E bine că autorităţile locale se agită uneori (din păcate, de prea puţine ori) ca să facă lucruri utile pentru comunitate. Garsonierele şi apartamentele cu 2 şi 3 camere pentru medici sunt gata, însă acum rămâne de văzut câţi medici şi/sau asistente vor dori să se mute la Brăila, să muncească în Spitalul Judeţean Brăila.
Până în prezent ştirile pe această temă au fost descurajatoare. Medicii fugeau de Brăila ca de un ciumat, iar autorităţile locale se plângeau că, în ciuda eforturilor lor, numărul de cereri pentru Brăila este unul scăzut.
De ce nu se înghesuie medicii să vină la Brăila? Păi, motivele sunt uşor de intuit. Cine ar vrea să se stabilească într-un oraş care abia respiră şi în care pare să nu se întâmple niciodată nimic. Îi înţeleg perfect pe doctori, dar parcă ar trebui şi ei să lase orgoliile deoparte şi să accepte că în viaţă e cazul să porneşti de jos. Să îţi faci rodajul, cum se spune, după care poţi să visezi la mai mult, la mai bine. Doar nu or vrea toţi să ajungă să lucreze în spitale din Los Angeles, imediat după terminarea studiilor.
Iar din acest punct de vedere Brăila ar fi un punct de plecare rezonabil. Poate că la nivelul civilizaţiei Brăila este undeva la limita dintre rural şi urban, dar, totuşi, nu e ca în Sri Lanka sau Congo.
E bine în Brăila! În Brăila s-a descoperit de ceva vreme apa caldă, există un mall 4D, câteva terase ok unde poţi să bei liniştit o cafea alături de familie sau prieteni, câteva locuri de promenadă... nu e chiar ultimul oraş de pe faţa pământului.
Problema identificată de mine ar fi că nimeni nu s-ar muta din alt oraş într-un apartament gol, nemobilat, cum sunt cele făcute de CJ Brăila pentru medici.
Adică ce să facă un tânăr medic venit în Brăila? Să meargă să îşi cumpere pat, şifonier, aragaz, maşină de spălat etc.?
Şi după 3-4 ani, când medicul va pleca din Brăila, ce va face cu aceste bunuri? Le va căra până în Bucureşti, Iaşi sau Oradea, acolo unde va merge să profeseze? (Dr. ALBAN)