• președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa a confirmat excluderea din partid a consilierilor județeni Vasile Constantin Varga și Vasile Cortez, precum și a consilierului local al comunei Chiscani Costică Gorgan • este vorba despre o decizie luată în luna octombrie, în cadrul Colegiul Director Județean al PNL Brăila, votată în unanimitate, după cum a explicat Popa • motivul este unul simplu: lipsa de implicare, însă Popa nu s-a ferit să nuanțeze și alte câteva nereguli • cei trei politicieni vizați consideră că nu s-a procedat corect în privința lor, se declară în continuare liberali și susțin că au atacat decizia și că vor urma toate procedurile legale pentru a-și face dreptate
PNL Brăila încearcă să își clarifice încet-încet situația privind ”bisericuțele” din interior. O decizie radicală a fost luată, recent, în acest sens, în cadrul Comitetului Director Județean al PNL Brăila, ce a avut loc pe 13 octombrie: membrii au votat în unanimitate excluderea din partid a consilierilor județeni Vasile Constantin Varga, Vasile Cortez, precum și a consilierului local Chiscani Costică Gorgan. Informația însă a ieșit la suprafață abia acum, în contextul în care nici măcar cei vizați nu s-au grăbit să anunțe. Potrivit președintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, motivul excluderii a fost unul cât se poate de simplu, însă important: lipsa de implicare în activitatea organizației. Totuși, liderul liberalilor brăileni nu s-a ferit să facă și alte acuzații. Acesta a punctat că nu de puține ori Vasile Varga a votat fix cum a dorit în Consiliul Județean, indiferent de deciziile luate în ședințele de partid. Ba mai mult, l-a acuzat pe Vasile Cortez că a promovat interesele AUR în ultima vreme și că a încercat să convingă membri PNL să schimbe tabăra, lucru care vorbește de la sine în legătură cu decizia luată privind excluderea.
”Da, au fost excluși domnul Gorgan, domnul Vasile Cortez și domnul Vasile Constantin Varga. A fost o decizie internă luată în unanimitate. Pentru că implicarea dumnealor în partid este una care tinde spre zero. Au votat (n.r. – în Consiliul Județean) după bunul dumnealor plac și nu au dorit să respecte deciziile partidului. La noi este vorba despre disciplină, de seriozitate și de cuvântul pe care l-am dat oamenilor în campanie pentru a face lucruri constructive pentru brăileni, nu după propriul nostru interes”, a declarat Popa.
Acesta ne-a confirmat că toți trei membri vizați de această decizie au contestat la Comisia de Arbitraj a organizației și că probabil vor ajunge mai departe la Curtea de Arbitraj a PNL, poate chiar și să acționeze în instanță. În tot acest timp Popa s-a declarat conștient de faptul că aceștia își vor menține poziția în Consiliul Județean.
”Probabil că ei vor contesta și până când va fi o decizie definitivă vor rămâne în Consiliul Județean. Dar vreau să fie clar. Nu este un exercițiu împotriva cuiva. Este ceva similar cu ce s-a întâmplat în trecut. Așa cum am avut o acțiune în trecut vizavi de domnul Florin Cîrligea, pe care l-am exclus și apoi a câștigat. Noi suntem corecți în PNL. Cine va câștiga în instanță sau în forurile interioare ale partidului își poate continua activitatea ca membru PNL. Totuși ați văzut că după câteva luni de zile s-a dovedit că am avut dreptate. Florin Cîrligea a urmat calea altui partid. Eu știu destul de bine ceea ce fac. Niciodată nu vor fi excluși oameni care pun osul la treabă și care sunt serioși. Cred că Florin Cîrligea este un exemplu foarte bun în acest sens”, a completat Popa.
Întrebat dacă și consilierul județean Cristian Pricop este vizat de o măsură similară, având în vedere că la ședințele de Consiliu Județean acesta nu s-a ferit niciodată să se poziționeze alături de colegii mai vechi Vasile Cortez și Vasile Varga, Popa a explicat că nu există motive pentru o asemenea decizie în ceea ce îl privește pe medic.
”Nu e vorba de nicio gașcă. Domnul Pricop nu este vizat de nimic. Nu a mers pe străzi pentru alt partid cu activitate de campanie. Domnul Cortez spune prin tot județul ca membrii noștri să meargă la AUR. Despre ce vorbim?! Dar vreau să vă subliniez totuși că această decizie a fost luată de o lună și jumătate. Și dacă abia acum s-a aflat, înseamnă că PNL la Brăila este unit. Mai mult, a fost o decizie unanimă. Votul a fost individual pentru fiecare personă vizată. Chiar a fost vot secret și nimeni nu a fost «împotrivă»”, a conchis Popa.
Răspunsul exclușilor: contestații «până în pânzele albe»
Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, Vasile Constantin Varga a confirmat, marți, că în urmă cu o lună de zile a primit o adresă prin poștă în care i s-a transmis că a încălcat statutul partidului, însă fără a i se da mai multe detalii privind greșelile comise. Acesta ne-a transmis că a contestat excluderea din partid și că se va adresa și forului superior al partidului pentru a-și face dreptate.
„Aștept răspusul filialei Brăila și ulterior, în funcție de răspunsul pe care îl voi primi, dacă este cazul mă voi adresa și forului superior al partidului. Rămâne de văzut acolo dacă a fost statutar sau nu”, le-a transmis Varga redactorilor ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, alături de promisiunea că nu are de gând să migreze la alt partid, deoarece nu se regăsește într-o altă ideologie decât aceea liberală.
La rândul său, Vasile Cortez ne-a spus că încă nu a fost exclus din partid și că până la decizia finală toți cei vizați de ”lovitura lui Popa” încă mai au o șansă de a-și clarifica situația.
”Deocamdată nu am fost exclus, dar am primit acasă niște documente. O să facem contestație la Curtea de Arbitraj a Partidului Național Liberal București. Vreau să spun că am rămas și eu perplex. Nu am niciun alt comentariu. Nu știu de ce s-a luat această decizie”, a declarat Cortez.
Întrebat cum comentează acuzațiile privitoare la faptul că ar fi făcut campanie pentru AUR la nivelul județului, consilierul județean a negat. Acesta a ținut și să clarifice faptul că își va menține mai departe fotoliul din Consiliul Județean, până când se va decide altceva de la Centru.
”Nu este adevărat. Nu am făcut campanie pentru AUR. Nu sunt membru AUR. Nu am fost la AUR niciun minut”, a mai adăugat Cortez.
În ceea ce îl privește pe consilierul local din comuna Chiscani Costică Gorgan, acesta ne-a precizat că în cazul său demersurile au pornit de la organizația locală condusă de consilierul municipal Constantin Sârbu. Însă decizia finală a fost luată și în cazul său în CDJ, ceea ce a condus la o situație neclară privind procedura, deoarece acesta consideră că situația sa nu trebuia dezbătută la acest nivel. Mai mult, Gorgan a afirmat că motivele ce i se impută sunt generale și nu sunt însoțite de exemple clare.
”Motivele invocate nu fac obiectul excluderii. Nu au susținere! Sunt date cu caracter general. Nu au suport probatoriu. Eu consider că în spate sunt cu totul alte motive ascunse. Toți cei care au venit la ședințele de Consiliu Local Chiscani au văzut și pot susține ce fel de persoană sunt. Sunt o persoană activă, îmi aduc contribuția. Citesc proiectele. Dacă se citesc procesele-verbale ale ședințelor se poate vedea că în majoritatea discuțiilor pe marginea proiectelor, este numele meu. Eu mi-am adus contribuția cu cinste și pot face dovada oricând! Contribuția mea și participarea mea în Consiliul Local Chiscani au fost corespunzătoare jurământului făcut cu mâna pe Biblie! Deci respectând Constituția și legile țării, am încercat să fac tot ceea ce mi-a stat în putință pentru binele locuitorilor Comunei Chiscani. Și de asta nu am nicio remușcare. Și în continuare eu voi face același lucru!”, a declarat Gorgan.
Acesta ne-a explicat că în primă fază a contestat decizia la Comisia de Arbitraj a filialei Brăila, însă i-a fost respinsă ca nefondată, fără a i se oferi vreun argument. Consilierul local a precizat că are de gând să conteste și la Curtea de Arbitraj a PNL de la București.