"Sint vizate localitatile de pe malul apelor, dar ii rog pe ceilalti sa priveasca serios aceasta problema, chiar daca nu au cursuri de apa pe linga ei"
Tureac a mai adaugat ca nu intelege de ce primarii nu se grabesc, in contextul in care ar primi tot ajutorul de care au nevoie de la directia pe care o conduce, iar vremea nu pare a se imbunatati: "Acest plan trebuie sa prezinte HCLM sau HCL de constituire a comitetului pentru situatii de urgenta, componenta nominala a comitetului municipal sau local, cu precizarea unitatii la care sint incadrati membrii, adrese, telefoane, nr. de telefon ale permanentei. Totodata trebuie sa contina schema fluxului informational, operativ - decizional pentru aparare impotriva inundatiei si a fenomenelor meteorologice nefavorabile. Trebuie sa apara un tabel care sa contina date caracteristice ale obiectivelor inundabile, un tabel cu masuri de aparare impotriva inundatiilor, un tabel cu stocul minim al mijloacelor si materialelor existente, planul de situatie al localitatii, scara 1/10.000 sau 1/25.000 si, in fine, un profil transversal tip, prin albie si dig. E drept ca multe din probleme sint de apanajul specialistilor, dar noi ne oferim serviciile". La rindul sau, subprefectul Dumitru Popa a tinut sa sublinieze importanta acestor planuri si necesitatea ca ele sa fie terminate pina la sfirsitul lunii mai: "Sint vizate localitatile de pe malul apelor, dar ii rog pe ceilalti sa priveasca serios aceasta problema, chiar daca nu au cursuri de apa pe linga ei. Ca mai apar alte fenomene, ca la Costinesti, si nu stii ce ai de facut. Fiecare trebuie sa il intocmeasca foarte serios iar termenul trebuie respectat".
Atentie la fintinile infiltrate, la fosele vidanjabile, animalele moarte, cimitire si tintari
Avertizarile catre primarii din judet nu s-au oprit insa aici, directorul executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Braila, dr. Delia Risnoveanu, atragindu-le acestora atentia asupra problemelor iscate de inundatii si ploi, care pot avea efecte negative asupra sanatatii populatiei. Astfel, aceasta a anuntat ca deja exista in judet fintini infiltrate a caror apa nu mai este potabila pentru oameni si a cerut marcarea acestora in mod corespunzator: "Avem probleme, exista deja fintini infiltrate, deocamdata la Marasu, Frecatei, Bertesti si Stanca de Stancuta, fie de la pinza freatica, fie de la Dunare. Va rugam sa le marcati clar cu "Apa nepotabila, se interzice consumul pentru oameni". Am inteles ca nu pot fi inchise deoarece se foloseste apa pentru animale, dar vor mai fi ploi, vom mai avea inundatii, trebuie sa marcati orice sursa de apa contaminata". Totodata, dr. Risnoveanu a atras atentia si asupra vidanjarii foselor septice, a supravegherii cimitirelor, a dezinsectiei si a interzicerii ingroparii animalelor moarte: "Fosele vidanjabile care pot fi vidajate, trebuie vidanjate, deoarece am intilnit situatii in care dadeau pe alaturi. Atentie la cimitire, daca se duce apa, luati legatura cu noi, sa vedem daca mai putem face o dezinfectie sau trebuie sa il inchidem. Nu mai ingropati animalele pe linga sursele de apa. Am avut probleme din cauza asta. La tintari trebuie facuta dezinsectia. E valabil mai ales pentru municipiu, ca s-a incalzit, in unele zone balteste apa si avem tintari. In fiecare an avem cazuri de meningita. Daca vom avea situatii de zone inundate in care vom fi nevoiti sa facem vaccinari, doresc sa ne sprijiniti cu un spatiu. La gripa aviara am avut probleme ca a trebuit sa improvizam. Daca va fi nevoie de vaccinare, nu se va face la toata populatia, ci la anumite grupe de risc, contra hepatitei A, a febrei tifoide si antitetanic".