ce a generat pagube însemnate în bugetul public de Sănătate, şi ar fi muncit cot la cot cu familia Sgîrcitu pentru “sifonarea” banilor prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL. E greu de crezut că ajutorul acordat grupării infracţionale a rămas nerecompensat, dar, cel puţin deocamdată, nu există vreo confirmare în acest.

 

Acuzaţiile procurorilor DIICOT

Veştile proaste pentru Luciana Boboc au venit la început de săptămână. Astfel, luni, 16 aprilie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpată, care a adunat o listă de acuzaţii, destul de grave.

Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul  din data de 14.03.2016 al DIICOT  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sc Ahmeya Pharm SRL, Creţu Paul, Vasile Sorica, Vasile Daniela şi Serghiev Ionalnda Ionica, care au decontat ilegal sume importante de bani de la CJAS Brăila, în baza unor reţete emise în mod fictiv. S-a reţinut că, în anul 2009, a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina. Prin intermediul societăţii, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul CJAS Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani. Şefa de la CJAS nu s-a “lipit” chiar din prima, la “afacerea” Ahmeya, ci după aproximativ doi ani, însă după aceea a “muncit” cu spor, alături de familia Sgîrcitu. Procurorii arată faptul că, în cursul anului 2011, în calitate de Preşedinte - Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, inculpata Boboc Luciana a aderat la gruparea infracţională constituită în scopul anterior menţionat şi a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. a unui număr de 141 (o sută patruzeci şi una) prescripţii medicale emise de medicul Creţu Paul, în sumă de 2.239.952 lei, şi 239 prescripţii medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei, prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.

 

Cauză disjunsă, cercetări în curs. Noi acuzaţii au ieşit la lumină

Potrivit procurorilor, prin ordonanţa din data de 05.10.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT, constatându-se că inculpata Boboc Luciana are calitatea de avocat, s-a dispus disjungerea cauzei în privinţa acesteia. S-a dispus continuarea cercetărilor într-un dosar penal separat, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şi abuz în serviciu în formă continuată. Ancheta a scos la iveală însă şi alte fapte ilegale comise de cea în cauză. Procurorii susţin că, din actele de urmărire penală efectuate în cauza iniţială au rezultat date noi cu privire la contribuţia inculpatei Boboc Luciana la activitatea infracţională. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la începutul anului 2011, inculpata Boboc Luciana, împreună cu Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sgîrcitu Titi şi Serghiev Iolanda Ionica a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale. Tot la acel moment, inculpata Boboc Luciana a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina -  să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate, un număr de 153 (o sută cincizeci şi trei) reţete fictive prescrise de către medicii Creţu Paul şi Vasile Sorica în baza a 45 (patruzeci şi cinci) de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialişti oncologi Boldeanu Cosmin şi Vasile Daniela, precum şi 40 (patruzeci) de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv  că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicaţie) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris, în scopul obţinerii unui beneficiu material, constând în primirea, de la C.J.A.S. Brăila, a valorii compensate a medicamentelor”, au stabilit procurorii DIICOT.

Urmare a acţiunii de determinare desfăşurate de suspectă, în perioada 01.01.2011-12.06.2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 (o sută nouăzeci şi trei) reţete fictive prescrise în condiţiile menţionate anterior, în cuantum total de 3.921.783,24 lei. Acestea au fost decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul directorului de la acea dată al instituţiei, inculpata Boboc Luciana.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Direcţia Anchete.

 

Dosarul Ahmeya: episodul I

Dosarul “Ahmeya” a fost înregistrat la Tribunalul Brăila încă din luna iunie 2016, trimiterea în judecată fiind făcută de procurorii DIICOT în data de 15 martie 2016. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

În acest dosar, inculpata Liliana Valentina Ştefan, fostă Sgîrcitu, a primit o primă condamnare de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare, la Tribunalul Bucureşti, după admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de inculpată cu procurorii anticorupţie. Era vorba despre infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, faptă recunoscută de aceasta având legătură cu dosarul DNA în care acuzată era directoarea Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătăţii (MS), cea care luase mită de la mai multe persoane. Udrea a fost şi ea condamnată pentru infracţiunea comisă.

De asemnea, inculpaţii din dosarul «Ahmeya» nu au scăpat nici acum de măsurile preventive, chiar luna trecută instanţa luând decizia menţinerii controlului judiciar. În plus, instanţa a menţinut măsura suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare şi interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost săvârşite infracţiunile, anume comercializarea de medicamente în baza unor prescripţii medicale gratuite sau compensate, luate faţă de persoana juridică SC Ahmeya Pharm SRL, prin administrator judiciar. 

Reamintim că “nebunia” din dosarul “Ahmeya” a început în data de 21 septembrie 2015. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat nu mai puţin de 59 de percheziţii: au fost percheziţionate domiciliile patroanei de la “Ahmeya Pharm” şi ale medicilor implicaţi, cabinetele medicale, farmaciile şi depozitele de medicamente, domiciliile angajaţilor farmaciei “Ahmeya”, ale rudelor familiei Sgîrcitu, ale tuturor suspecţilor şi colaboratorilor. S-au făcut percheziţii şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”. În aceeaşi zi, anchetatorii au efectuat percheziţii şi în Constanţa, pentru că reţeaua Sgîrcitu se întinsese până acolo. Toţi membrii grupării infracţionale făceau bani frumoşi din eliberarea scrisorilor medicale şi decontarea reţetelor fictive de la Casele de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro