Președintele PSD, Liviu Dragnea, este menționat într-un amplu articol al publicației americane Washington Post, cu titlul „Noii autocrați”. Articolul are ca subiect încercarea unor lideri din România, Ungaria, Polonia și Cehia de a-și consolida puterea politică.
În cazul României, ideea principală a autorilor articolului este că PSD se folosește de creșterea economică pentru a rămâne la putere.
În timp ce politologii spun că prosperitatea și creșterea economică ajută la susținerea unei democrații, grație unei clase mijlocii care are grijă ca țara să nu alunece spre autoritarism, guvernle statelor menționate sunt o dovadă a faptului că „dividendele economice ale democrației sunt și un instrument de consolidare a puterii” unor autocrați.
„Banii îi ajută pe lideri să mențină populație fericită”, scriu jurnaliștii americani, care menționează, în context, mărirea salariilor medicilor din România.
Despre Liviu Dragnea, „un om de afaceri prosper devenit politician”, aceștia reamintesc faptul că a fost condamnat în două rânduri pentru corupție și fraude electorale și că guvernul său a înlăturat-o de la șefia DNA pe Laura Codruța Kovesi.
În plus, mai spus jurnaliștii, reducerea la tăcere a organismelor implicate în lupta anticorupție este o practică larg răspândită în regiune.
„Ai noștri au văzut că funcționează în Polonia și că funcționează și în Ungaria. Acum încearcă să facă la fel”, spune, în Washington Post, Elena Calistru de la Funky Citizens.
Și mulți români nu par să fie deranjați de asta, adaugă publicația americană, prezentând cazul unui chirurg care, după mărirea salariilor medicilor, câștigă mult mai și și-a permis un apartament nou.
Articolul despre România se încheie cu o întâmplare din viața chirurgului Vladimir Ciubotaru, susținător înfocat al PSD. „Chirurgul și soția sa au avut, recent, prieteni invitați la cină, în noul apartament. Apoi a venit vorba despre politică, Ciubotaru susținând că procurorii care fac exces de zel sunt adevărata amenințare la adresa democrației românești, nu politicienii din partidul aflat la putere. Oaspeții au plecat înainte de felul întâi”.