Elevii romi, discriminați | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
A fost publicat Ghidul admiterii la liceu. Cum împarte locurile la licee Inspectoratul Școlar Județean

Elevii romi, discriminați

• acuză prof. Gina Anton, profesor de limba rromani și fost inspector școlar pentru minorități • de altfel, pentru anul școlar 2024-2025 sunt disponibile 1.632 locuri în 65 clase, mai puține față de anul trecut, când au fost 1.706 locuri în 68 clase • ghidul de anul acesta a stârnit nemulțumiri privind repartizarea locurilor la licee, cum este cazul elevilor de etnie romă, care au primit mai puține locuri la liceu, în special la colegiile de top • ”Situația e clar discriminare!”,  susține Gina Anton• interesant, Cătălin Canciu, inspector școlar general, candidat PNL la funcția de primar, declară că ar fi vina copiilor romi care nu au cerut locuri la liceele de top

 

Ghidul admiterii la liceu a fost publicat! Acesta este disponibil pe site-ul Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brăila, unde elevii și părinții pot consulta lista locurilor disponibile în clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025, pentru fiecare din cele 21 de licee din municipiu și județ. În total sunt alocate 1.632 de locuri în 65 de clase, ceva mai puține față de anul trecut, când au fost 1.706 de locuri în 68 de clase. Ce s-a schimbat? Liceul Teoretic ”Panait Cerna” a rămas cu o singură clasă de Filologie din cele două, Colegiul Economic ”I. Ghica” are acum doar 2 clase la specializarea Economic (3 anul trecut) și a dispărut și clasa de Electromecanică de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Însurăței.

Potrivit broșurii, cele 1.632 de locuri la clasa a IX-a sunt repartizate astfel: 936 la filiera teoretică, 456 la filiera tehnologică și 240 la filiera vocațională. Precizăm că pentru filiera teoretică sunt 26 de locuri într-o clasă, iar pentru cea vocațională și tehnologică sunt 24 de locuri într-o clasă.

Iată și cum arată mai exact distribuția locurilor la liceu pentru anul școlar 2024-2025.

Începem cu filiera teoretică. La Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” nu sunt schimbări față de anul trecut și sunt disponibile 156 locuri (6 clase), după cum urmează: Matematică-informatică - 52 locuri (2 clase); Matematică-informatică intensiv limba engleză - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică intensiv informatică - 26 locuri (1 clasă), Științe ale naturii - 26 locuri (1 clasă); Științe sociale intensiv limba engleză - 26 locuri (1 clasă).

Și la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” oferta de școlarizare este aceeași ca anul trecut, fiind disponibile 156 locuri (6 clase), împărțite astfel: Matematică-informatică - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică bilingv limba engleză - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică intensiv informatică - 26 locuri (1 clasă); Științe ale naturii - 26 locuri (1 clasă); Filologie bilingv engleză - 26 locuri (1 clasă); Științe Sociale - 26 locuri (1 clasă).

Colegiul Național “Nicolae Iorga” are în oferta de școlarizare pentru clasa IX-a 156 locuri împărțite în 6 clase: o clasă de Matematică-informatică, o clasă de Matematică-informatică bilingv engleză, o clasă de Matematică-informatică intensiv informatică, o clasă de Științe ale naturii, una de Filologie bilingv limba engleză și una de Științe sociale.

Ca și până acum, la Colegiul Național “Ana Aslan” sunt disponibile 78 de locuri în cele trei clase de Științe ale naturii.

În ceea ce privește Liceul Teoretic “Panait Cerna”, aici sunt disponibile patru clase (104 locuri) pentru patru specializări: Matematică-informatică intensiv informatică, Științe ale naturii, Filologie și Științe sociale.

La Liceul Teoretic “Mihail Sebastian” oferta de școlarizare la clasa a IX-a cuprinde 78 locuri în 3 clase, pentru specializările Științe ale naturii, Filologie intensiv limba engleză și Științe sociale.

În final, la Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” sunt disponibile 52 locuri pentru două specializări: Științe ale naturii (26 locuri) și Filologie - (26 locuri).

Trecem la filiera tehnologică, unde la Colegiul Economic “Ion Ghica”, care are pentru anul școlar viitor sunt disponibile 96 locuri în 4 clase. Absolvenții de clasa a VIII-a pot opta pentru specializările Economic (2 clase); Turism și alimentație (1 clasă) și Comerț (1 clasă).

La Colegiul Tehnic “C. D. Nenițescu” sunt disponibile 48 locuri în 2 clase, câte una pentru specializările Turism și alimentație (24 locuri) și Protecția mediului (24 locuri). 

La Liceul Tehnologic ”Panait Istrati” tot două specializări sunt disponibile (48 locuri): Mecanică și Electric.

La Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” sunt disponibile 48 locuri (2 clase) pentru două specializări: Turism și alimentație și Industrie alimentară. Tot două clase are în oferta educațională și Liceul Tehnologic “Panait Istrati”, pentru specializările Mecanică (24 locuri) și Electric (24 locuri).

La Liceul Tehnologic ”G K. Constantinescu” sunt disponibile două specializări - Agricultură (24 locuri) și Industrie alimentară (24 locuri), iar la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” specializările Electric (24 locuri) și Fabricarea produselor din lemn (24 locuri).

Pentru anul școlar viitor, Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” oferă elevilor două specializări: Electronică/Automatizări (24 locuri) și Mecanică (24 locuri).

În final, la filiera vocațională, oferta de școlarizare este aceeași ca anul trecut:

- Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” (72 locuri): clasă pentru specializarea Învățător-educator, 2 clase pentru specializarea Educator-puericultor.

- Liceul de Arte “Hariclea Darclee” (96 locuri) împărțite pe cele patru specializări cunoscute: Muzică; Arta Actorului; Arhitectură, arte ambientale și design și Arte plastice și decorative.

- Liceul cu Program Sportiv - 3 clase pentru specializarea Instructor sportiv (72 locuri).

Mai trebuie spus că oferta de școlarizare a liceelor din județ cuprinde 228 locuri, 156 locuri (6 clase) la filiera teoretică și 72 locuri (3 clase) la cea tehnologică. În învățământul profesional au fost alocate 731 locuri, plus alte 133 locuri în învățământul profesional dual.

 

 ”Situația e clar discriminare!”

Anul școlar viitor, elevii de etnie romă vor avea mai puține locuri la liceu, în special la colegiile de top, ”Bălcescu” și ”Murgoci”. Spre exemplu, la ”Murgoci” nu a fost alocat niciun loc la clasa a IX-a, în timp ce elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) au primit două locuri. Situația a fost semnalată de prof. Gina Anton, profesor de limba rromani și fost inspector școlar general pentru minorități, care consideră că elevii romi sunt astfel discriminați. Într-o reacție trimisă cotidianului nostru, prof. Gina Anton ne-a declarat că nu vrea să facă din această poveste un subiect de campanie, în contextul în care se regăsește pe lista pentru consilieri județeni ai PSD Brăila la alegeri locale din 9 iunie, iar cele două inspectoare, cea pentru minorități și cea pentru CES, se află pe listele PNL Brăila pentru Consiliul Local Municipal. Gina Anton susține însă că situația nu trebuie trecută cu vederea.

”Ca simplu profesor de limba rromani, care predă la ambele clase de a VIII-a, am considerat că trebuie să mă informez pentru a ști ce să le răspund elevilor atunci când mă întrebă despre locurile speciale pentru romi. Mare mi-a fost mirarea să descopăr pe site-ul ISJ, la secțiunea Examene naționale – Admitere, că în data de 16 mai au fost postate Planurile de școlarizare pentru învățământul liceal și profesional de stat pentru candidații de etnie rromă și să constat că la Colegiile Murgoci și Bălcescu nu s-au alocat locuri. În schimb, pentru elevii cu CES s-au alocat două locuri la specializare Științe sociale. Am așteptat să mă  întâlnesc cu doamna inspector pentru minorități la Cercul Pedagogic, să-i expun situația și să cer punctul de vedere. Din păcate, doamna inspector s-a grăbit să ajungă la o altă activitate și nu am putut aborda acest subiect. Am expus situația colegilor și toți au considerat că această situație e clar discriminare!”, ne-a declarat prof. Gina Anton.

Aceasta a continuat apoi spunând că, în fiecare an, elevi de etnie romă au intrat la Colegiile ”Murgoci” și ”Bălcescu” și au făcut față fără probleme. ”Este adevărat că poate la început le-a fost puțin mai greu, dar pe parcurs au reușit să se redreseze și să încheie cu brio. Acum, că n-au mai primit locuri, mă întreb: dacă ai noștri copii nu fac față, cei cu CES vor face față? Doar întreb și eu”, a afirmat aceasta.

Gina Anton acuză ISJ Brăila că nu a respectat ordinul admiterii la liceu privind în repartizarea locurilor la liceu pentru elevii rromi și cei cu CES, care specifică: ”Inspectoratele școlare județene alocă, peste numărul de locuri repartizat unităților de învățământ, 1-2 locuri speciale suplimentare la clasă pentru elevii romi, respectiv 1-2 locuri suplimentare la clasă, distincte, în unitățile de învățământ de masă, pentru integrarea individuală a elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) proveniți din învățământul de masă și din învățământul special. (...) Locurile distincte alocate pentru elevii romi, respectiv pentru elevii cu CES vor fi distribuite în mod egal între unitățile de învățământ liceal”.

”Am înțeles că a fost o greșeală și că s-a remediat situația la profesională, dar la liceu nu se poate așa ceva!”, susține Gina Anton.

În final, aceasta a mai transmis că va continua să lupte pentru drepturile elevilor de etnie romă, indiferent de funcția pe care o deține.

”Să nu uităm că avem de implementat Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027, asumată și de Ministerul Educației, iar Inspectoratul  Școlar Județean Brăila are de implementat un Plan județean de măsuri, acordarea locurilor speciale pentru romi fiind una dintre măsuri. Dacă lasăm anul acesta această situație se va crea precedent și tare mi-e teamă că se va transforma într-o practică!”, a mai trasmis aceasta.

Potrivit ghidului admiterii la liceu publicat pe site-ul ISJ Brăila, pentru elevii de etnie romă, în învățământul liceal de zi au fost alocate în total 62 locuri, din care unul la Colegiul ”Bălcescu”, patru la ”Iorga”, trei locuri la ”Ana Aslan”, cinci la ”Panait Cerna” și opt locuri la Pedagogic. Anul trecut, aceștia au avut la dispoziție 85 locuri speciale, din care șapte locuri la ”Bălcescu”, șapte la ”Murgoci” și nouă locuri la ”Iorga”.

În ceea ce privește elevii cu CES, au fost alocate 17 locuri la clasa a IX-a pentru anul școlar viitor, din care două locuri la ”Murgoci”, trei la ”Ana Aslan”, două locuri la ”Iorga” și două la ”Panait Cerna”. Anul trecut au fost alocate 20 locuri, din care unul la Colegiul ”Bălcescu”, cinci la ”Ana Aslan” și trei locuri la ”Cerna”.

 

Cătălin Canciu, șeful ISJ Brăila: ”Copiii romi nu au cerut locuri la licee”

Contactat de redactorii „Obiectiv” pentru un punct de vedere vizavi de acest subiect, prof. Cătălin Canciu, inspector școlar general ne-a declarat că din punctul său de vedere nu este vorba de nicio discriminare, ci pur și simplu nu ar fi existat solicitări din partea elevilor de etnie romă pentru a merge la liceele de top.

”Noi nu am avut solicitări din partea copiilor romi pentru aceste licee, motiv pentru care nu le-am alocat. Ținem foarte mult ca acei copi să își dorească să ajungă la aceste licee foarte bune. Dar nu e vorba de discriminare, de rea-voință, nu există așa ceva! Este ultimul lucru, în orice top am face, acela de a discrimina. Nu există discriminare pentru romi, pentru copiii cu CES, pentru români. Deci acesta a fost motivul, nu au existat solicitări din partea copiilor romi”, ne-a declarat acesta. Interesant, și în cazul copiilor cu cerințe educaționale  speciale este aceeași regulă? Adică, deși ”Murgoci” este un liceu de top, cu pretenții mari, copii cu CES au vrut acolo? 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro