* social-democrații brăileni au făcut, ieri, publice propunerile pe care le-au înaintat la Centru pentru postul de prefect și cele două de subprefect ale județului nostru * este vorba, surpriză!, despre Mihaela Ciorășteanu pentru fotoliul de prefect și de Iulian Timofei și Loredana Virginia Badiu pentru cele de subprefecți * de cealaltă parte, președintele PNL Brăila Alexandru Popa încă nu este atât de sigur că lucrurile sunt bătute în cuie în coaliție, în privința împărțirii posturilor de la Prefectura Brăila * chiar și senatorul PSD Ion Rotaru a recunoscut că liberalii brăileni încearcă să obțină un fotoliu de subprefect, iar surse politice ne-au precizat că poziția ar putea să îi revină actualului subprefect Adin Boboc
Tensiuni în coaliția de guvernare pe fondul împărțirii posturilor de prefecți și subprefecți din țară, iar situația este valabilă și în cazul Prefecturii Brăila. Ieri, PSD-iștii brăileni au făcut publice, în sfârșit, numele celor pe care i-au propus la nivel central pentru a ocupa fotoliile de prefect, respectiv, subprefecți ai județului nostru. Potrivit președintelui PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila, Mihaela Ciorășteanu (fostă Marcu) este propunerea pentru funcția de prefect. De asemenea, Iulian Timofei, fostul prim-adjunct al Jandarmeriei Brăila este propus pe funcția de subprefect și Loredana Virginia Badiu (consilier local municipal PSD), pentru celălalt fotoliu de subprefect.
Totuși, dacă organizația PSD Brăila a căzut de comun acord privind oamenii pe care să îi nominalizeze pentru aceste poziții importante, lucrurile sunt puțin mai complicate la nivelul coaliției de Guvernare, unde încă se analizează dacă PSD Brăila va avea toate cele trei posturi, așa cum s-a spus inițial, sau dacă un fotoliu de subprefect le va reveni totuși liberalilor. Surse politice din interiorul coaliției de guvernare ne-au transmis că lucrurile sunt departe de a fi încă bătute în cuie și că PNL Brăila încearcă să obțină chiar mai mult de un singur post de subprefect. Chiar și așa, potrivit acelorași surse, s-ar părea că actualul subprefect Adin Boboc ar fi în cărți pentru a-și menține poziția, dacă liberalii vor ajunge să facă nominalizarea pentru cel puțin unul dintre cele trei fotolii de la Brăila.
Popa încă speră la o întorsătură, dar nu se aruncă în a face declarații
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele organizației județene a PNL, deputatul Alexandru Popa, a fost rezervat în comentarii, chiar și după ce social-democrații și-au anunțat propunerile pentru Prefectură. Acesta a confirmat doar ideea că lucrurile nu sunt încă bătute în cuie și că s-ar putea ca socoteala inițială să fie răsturnată.
”Eu aștept să se încheie negocierile la Centru și apoi vom face o propunere coerentă pe care o va agrea filiala. Nu pot să iau o decizie de unul singur. Va fi o decizie pe care o va lua Biroul Politic Județean. Deocamdată aștept să se definitiveze împărțirea posturilor de la București. Și ca să fie cât mai limpede: posturile vor fi împărțite de la Centru, NU de către PSD Brăila sau PNL Brăila. E o discuție la nivel național și vom vedea ce decizie finală se va lua acolo. Este un lucru pe care îl hotărăsc conducerile centrale ale celor două partide”, a declarat Popa.
Întrebat dacă Adin Boboc este într-adevăr opțiunea liberalilor brăileni, dacă vor ajunge să nominalizeze unul dintre subprefecți, Popa a refuzat să facă vreun comentariu.
Cine sunt oamenii pe care îi propune PSD pentru Prefectura Brăila
Șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila, Mihaela Ciorășteanu a mai fost de câteva ori prefect al Județului Brăila, în trecut și trebuie precizat că și-a îndeplinit atribuțiile cu seriozitate și fără scandaluri. Cunoscută la vremea respectivă pe numele Mihaela Marcu, aceasta a ocupat fotoliul din Prefectura Brăila în perioada septembrie 2007 - februarie 2009, apoi, timp de șase luni, în 2012, când a fost detașată din nou pe post din fotoliul de director adjunct la Direcția Generală a Finanțelor Publice. La vremea respectivă, România era condusă de Guvernul USL. Ciorășteanu a fost revocată din funcție în luna octombrie a acelui an, fără nicio explicație din partea Guvernului Victor Ponta, deși s-a aflat ulterior că se făceau presiuni politice pentru ca fotoliul deținut de aceasta să îi revină fostului președinte al Partidului Conservator Brăila, Gheorghi Obreja (partid ce făcea parte din USL, alături de PSD și PNL). Atunci, timp de o lună de zile, Prefectura a fost condusă de subprefectul Cătălin Grosu. Ulterior, pe 6 noiembrie 2012, Ciorășteanu a fost numită din nou pe funcția de prefect, la fel, fără vreo explicație. Aceasta și-a menținut fotoliul doar până în luna iulie 2013, când tot Guvernul USL a decis, în cele din urmă, să îl numească prefect pe liderul PC Brăila la acea vreme, Gheorghi Obreja, care pentru a ajunge în Prefectură a trebuit să renunțe la funcția politică și să devină funcționar public, aceasta fiind una dintre condițiile legale de atunci pentru cei ce erau numiți prefecți. Ca o paranteză, reamintim că Obreja s-a angajat o foarte scurtă perioadă polițist local la Tărlungeni, Județul Brașov, după care a primit postul la care aspira. Însă din nefericire pentru eforturile sale, care l-au făcut de tot râsul, nu a reușit să își mențină poziția proaspăt obținută decât până în iarnă. În ianuarie 2014, în timp ce județul se afla în Cod Roșu de ninsori și viscol, în loc să coordoneze Comandamentul pentru Situații de Urgență, Obreja a plecat din oraș, aflându-se abia după două zile că a rămas înzăpezit în comuna Gemenele. La finele lunii ianuarie 2014, acesta a fost demis și Prefectura Brăila a revenit din nou sub conducerea subprefectului Cătălin Grosu, până în 2015, când a decis să demisioneze. Interesant de precizat ar fi și că acesta a fost învestit în funcția de subprefect în luna iulie 2012, venind de pe poziția de consilier juridic în cadrul DGFP Brăila. Înainte, între 2007 - 2009, acesta fusese consilierul pe probleme juridice al fostului prefect, Mihaela Ciorășteanu. Revenind, după întreg acest episod, Vasilica Vîlcu a fost numită prefect al județului Brăila în perioada martie 2014 - ianuarie 2015, pe vremea Guvernelor Victor Ponta 3 și 4, la propunerea liderului PC de la vremea respectivă, fostul senator Mihai Dănuț. În tot acest timp, Ciorășteanu a revenit la Finanțe.
Iulian Timofei a devenit oficial prim-adjunct al Jandarmeriei Brăila în luna august 2019, când a fost declarat ”Admis” la concursul pentru ocuparea respectivei funcții, pe atunci fiind locotenent-colonel. Totuși, acesta a fost prim-adjunct al inspectorului șef al Jandarmeriei Brăila și înainte de organizarea concursului, încă din iulie 2016, fiind însă doar împuternicit și nu pe un post plin.
Încă de la începutul carierei militare, din 1991, Timofei a activat doar în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, în domeniul ordinii și siguranței publice, cu o singură excepție, în perioada martie 2003 - iunie 2005, când a lucrat în cadrul Relațiilor Publice și Comunicare. Are master în drept comunitar, studii post universitare în domeniul Ordine Publică și Management, plus alte câteva cursuri tot în domeniul Ordine Publică. Surse din cadrul Jandarmeriei Brăila ne-au informat că acesta a ieșit la pensie în 2020 cu grad de colonel.
Virginia Loredana Badiu este consilier local municipal din partea PSD Brăila la al treilea mandat. Aceasta a fost consilier și în mandatele 2012 - 2016, 2016 - 2020. Badiu este de profesie economist și notează la capitolul ocupație faptul că este contabil. În actualul mandat, aceasta reprezintă CLM Brăila în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila. De asemenea, este membru în comisia locală de Ordine Publică a Municipiului Brăila. În trecut aceasta a făcut parte și din AGA ”Braicar”.
Rămâne de văzut însă cum va arăta schema finală a împărțirii posturilor de prefecți și subprefecți la nivel național în cadrul coaliției de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR.
Reamintim că liberalii au propus ca acolo unde consiliile județene au președinți din partea unui partid, fie el PSD, PNL sau UDMR, culoarea politică a acestuia să fie menținută și în cazul nominalizării posturilor de prefecți și subprefecți. La începutul săptămânii, presa centrală puncta că în urma negocierilor purtate între cele trei partide, nominalizările pentru Prefectura Brăila ar fi revenit PSD. Totuși, lucrurile sunt încă departe de a fi bătute în cuie, dovadă că la cea mai recentă ședință a Guvernului Nicolae Ciucă a fost aprobată doar o hotărâre privind demiterea unui singur subprefect din țară, nicidecum o serie de hotărâri privind încetarea mandatelor reprezentanților Guvernului în teritoriu, în toate localitățile vizate de coaliție și numirea de înlocuitori, așa cum ar fi fost de așteptat.
Menționăm și că Prefectura Brăila este condusă din 28 octombrie de către Florin Sergiu Dobrescu, numit de Guvernul Florin Cîțu în perioada de interimat. De asemenea, de către cei doi subprefecți Nicolae Nițescu și Adin Boboc, propuși tot de liberali, odată cu numirea USR-istului Nicușor Ciocan pe fotoliul de prefect, dar care a fost demis ulterior.