Mergi la conţinutul principal

Lotul olimpic la Limba şi Literatura Română

• opt eleve vor reprezenta judeţul Brăila în etapa pe ţară • alte patru fete s-au calificat la Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viaţă”

 

Aşa cum v-am obişnuit în ultima perioadă, astăzi continuăm prezentarea loturilor de elevi care vor reprezenta judeţul Brăila la olimpiadele naţionale cu cei care s-au calificat la Limba şi Literatura Română. Astfel, în urma etapei judeţene, la care au participat peste 340 de elevi, s-au evidenţiat prin rezultate foarte bune opt fete: patru de gimnaziu şi patru de liceu.

Mezina lotului este Iulia Cristina Ivaşcu, elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, pregătită de prof. Cătălina Cuzmin. Deşi este în primul an de gimnaziu, Cristina este expertă în concursuri, numai anul şcolar trecut ea obţinând 11 distincţii - premiul I la Concursul Judeţean “Fanteziile Iernii”, premiul I la Concursul judeţean de Ortografie, premiul II la Concursul Internaţional “Universul Cuvintelor”, premiul III la Concursul Naţional de Creaţie “Ion Creangă” fiind doar câteva exemple.

Ioana Alexia Comşa este cea care s-a calificat la clasa a VI-a, ea fiind elevă la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, îndrumată de prof. Adriana Bogatu. Acesta este cel de-al doilea an în care Ioana se califică la etapa naţională a olimpiadei, anul trecut ea reuşind să încheie competiţia pe locul 6. De la începutul acestui an şcolar ea a participat la concursuri de matematică (premiul II la faza judeţeană a olimpiadei), a mers la Public Speaking şi se pregăteşte pentru faza judeţeană a Concursului “Terra”. Ioana este un copil activ. A făcut dans sportiv de performanţă timp de patru ani, iar în prezent joacă bachet în echipa şcolii. Adolescenta spune că marea ei pasiune este teatrul şi a reuşit deja să evolueze pe scena Teatrului “Maria Filotti”.

Continuăm prezentarea lotului cu Cristina Gabriela Vasiliu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumată de prof. Ana Coman. Ea a reuşit performanţa de a se califica pentru a treia oară la această olimpiadă, limba română fiind materia ei preferată pentru că “îi permite să se joace cu literele şi să îşi creeze propriul univers estetic”. Anul acesta ea a participat la Concursul Naţional “Ion Barbu”, la care a obţinut premiul I şi la Concursul Naţional “Alecsandriana” - menţiune.

La clasa a VIII-a s-a calificat, pentru a doua oară, Andreea Trifan de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de prof. Tatiana Bercariu. Anul acesta ea a luat premiul I la Concursul de Creaţie Literară “Ars Nova” şi o menţiune la etapa judeţeană a olimpiadei de matematică. În anii trecuţi ea a participat şi la olimpiada mică de geografie, unde a luat premiul III pe ţară. În timpul liber adoră să cânte, să citească şi să deseneze.

La liceu, la clasa a IX-a, Brăila va fi reprezentată de Andra Munteanu, elevă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumată de prof. Ana Coman, aceasta fiind a doua participare consecutivă. Andra s-a calificat şi la olimpiada naţională de geografie, iar calendarul îi permite să participe la ambele concursuri de excelenţă. Ea a mers şi la etapa judeţeană a olimpiadei de biologie unde a luat premiul III.

La clasa a X-a, pentru al treilea an consecutiv, s-a calificat Ana Maria Bulancea, elevă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată tot de prof. Ana Coman. În clasa a VIII-a ea s-a calificat pe locul 7 (menţiune), în clasa a IX-a pe locul 5 (menţiune) iar anul acesta vrea să urce pe podium. În timpul liber se dedică voluntariatului, ea fiind membră “Interact”. Este pasionată şi de film şi va participa împreună cu alţi colegi la “Boovie Festival”, un concurs de trailere pentru cărţi.

La clasa a XI-a, tot pentru a treia oară, participă Antonia Gagu, elevă a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, coordonată de prof. Adriana Bogatu. Are deja în palmares o menţiune şi un premiu special la această disciplină, la care se adaugă un premiu III la olimpiada de lectură. Fire visătoare şi creativă, Antonia are timp şi pentru a se implica în diverse proiecte, anul trecut ea fiind voluntar la Festivalul de Teatru pentru Tineri “Bujor Macrin”.

Lotul Brăilei la limba română este încheiat de Cristina Adriana Cursaru, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. îndrumător fiind Violeta Gheorghiţă. Cristina a participat până acum la trei olimpiade de română, însă la facultate va alege un domeniu nou şi diferit: Business. Şi nu în România, ci în Olanda.

 

Patru fete merg la Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viaţă”

Destinată elevilor pasionaţi de citit, patru fete s-au calificat la Olimpiada Naţională “Lectura ca Abilitate de Viaţă”. Este vorba despre Delia Andreea Boca, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de prof. Daniel Kiţu. Fiind prima naţională la care participă, Delia ne-a spus că este foarte bucuroasă de această reuşită, ea fiind atrasă de partea de creaţie unde nu are nicio barieră şi poate să îşi exprime sentimentele. Urmează Daria Ioana Vasile, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu”, pregătită de prof. Dorina Tarachiu. Daria va concura la olimpiadă chiar de ziua ei de naştere, iar performanţele sale depăşesc graniţele şcolare. Adolescenta merge la cursurile de teatru de la Casa Goangă şi a reuşit să impresioneze juriul Festivalului Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans “Neghiniţă”, câştigând marele trofeu la secţiunea individual. De asemenea, Daria face dans şi canto, câştigând împreună cu fetele din grupul “Steluţe Dunărene” locul I la Mamaia Copiilor. Continuăm prezentarea lotului cu Ionela Matei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. coord. fiind Ana Coman. Şi ea se află la prima naţională, iar anul acesta a câştigat premiul III la Concursul Naţional “Ion Creangă”. Ionela ne-a spus că îi plac romanele poliţiste şi vrea să devină medic.

Lotul Brăilei este completat de Brânduşa Enişor, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumată de prof. Daniel Kiţu. Are experienţă în competiţii, anul trecut ea participând tot la această olimpiadă, iar în gimnaziu s-a calificat la limba română. Când va absolvi liceul, Brânduşa vrea să urmeze Dreptul.

Olimpiada “Lectura ca abilitate de viaţă” şi Olimpiada de Limba şi Literatura Română se vor desfăşura în perioada 22-26 aprilie, în judeţele Prahova (liceu) şi Iaşi (gimnaziu).

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro