Mergi la conţinutul principal

Luare de mita la Garda

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Galati l-a pus sub acuzatie si l-a deferit justitiei pe Viorel Drogeanu, 37 de ani, comisar in cadrul Garzii Financiare - Sectia Braila, acuzat de savirsirea a doua infractiuni de luare de mita. Potrivit procurorului Gabriela Popescu, din cadrul DNA Galati, comisarul corupt a beneficiat de inlesniri ca sa-si achizitioneze in leasing un autoturism "Skoda Octavia II" de 31.000 de euro si a primit mita timplaria termopan de la balconul apartamentului, in valoare de 35 de milioane de lei vechi. Cei care i-au oferit aceste "atentii" comisarului sint tocmai cei care l-au denuntat anchetatorilor DNA, scapind astfel de acuzatia de dare de mita. Este vorba de Angelica Pirlitu, care administreaza SC "New Vision", "Unitex" si "Siatex" SRL Braila, si Cristian Tender, patronul SC "Bocius" SRL. DNA foloseste drept probe in instanta inregistrari facute cu ajutorul reportofonului de catre unul din denuntatori, dar si inregistrari ale convorbirilor telefonice purtate de comisarul Drogeanu cu diverse persoane, inclusiv cu comisarul general al Garzii Financiare din Romania. Cercetat in aceeasi cauza, comisarul sef al Garzii Financiare Braila, Marcel Constantin, a fost gasit nevinovat, procurorii DNA dispunind neinceperea urmaririi penale (NUP).

"Drogeanu Viorel ii repeta mereu denuntatoarei ca va fi numit comisar sef la Garda Financiara Braila"

Potrivit dosarului penal instrumentat de DNA, comisarul Drogeanu locuieste in acelasi bloc in care se afla salonul de coafura si infrumusetare apartinind SC "New Vision" SRL (blocul 3 de pe B-dul Independentei), patronat de Angelica Pirlitu, motiv pentru care "apela deseori la serviciile de frizerie ale salonului". Stiind cu cine are de-a face, patroana "a acceptat mai multe invitatii la diverse restaurante", platind insa notele de plata, la solicitarea comisarului. Drogeanu s-a oferit, in schimb, sa-i acorde protectie "prin neefectuarea sau efectuarea unor controale tematice foarte rar la SC "New Vision" SRL, sanctiunile aplicate fiind la limita minima prevazuta de lege". Aflind ca Angelica Pirlitu este director general al SC "Siatex" SRL, comisarul Drogeanu s-a intilnit cu aceasta pe data de 10 martie 2003, pe Soseaua de Centura, ca s-o avertizeze ca urma sa vina in control, impreuna cu un coleg, la solicitarea IPJ Braila. Inspirata, patroana a luat cu ea un reportofon si l-a inregistrat pe invinuit, fara ca acesta sa stie. Drogeanu i-a spus Angelicai in ce consta controlul, i-a dezvaluit chiar si numele colegului care va efectua respectivul control: "Pai Buzea o sa vina in uniforma la tine, imbracat in uniforma cu sapca".
In noiembrie 2005, precizeaza anchetatorii DNA, Viorel Drogeanu i-a solicitat patroanei achizitionarea in sistem leasing, pe numele SC "Unitex Com" SRL, a unui autoturism "Skoda Octavia II Edition" (1,9 TDI, 105 CP). Data fiind functia solicitantului, femeia a fost de acord mai ales ca, in schimbul acestui serviciu, urma sa primeasca protectie, "in conditiile in care acesta ii repeta mereu ca va fi numit in functia de comisar sef la Garda Financiara - Sectia Braila". Prin achizitionarea autoturismului in valoare de 31.019 euro, Drogeanu a beneficiat de returnarea TVA-ului aferent pretului platit, respectiv suma de 3920, 81 euro. Masina a intrat imediat in posesia comisarului care a folosit-o pina pe 15 ianuarie 2007, data la care a fost indisponibilizat de catre politie. Invinuitul a platit avansul pentru achizitionarea autoturismului (153 milioane de lei vechi), iar in cursul lunii iulie 2006 i-a cerut patroanei restituirea TVA-ului si a primei rate achitate, respectiv suma de 30 milioane de lei. Oamenii legii spun ca, amenintata cu controalele si chiar cu moartea, Angelica Pirlitu a achitat personal suma solicitata de comisarul corupt. Dupa ce, pe 12 ianuarie 2007, l-a denuntat pe Drogeanu la DNA, femeia a declansat un litigiu civil referitor la posesia si folosinta masinii, fiind urmarita de mai multe persoane - inclusiv rude de-ale invinuitului - in scop de intimidare. Ca este asa, o dovedesc copiile unor inregistrari telefonice avute de comisar cu avocata, fratele si tatal sau, in februarie a. c.

Dosarul "Termopane" in varianta locala

Pe 16 februarie 2007, Cristian Tender, patronul SC "Bocius Impex" SRL Braila, a formulat de asemenea denunt impotriva comisarului Viorel Drogeanu, afirmind ca, in schimbul oferirii protectiei, acesta a beneficiat de montarea timplariei pvc si a geamului termopan la balconul locuintei proprietate personala, lucrarile fiind in valoare de 35 de milioane de lei vechi. In timpul urmaririi penale, invinuitul a afirmat ca i-a dat patronului suma de 25 de milioane de lei, la un restaurant din Braila, insa n-a reusit sa-i convinga pe anchetatori. Totodata, el a mai spus ca i-a inminat lui Tender alti 6 milioane de lei, acasa la acesta si de fata cu sotia. Procurorii DNA n-au luat in consideratie nici aceasta afirmatie. In plus, ei au reusit sa inregistreze mai multe convorbiri telefonice - pe 2 februarie 2007, Drogeanu s-a conversat inclusiv cu comisarul general al Garzii Financiare din Romania - fara a aduce, insa, macar o factura din care sa reiasa ca a platit termopanele.
Pe 22 martie 2007, Drogeanu l-a pirit anchetatorilor pe comisarul sef Marcel Constantin, afrimind ca ar fi beneficiat si el de montarea de timplarie termopan, din partea lui Tender. Constantin, insa, le-a prezentat procurorilor mai multe facturi si chitante, potrivit carora serviciile prestate de SC "Bocius" SRL Braila au fost platite integral. Asa stind lucrurile, DNA a dispus NUP (neinceperea urmaririi penale) in cazul comisarului sef Marcel Constantin. Instanta braileana urmeaza sa se pronunte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu