Lotul Danielescu, achitat. Excepţie, Adrian Simion şi Petre Purcărea, care au fost condamnaţi cu suspendare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lotul Danielescu, achitat. Excepţie, Adrian Simion şi Petre Purcărea, care au fost condamnaţi cu suspendare

• Iulian Danielescu, directorul Colegiului “Bălcescu” a fost achitat, alături de alţi profesori, în dosarul DNA ce are ca obiect luarea de mită • doar Adrian Simion - fost inspector de limba română şi Petre Purcărea - profesor pensionar din Constanţa au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare • decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile • dosarul a vizat mai multe fapte de luare de mită şi abuz în serviciu pentru favorizarea unei candidate la un concurs pentru postul de profesor documentarist, dar şi intervenţia în cazul mai multor elevi pentru note bune la Bac sau motivarea absenţelor

 

Megadosarul de corupţie din învăţământul brăilean întocmit de procurorii DNA a ajuns aproape de final. Vineri dimineaţă, judecătorii Tribunalului Brăila s-au pronunţat în cazul lui Iulian Danielescu&Co: Adrian Simion (fost inspector de limba română) şi Petre Purcărea (profesor pensionar din Constanţa) au primit pedepse cu suspendare, iar restul lotului a fost achitat. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 10 zile.

În 2015, DNA Galaţi a trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals. Cei vizaţi aveau funcţii importante în Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, la acea vreme. Vorbim de Iulian Danielescu, inspector şcolar general în perioada respectivă, acum director la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, acuzat de abuz în serviciu, despre Adrian Simion, fost inspector de limba română, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, Veronica Picuş, inspector la disciplina Informatică, acuzată de abuz în serviciu, Constantin Ciprian Mândreanu, consilier juridic al IŞJ (abuz în serviciu), Petrică Plopeanu, profesor de limba română la Liceul Teoretic “Panait Cerna” (abuz în serviciu), Carmen Lăcrămioara Aldea, profesor de limba română la Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” (abuz în serviciu), Mădălina Ştefania Mocanu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” (abuz în serviciu), dar şi Dragoş-Mircea Dumitru, consilier superior în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (instigare la abuz în serviciu) şi Petre Purcărea, profesor pensionar din Constanţa (instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare şi dare de mită) şi Andrada Bianca B., elevă la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila (uz de fals). După doi ani de înfăţişări în faţa instanţei de judecată, iată că vineri s-a dat sentinţa. Adrian Simion a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, însă a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Petre Purcărea a primit 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. În cazul elevei Andrada Bianca B., judecătorii au renunţat la pedeapsă şi au înlocuit-o cu un avertisment. În rest, achitare pe linie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile.

 

Să ne amintim filmul poveştii

Potrivit dosarului procurorilor Anticorupţie, Mircea Dragoş Dumitru, consilier superior la Direcţia Generale Învăţământ în Limbile Minorităţilor din cadrul MInisterului Educaţiei, i-a cunoscut pe Adrian Simion şi Iulian Danielescu în anul 2013. Pe Dumitru îl mai lega de Brăila şi prietena sa, care era originară din judeţul nostru. Un an mai târziu, prietena acestuia a fost sunată de verişoara sa, inculpata Andrada Bianca B., elevă la acea vreme la Liceul Teoretic “N. Iorga”, şi i-a spus că are “probleme cu diriginta”, în sensul că aceasta refuza să-i motiveze toate absenţele de la ore. Astfel, Dumitru Dragoş l-ar fi sunat pe Iulian Danielescu, şeful IŞJ pe atunci, rugându-l să intervină în favoarea elevei. Câteva ore mai târziu, Danielescu şi Adrian Simion ar fi dispus constituirea unei comisii de soluţionare a contestaţiei formulată de tatăl elevei de la “Iorga”, comisie din care au făcut parte Simion, Constantin Ciprian Mândeanu şi Veronica Picuş, se precizează în dosarul DNA. Comisia a omis cu ştiinţă, aşa cum au stabilit procurorii, să consemneze în actul de control că numărul absenţelor nemotivate ale elevei Andrada B. era de 55 pe sementrul II al anului şcolar 2013-2014, fapt ce era echivalent cu exmatricularea ei. Eleva a fost trimisă în judecată pentru că a depus la cabinetul medical al liceului două adeverinţe medicale false, pentru a-i fi motivate toate absenţele şi anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral.

Potrivit procurorilor DNA, Adrian Simion ar fi primit, în septembrie 2014, alimente în valoare de 100 lei (brânză de vaci, smântână, ouă şi păsări) de la o candidată pentru postul de profesor documentarist la Şcoala Generală Ciocile, în schimbul subiectelor de concurs. Candidata a fost admisă cu media 9,25, aceasta fiind ulterior cercetată pentru dare de mită. Simion a fost înregistrat de către anchetatori cu o zi înainte de concurs, în timp ce-i dicta prin telefon candidatei subiectele. Pentru că a recunoscut infracţiunea, candidata a scăpat de urmărirea penală, în schimb a fost obligată la muncă în folosul comunităţii.

Tot în luna septembrie, Adrian Simion ar fi primit bani, 800 lei, de la părinţii unei eleve, pentru a-i corecta în mod favorabil contestaţia formulată de elevă împotriva tezei la română de la examenul de bacalaureat susţinută în sesiunea august-septembrie 2014. Astfel, fata a promovat bac-ul. Banii ar fi ajuns la Simion cu ajutorul profesorului Petre Purcărea, de la Constanţa. Purcărea a mai intervenit, potrivit dosarului DNA, pentru un absolvent de liceu, instigându-l de asemenea pe Adrian Simion să încalce legea. Elevul care susţinuse examenul de bacalaureat ar fi lăsat câteva semne distinctive pe lucrare, pentru a fi recunoscută de profesori. Procurorii Anticorupţie l-au mai acuzat pe Simiion că ar fi mai intervenit şi într-un alt caz pentru o elevă, pentru a promova anul şcolar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro