Locuinţa familiei este de neatins! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Locuinţa familiei este de neatins!

Din păcate, iniţiativele în acest sens nu au fost eficiente în mare măsură, fie datorită limbajului strict de specialitate utilizat de magistraţi, fie "uşurinţei" cu care au fost tratate modificările pe televiziuni. În acest context, notarul Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, a acceptat un dialog săptămânal cu ziarul nostru, pe marginea schimbărilor cu impact major asupra unei categorii largi de cetăţeni şi, lucrul cel mai important, pe înţelesul tuturor.
Locuinţa familiei în accepţiunea noului Cod Civil şi restricţiile de care trebuie să ţină seama ambii soţi sunt temele abordate în această săptămână.

- Ce este locuinţa familiei?
- Locuinţa familiei este foarte importantă şi tocmai de aceea Codul Civil îi asigură o protecţie specială. Legal, locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
- Se poate vinde sau închiria locuinţa familiei?
- Niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv al imobilului care reprezintă locuinţa familiei (l-a dobândit ca bun propriu înainte de căsătorie sau prin moştenire etc.), nu poate înstrăina sau închiria locuinţa fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
- Pot fi înstrăinate bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei?
- Numai cu acordul scris al celuilalt soţ.
- Şi dacă dispare un astfel de bun fără ştiinţa celuilalt soţ?
- În această situaţie ar trebui să ne referim la prevederile din Codul Penal, pentru că s-ar putea vorbi despre săvârşirea infracţiunii de furt între soţi.
- Cum se poate proceda în cazul în care celălalt soţ refuză să îşi dea acordul fără un motiv legitim?
- În această situaţie, soţul interesat se poate adresa instanţei de tutelă pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
- Ce este instanţa de tutelă?
- Potrivit Art.107 din noul Cod Civil, procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenţa instanţei de tutelă şi de familie, stabilite potrivit legii. Mai adaug că în toate cazurile, instanţa de tutelă soluţionează de îndată aceste cereri.
- Cum pot face soţii cunoscut terţilor faptul că un anumit imobil este locuinţa familiei?
- Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară a faptului că un anumit imobil reprezintă locuinţa familiei sale.
(Rubrică realizată de Monica PARASCHIV)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro