Lovitura de Teatru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lovitura de Teatru

Teatrul "Maria Filotti" va fi evacuat din sediul pe care il ocupa inca de la inceputul anilor 1830. Asta deoarece consilierii municipali nu au ajuns la o intelegere in privinta sumei cu care sa fie cumparat corpul B de la mostenitorii proprietarului initial. Mai precis, ieri, in cadrul unei sedinte de indata, CLM s-a intrunit pentru a discuta asupra proiectului de hotarire initiat de primar, de a cumpara corpul B al teatrului cu suma de 526.000 euro, suma la care s-a ajuns in urma negocierii dintre proprietari si comisia instituita in acest sens de primar. Desi suma era mai mica cu aproape 200.000 de euro fata de cit se solicitase in urma cu citeva luni, tot s-a gasit un numar de sapte consilieri care sa nu fie de acord cu ea. Astfel, spre surprinderea tuturor, consilierii PSD - Doinita Ciocan, Sorin Bosneag, Alexandru Coada, George Chirita, Doru Damian, Iuliana Lascu - si un membru PD - Victor Neagu, s-au abtinut de la vot, lucru care a facut ca proiectul sa nu treaca. Avind in vedere ca termenul limita pina la care cladirea putea fi cumparata de catre CLM a fost de 12 martie si pentru ca proiectul de cumparare nu a trecut, in acest moment, teatrul se poate considera deja evacuat din corpul B.

"Sa explice ei asta brailenilor, ca eu nu pot"

In ceea ce-l priveste, primarul Constantin Cibu este de-a dreptul socat de atitudinea celor de la PSD, asta in contextul in care, de cite ori s-a discutat despre teatru si cumpararea lui, acestia s-au aratat de acord: "Nu imi vine sa cred. Atunci cind a fost vorba sa ne exercitam dreptul de preemptiune in cumpararea teatrului, ei au fost de acord. Cind a fost vorba sa facem o evaluare a cladirii, au fost de acord, ba, mai mult, au si propus chestia asta. Si acum, cind ajunsesem la o suma rezonabila, 526.000 euro, fata de 700.000 cit cerea familia Berechet prin iarna, tocmai PSD-istii, de la care sincer nu ma asteptam, s-au abtinut. Adica nu s-au abtinut ei cei de la PD in bloc, asa cum fac de obicei, s-a abtinut numai unul si au facut treaba asta cei de la PSD. Sint iresponsabili, cred ca nu isi dau seama ce au facut. Au aruncat teatrul in strada. Sa explice ei asta brailenilor, ca eu nu pot".

"Ni se pare prea mare suma de bani care ar fi trebuit data proprietarului"

De partea cealalta a baricadei, consilierul PSD Sorin Bosneag a tinut sa explice gestul celor care s-au abtinut. Acesta ne-a declarat ca este constient de faptul ca tocmai a acordat munitie gratis dusmanilor politici, dar ca deciza lor de abtinere a fost una bazata pe argumente logice si ca in nici un caz nu vor sa goneasca teatrul dintr-o cladire simbol a Brailei: "Noi ne-am abtinut, nu am votat impotriva. Motivul este simplu. Ni se pare prea mare suma de bani care ar fi trebuit data proprietarului. Daca facem un calcul simplu, vedem ca am fi dat 526.000 de euro pentru 338 mp construiti, ceea ce duce la un pret de 1.550 de euro mp construit. Mi se pare aberant de mult. Ca sa nu mai zicem ca mai e o bucatica de cladire, pe care familiile mostenitoare se bat in instanta, bucatica pe care cistigatorul, evident ca va vrea si el sa o vinda Primariei si nu o fi prost sa ceara mai putin decit s-a dat pentru prima bucata. Deci daca se mai cer 200.000 euro si pentru aia, ajungem la vreo 700.000 de euro, bani cu care Primaria ar putea construi un teatru nou-nout, sa rupa gura tirgului". Precizam ca, initial, Bosneag a mentionat suma de 15.000 euro mp, insa a revenit apoi, explicind ca a gresit calculul sau ca nu s-a uitat bine pe ecranul calculatorului, dar ca si 1.000 de euro pe mp este extrem de mult.
Bosneag a mai adaugat ca, in contextul in care aici e vorba de banii brailenilor, consilierii care s-au abtinut au considerat ca nu se pot juca oricum cu ei: "E vorba despre banii brailenilor aici. E jumatate de milion de euro. Nu putem sa ii dam asa pur si simplu. Eu zic ca trebuie sa ne gindim mai bine. Daca s-ar construi in curtea teatrului o anexa, cu tot ce era in corpul B, ar ajunge mult mai ieftin. Noi nu avem nimic cu teatrul, sustinem activitatea culturala in Braila, dar trebuie luat in calcul daca asta e valoarea reala. Repet, cu banii acestia se poate face alt sediu".
Precizam faptul ca asupra imobilului s-au efectuat doua expertize, una comandata de municipalitate, iar cealalta de proprietar, rezultatele ambelor atestind faptul ca imobilul valoreaza in jur de 700.000 de euro.

Berechet: "O sa evacuez cladirea!"

La rindul sau, proprietarul cladirii, Bogdan Berechet Ionescu, ne-a declarat ca este de-a dreptul socat de decizia luata ieri in cadrul CLM si ca nu se gindeste decit ca acest lucru a fost o manevra electorala. Acesta a mai adaugat ca, daca este asa, atunci este una foarte proasta, pentru ca brailenii vor taxa in mod sigur acest lucru la alegeri: "Practic, termenul de evacuare a fost de 12 martie. E deja depasit. Au zis sa ii mai las citeva zile, pentru ca se va discuta in CLM si pretul era unul mult mai mic decit cel initial. Cind am aflat si eu ce s-a intimplat ieri, am ramas uimit. Eu cred ca e precampanie electorala, dar nu inteleg cui au vrut sa faca rau cei care s-au abtinut. Pentru ca, practic, si-au batut joc de cei din teatru, de cei din primarie si de braileni. Probabil ca, cu aceasta decizie, si-au batut singuri cuie in talpi, pentru ca lasa orasul fara teatru, cel putin o perioada. Dar daca asta doreste PSD-ul, ca ei am inteles ca s-au abtinut...".
Berechet a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, crede ca a dat dovada de buna credinta si bunavointa pe tot parcursul negocierilor, avind in vedere ca a inchis ochii de mai multe ori cind CLM nu a respectat termenele impuse de instantele de judecata. "Eu nu ii inteleg pe acesti consilieri. Eu am avut bunavointa, i-am tot lasat. Am colaborat bine cu cei din primarie, care chiar au muncit. Am tot respectul pentru oamenii din teatru... Dar nu am incotro. O sa evacuez cladirea. E vorba de neseriozitate din partea consilierilor. Eu ii cred ca isi fac propaganda, dar s-au gasit sa faca pe acest subiect....Am vazut ca au iesit mereu in presa ca vor sa salveze teatrul, intrarea actorilor si acum nu mai vor. La ultima discutie pe care am avut-o cu comisia din primarie, aprobata de CLM de altfel, a fost totul in regula, acum citeva saptamini. Nici nu ma asteptam la o asemenea decizie. Dar daca oamenii asta vor, asta vor primi. Eu evacuez teatrul!". Berechet ne-a mai explicat ca, din cite a fost informat de catre experti, costul reamenajarii corpului A al teatrului, pentru a suplini tot ceea ce exista in corpul B, depaseste un milion de euro: "Ii costa 1 milion si ceva de euro sa reamenajeze teatrul. Dar asta nu e treaba mea. Eu am avut toata bunavointa. Evaluarile nu le-am facut eu, le-au facut expertii. Am tot scazut la pret. Mai mult de atit ce sa fac? Sa fac donatie? Sa dau de pomana? Eu sper doar ca cei care au votat cum au votat sa nu mai prinda nici o legislatura. Cred ca brailenii vor avea grija de asta".

Multi dintre cei care s-au abtinut vin foarte rar la teatru

Efectiv distrusa de ceea ce s-a intimplat in CLM, directorul teatrului, Veronica Dobrin, nu poate sa inteleaga ce anume s-a intimplat. Aceasta refuza sa creada ca in spatele deciziei luate stau ecuatii politice si ca teatrul a fost prins la mijloc. Dobrin ne-a declarat cu amaraciune ca, asa cum era de asteptat, prea putini dintre cei care s-au abtinut dau din cind in cind pe la teatru, asa ca nu pot intelege enormitatea actului lor: "Eu am ramas surprinsa de acest gest al unui grup de consilieri. S-au abtinut stiind ca este o cladire necesara municipalitatii. Nu stiu ce se va intimpla mai departe, sint foarte suparata. Nu cred ca s-au gindit la consecinte atunci cind s-au abtinut. Daca acum 25 de ani s-a putut face un sacrificiu, cred ca s-ar putea face si acum, pentru ca avem nevoie de cultura. Se stie ca teatrul nu poate functiona fara acel spatiu. Ar trebui sa se analizeze ce se intimpla cu teatrul daca se refac toate instalatiile. Daca nu erau de acord cu pretul trebuiau sa spuna dinainte, sa intervina la negocieri, nu asa. Nu vreau sa cred ca sint jocuri electorale si teatrul a fost prins la mijloc. In acea cladire sint spatii esentiale pentru functionalitatea teatrului. Asa a fost gindit acum 25 de ani, cind s-a facut renovarea, s-au facut investitii pentru functionalitatea teatrului. Sigur, se poate inchide, dar eu cred ca nimeni nu s-a documentat cum trebuie cit costa renuntarea la acea parte de cladire. Eu vorbesc din interior si stiu foarte bine ca acea cladire trebuie teatrului. Nu inteleg de ce s-a votat asa, nu mi s-a dat nici o explicatie, dar ce stiu este ca multi dintre cei care s-au abtinut vin foarte rar la teatru", a spus ieri, suparata, Veronica Dobrin, directorul Teatrului "Maria Filotti".
Desi suma cu care Consiliul Local vrea sa cumpere corpul B din cladirea teatrului, 526.000 de euro, adica aproximativ 1.555 de euro/metru patrat, i se pare mare consilierului PSD Bosneag, alte autoritati locale au fost in stare sa dea mult mai mult pentru a salva niste cladiri de patrimoniu. Daca se face o comparatie cu alte cladiri similare din Bucuresti de exemplu, suma este semnificativ mai mica. Astfel, pentru actuala cladire a UNITER, cladire de patrimoniu, ca si teatrul, Primaria Bucuresti a platit 2,3 milioane de euro. Cladirea are 580 de metri patrati, ceea ce inseamna aproape 4.000 de euro pe metrul patrat.

"Sa trimitem o petitie Consiliului Europei, poate ca acolo ne va asculta cineva"

In ceea ce ii priveste pe cei care lucreaza in Teatru, acestia au ramas extrem de surprinsi cind au auzit vestea cea proasta. Astfel, directorul artistic al teatrului, regizorul Radu Nichifor, si-a manifestat dezaprobarea fata de atitudinea consilierilor. "Nu stiu ce s-a intimplat si ce va mai urma. Ceea ce stiu precis este ca acea cladire trebuie cumparata pentru ca avem nevoie de ea ca sa putem functiona. Teatrul a trimis consilierilor documentatia, se stie foarte bine de ce avem atita nevoie de acea parte de cladire. Acolo sint centrala electrica, termica, acea cladire este ca articulatia pentru antebrat si brat. Sper sa nu ajungem la zidit si la actori care sa faca trasee de cinci minute prin teatru ca sa poata intra in spectacol", a spus regizorul Radu Nichifor.
La rindul sau, actorul Cornel Cimpoae a ramas perplex ieri cind a auzit ca nu s-a hotarit achizitionarea cladirii. "Teatrul va merge mai departe. Deocamdata putem juca, avem acces in scena. Daca ne vor baricada intrarile vom vedea ce vom putea face, cum ne vom descurca". In ceea ce il priveste, actorul Bujor Macrin, cel care a contribuit si la renovarea teatrului in urma cu 25 de ani, a fost revoltat de atitudinea consilierilor. "Este incredibila situatia, dar nu-i nimic, vin alegerile. Daca vor sa inchida teatrul, sa-l inchida, si sa faca acolo o pravalie. Nu stiu ce-am putea face noi, actorii. Poate ca o petitie, pe care sa isi spuna parerea toti cei care vin la teatru sau macar trec ziua prin fata teatrului. Apoi vom putea sa o trimitem Consiliului Europei, poate ca acolo ne va asculta cineva", considera Bujor Macrin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro