CJ Brăila a împărţit ieri suma de 20.532.000 lei între municipiul Brăila, cele trei oraşe din judeţ şi comunele din teritoriu. Banii, care reprezintă 20% din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota 22% din impozitul pe venit pe anul 2010, vor fi folosiţi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locale şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Deşi consilierii PDL şi PNL au solicitat majorarea sumelor acordate în cazul unor localităţi - Făurei şi Jirlău din partea PDL şi Scorţaru Nou, Cireşu şi Chiscani din partea PNL, tot ce au aprobat consilierii judeţeni, la propunerea preşedintelui CJ Gheorghe Bunea Stancu, a fost însă majorarea sumei primite de Făurei cu un miliard de lei vechi, miliard luat din cele 6 alocate iniţial comunei Şuţeşti.
Invitat la şedinţa CJ, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a precizat că, într-adevăr, banii alocaţi nu sunt suficienţi pentru niciuna dintre localităţile din acest judeţ, dar cum mai mult nu se poate obţine, este bine ca suma să fie împărţită echitabil: "Nu e o noutate că eu ar trebui să fiu cel mai supărat pe bugetul care există. Dacă ar fi să luăm proiectele pe care municipiul le are în derulare în momentul de faţă, este vorba de 2.000 de miliarde de lei vechi, deci vă daţi seama ce dorinţă de cofinanţare am avea noi. Însă înţeleg care sunt posibilităţile, nemulţumiţi suntem toţi, dar ăştia sunt banii şi trebuie să îi împărţim în mod echitabil", a adăugat edilul-şef.
Precizăm că, aşa cum se arată în proiectul votat ieri de consilierii judeţeni, la repartizarea celor 20.532.000 de lei s-au avut în vedere propunerile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) cu privire atât la proiecte noi cât şi la continuarea investiţiilor în curs. Totodată, s-a luat în calcul asigurarea cofinanţării pentru derularea programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, UAT-urile implicate fiind Bărăganu, Măxineni, Surdila Găiseanca, Unirea şi Zăvoaia, dar şi implementarea comună - Ministerul Mediului, CJ şi CL Chiscani, Movila Miresii şi Vădeni - a proiectului privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi. De asemenea, s-a avut în vedere şi asigurarea cofinanţării necesare demarării realizării Planului de amenajare a teritoriului zonal periurban pentru localităţile Ianca, Însurăţei şi Făurei, precum şi actualizarea planurilor urbanistice generale ale celorlalte localităţi, determinată de modificările legislative şi de obligativitatea realizării acestora pe suportul Sistemului Informatic Geografic al judeţului Brăila.
Municipiul Brăila a primit astfel ieri 3.000.000 de lei, cele 3 oraşe 1.162.000 lei, iar restul localităţilor 16.370.000 de lei.