Liceul cu Program Sportiv Brăila s-a remarcat mereu în peisajul şcolar local. Fiind o şcoală vocaţională, de la înfiinţare şi până în prezent, a fost o pepinieră de talente în toate sporturile. Cadrele didactice au descoperit tineri înzestraţi, care apoi au urcat pe cele mai înalte culmi ale performanţei sportive. Nataţia a scos la rampă înotătoare care au cucerit aurul olimpic, precum Diana Mocanu şi Camelia Potec, iar atletismul brăilean a dat primul campion mondial din istoria atletismului românesc, pe Ionuţ Pungă. Secţia de handbal a fost în permanenţă o pepinieră pentru marile cluburi din România. Sportivii de la acest liceu au avut realizări notabile în toate domeniile, inclusiv în cel şcolar. Un capitol la care LPS Brăila a excelat a fost şi cel al elevilor care au absolvit examenul de bacalaureat, unitatea de învăţământ având un procentaj peste media pe ţară. Pentru performaţele realizate, LPS Brăila poate purta titulatura de "Şcoală a Campionilor", iar actualele cadre didactice doresc să continue această tradiţie. Directorul adjunct Alin Oprea consideră că LPS Brăila merge în continuare pe linia performanţei la ambele capitole.
- Este LPS Brăila un club de tradiţie în România?
- Avem un istoric bogat în obţinerea unor rezultate valoroase în plan naţional şi internaţional. Dacă privim puţin retrospectiv, LPS Brăila poate fi considerată o Şcoală a Campionilor. Aici, în urmă cu câţiva ani, a fost cea mai bună catedră de nataţie din ţară, de aceea au apărut campioanele olimpice Diana Mocanu, cu două astfel de titluri, Camelia Potec, actuala şefă a Federaţiei Române de Nataţie. Ionuţ Pungă, Adelina Gavrilă au obţinut rezultate notabile la atletism, iar dintre antrenorii cu rezultate o pot menţiona pe Laura Sachelarie, pe Mihail Dumitru, Anilena Anton, Nicolae Iorga. Acestea sunt doar exemplele cele mai elocvente în acest sens, lista este însă mult mai mare.
- Mai sunt şi alţi sportivi care pot reprezenta exemple pentru viitoarele generaţii?
- Sportul este o latură importantă a omului de zi cu zi, nu a rămas la nivelul de hobby, a devenit un mod de viaţă, din care se poate trăi. Iar copiii sunt conştienţi de acest lucru. Şi ca să revin la subiect, da, lista este lungă, aş putea să o menţionez pe handbalista Gabriela Perianu, care acum joacă în Liga Campionilor cu HCM Baia Mare, pe Diana Axinte, care a făcut deja pasul la echipa de senioare HC Dunărea Brăila şi a debutat deja în Liga Naţională. Dintre actualele handbaliste, care bineînţeles sunt componente ale loturilor naţionale, le pot menţiona pe Iasmina Ichim, Nicoleta Popa, Ana Maria Micu, Mirabela Coteţ, Alexandra Oprea şi Alexandra Perianu. La atletism, liderele actualei generaţii sunt Adelina Sandu şi Iulia Banaga, iar la înot Claudiu Curte şi Gabriel Cange.
- Vă menţineţi şi acum pe linia performanţei?
- Da, iar acest lucru este confirmat de faptul că anul trecut, pentru prima dată, un număr de şase sportivi, toţi campioni naţionali, Adelina Sandu, Claudiu Curte, George Baltă, Andreea Caracudă, Andreea Dinu, Alexandru Iconaru, au fost premiaţi cu sume de bani consistente de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi Primăria Brăila. De asemenea, elevul nostru, Robert Jitaru, a cucerit pentru a doua oară consecutiv medalia de bronz la Campionatul European de box pentru tineret şi normal că şi el a fost recompensat cu bani.
- Cu baza materială cum staţi?
- Eu consider că dispunem de o bază materială corespunzătoare, avem săli de sport acoperite pentru toate jocurile de echipă, avem bazinul acoperit şi sper că până la finalul acestui an să putem beneficia şi de Bazinul Olimpic de lângă Sala Polivalentă. Nu trebuie să ascundem faptul că ne confruntăm şi cu destule probleme la acest capitol. Dar avem un colectiv de cadre didactice implicate în acest an într-un număr semnificativ de proiecte. Acestea au participat la Olimpiadele Kaufland - Şcoala de Valori şi au reuşit să câştige 2.000 de euro pentru LPS Brăila, iar în acest moment avem procentaj maxim şi vom mai câştiga 20.000 de euro, sumă care va fi folosită pentru dotarea liceului cu material didactic şi pentru modernizări. Mai mulţi profesori au participat la aceste proiecte, însă cele mai active au fost profesoarele Oana Mirică şi Liliana Canciu.
73,67% - media promovabilităţii ultimilor trei ani la bacalaureat
- Sportivii reprezentativi au rezultate bune şi în plan şcolar?
- Majoritatea sportivilor de la LPS Brăila au note bune şi la materiile de învăţământ. De exemplu, atleta Adelina Sandu este prima din clasă, ea are note mari la toate materiile. În acest moment avem cel mai mare număr de burse alocate elevilor de către Consiliul Local Municipal , 17 burse de performanţă sportivă, 12 burse de merit pentru rezultate deosebite la învăţătură şi 2 burse de studii.
- Este căutat de elevi LPS Brăila?
- Liceul cu Program Sportiv din Brăila este căutat pentru faptul că elevii îmbină armonios activitatea sportivă cu cea şcolară, pentru că bacalaureatul se susţine la limba română, istorie şi geografie, astfel că media promovabilităţii elevilor de clasa a XII-a este de 73,67%, în ultimii trei ani. Un procentaj peste media naţională.
- Ce vă propuneţi pentru viitor?
- Ne menţinem speranţele că împreună cu IŞJ şi cu administraţia locală vom reuşi să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm pentru a menţine LPS Brăila în topul cluburilor de pe plan naţional şi internaţional. În plan şcolar ne dorim să creştem nivelul pregătirii generale a elevilor şi procentul de promovabilitate la bacalaureat. La noi activitatea începe în fiecare zi la ora 8.00 şi se încheie la ora 19.30. Pentru anul şcolar următor, copiilor care locuiesc pe strada Galaţi, pentru cei din zona Islaz şi din cartierele Vidin şi Chercea liceul le va asigura transportul. În oferta şcolară, la grădiniţă, vor exista două grupe de înot, de asemenea tot două clase de înot vor fi şi la clasele pregătitoare. Pentru elevii de clasa a V-a şi respectiv clasa a IX-a se vor forma câte trei clase cu specializările înot, handbal fete şi handbal băieţi, atletism şi volei fete. La nivelul claselor a IX-a este inclusă şi disciplina lupte.