Locuinţa familiei în accepţiunea noului Cod Civil şi restricţiile de care trebuie să ţină seama ambii soţi sunt temele abordate în această săptămână.
- Ce este locuinţa familiei?
- Locuinţa familiei este foarte importantă şi tocmai de aceea Codul Civil îi asigură o protecţie specială. Legal, locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
- Se poate vinde sau închiria locuinţa familiei?
- Niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv al imobilului care reprezintă locuinţa familiei (l-a dobândit ca bun propriu înainte de căsătorie sau prin moştenire etc.), nu poate înstrăina sau închiria locuinţa fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
- Pot fi înstrăinate bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei?
- Numai cu acordul scris al celuilalt soţ.
- Şi dacă dispare un astfel de bun fără ştiinţa celuilalt soţ?
- În această situaţie ar trebui să ne referim la prevederile din Codul Penal, pentru că s-ar putea vorbi despre săvârşirea infracţiunii de furt între soţi.
- Cum se poate proceda în cazul în care celălalt soţ refuză să îşi dea acordul fără un motiv legitim?
- În această situaţie, soţul interesat se poate adresa instanţei de tutelă pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
- Ce este instanţa de tutelă?
- Potrivit Art.107 din noul Cod Civil, procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenţa instanţei de tutelă şi de familie, stabilite potrivit legii. Mai adaug că în toate cazurile, instanţa de tutelă soluţionează de îndată aceste cereri.
- Cum pot face soţii cunoscut terţilor faptul că un anumit imobil este locuinţa familiei?
- Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară a faptului că un anumit imobil reprezintă locuinţa familiei sale.
(Rubrică realizată de Monica PARASCHIV)