• consilierii judeţeni au aprobat, vineri, revenirea pe funcţia de conducere la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Brăila, a Liviei Damian, după ce aceasta, deşi este pensionară, a câştigat concursul organizat de ANFP Bucureşti • subiectul a stârnit o serie de contre în rândul membrilor CJ Brăila • liberalul Ovidiu Nechita a ţinut, din nou, să atragă atenţia asupra faptului că, în opinia sa, încă un examen a fost organizat “sub influenţa” PSD-iştilor, care îşi “trimit oamenii în comisiile de concurs” • la rândul său, PND-ista Simona Drăghincescu s-a arătat deranjată de revenirea Liviei Damian la Evidenţa Persoanelor, în condiţiile în care beneficiază de o pensie lunară de 6.000 lei
După ce a ieşit la pensie în luna februarie, fostul director al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Brăila, Livia Damian, s-a întors pe funcţie. Consilierii judeţeni s-au întrunit, vineri, la ora 11:00, în sala 404 a Palatului Administrativ, în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a aproba acest lucru, după ce Damian a câştigat concursul organizat pe 23 octormbrie de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) la Bucureşti.
Deşi se anunţa o şedinţă “fulger”, o parte dintre membrii mini-Parlamentului judeţean s-au arătat destul de deranjaţi de acest subiect, din diferite puncte de vedere şi au insistat pe dezbateri. Încă de la începutul şedinţei, la votul pentru aprobarea ordinii de zi (care conţinea doar proiectul privind numirea lui Damian), liberalii Ovidiu Nechita şi Marian Sârbu s-au abţinut. Ulterior, au urmat o serie de discuţii atât în legătură cu revenirea lui Damian pe funcţie, cât şi cu modul în care se organizează concursurile pentru funcţiile de directori.
Nou val de acuzaţii grave la adresa PSD şi a promovărilor de directori
La fel cum a procedat în luna decembrie a anului trecut, precum şi în şedinţa ordinară a CJ Brăila din luna octombrie, consilierul judeţean Ovidiu Nechita a dorit să semnaleze modul în care se organizează concursurile pentru aparatul din subordine al instituţiei, dar şi la instituţiile din subordine. Mai exact, Nechita afirmă că a avut informaţii clare despre cei care urmează să fie promovaţi de PSD-işti pe fotolii de directori şi că nimeni nu l-a luat în seamă, deşi i-a transmis preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, aceste lucruri. Chiar dacă recunoaşte că toate concursurile au fost organizate la ANFP Bucureşti, Nechita este ferm convins că oamenii desemnaţi de şeful CJ să facă parte din comisiile de concurs au jucat un rol extrem de important în desemnarea “câştigătorului dorit”.
Liberalul i-a solicitat lui Chiriac să spună public, în şedinţă, care au fost cele trei persoane desemnate să facă parte din comisia de concurs a Liviei Damian, pe lângă alţi doi reprezentanţi ai ANFP-ului. Cum nu a reuşit să obţină decât o promisiune privind un răspuns scris, Nechita a răbufnit.
“Dacă nu o spuneţi dumneavoastră, o să spun eu acum, ca să ştie un judeţ întreg cum procedaţi dumneavoastră. Şi sunteţi liber să mă daţi în judecată! Vă reamintesc ce aţi făcut: la primul concurs, acum un an de zile, v-am spus că sunt 4 persoane care vor fi numite în funcţii. Dumneavoastră aţi spus atunci că sunt maica Omida. Am venit şi v-am spus că va fi o naşă de baron local, tot pensionară, lucru care s-a întâmplat. V-am spus că vor fi numiţi doi directori la Direcţia Juridică, la cea Economică. Plus, cine va fi la Evidenţa Populaţiei. V-am spus şi acele persoane. S-a adeverit. Şi ce aţi făcut cu acele persoane acum în funcţie?! Aţi luat un director de la Direcţia Economică şi l-aţi pus în comisia de concurs de la Juridic. Apoi aţi luat directorul de la Juridic şi l-aţi pus în comisia de la Economic. Şi acum i-aţi luat pe cei doi şi i-aţi dus în comisia de concurs a doamnei de la Evidenţa Populaţiei. Vi se pare o întâmplare? Ţinând cont de faptul că au fost discuţii. Dumneavoastră ne sfidaţi pur şi simplu! Şi nu pe noi, consilierii din opoziţiei, pentru că ştiu că nu vă interesează -, ci sfidaţi un judeţ întreg!”, a declarat Nechita, vizibil iritat.
Liberalul a insistat pe ideea că deşi a avertizat că are cunoştinţă de aceste manevre, preşedintele CJ Brăila a continuat nestigherit cu desemnarea reprezentaţilor în comisiile de concurs, reuşind să îşi promoveze indirect oamenii.
“Conform legii, în comisia de concurs, chiar făcută de ANFP, sunt cinci membri: 2 din partea ANFP-ului şi 3 din partea Consiliului Judeţean. Dumneavoastră aţi spus că a făcut ANFP-ul concursul, dar dumneavoastră aţi făcut propunerile pentru cei care au analizat candidaţii. Vi se pare normal ca aceste trei persoane care au fost vehiculate timp de un an de zile, să facă parte din comisiile de concurs. Se aleg ei între ei? Noi nu înţelegem!”, a mai adăugat Nechita.
“Domnule consilier, dumneavoastră nu înţelegeţi nimic niciodată!”, a replicat şi Chiriac, nervos, fiind întrerupt de alţi consilieri PSD deranjaţi de comentariile lui Nechita. “Este ceva ilegal, domnule?!”, au strigat aceştia, declanşând o nouă serie de contre.
“Eu vă aduc aminte că aceste concursuri au fost făcute la Bucureşti. Care este problema dumneavoastră? Au fost concursuri, nu numiri! Dumneavoastră vorbiţi acum de moralitate, că de ce nu am contestat, de ce nu am făcut nu ştiu ce lucruri? Nu ştiu pe unde sunteţi dumneavoastră, cu mintea”, a continuat Chiriac.
Într-un final, preşedintele CJ Brăila a supus aprobării proiectul, care a fost aprobat cu 24 voturi “pentru” şi 3 abţineri din partea liberalilor Ovidiu Nechita, Marian Sârbu şi Dănuţ Lungu. Trebuie precizat că la şedinţa extraordinară au fost prezenţi doar 27 de consilieri judeţeni. Au lipsit motivat: liberalii Constantin Varga, Adrian Vacu, Alexandru Dănăilă, Laurenţiu Chiru şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă.
Damian a anunţat că are o pensie de 6.000 lei
În ciuda încheierii votului pe proiect, discuţiile au continuat pe tema oportunităţii dezbaterii unui asemenea punct într-o şedinţă extraordinară, convocată de cele mai multe ori doar în cazurile de maximă urgenţă. De asemenea, tot după vot, plecând de la o cerinţă (de la începutul şedinţei) a consilierului judeţean PND, Simona Drăghincescu, ca Damian să precizeze care este valoarea pensiei pe care o încasează lunar, aceasta s-a conformat.
“Chiar doresc să răspund la întrebarea doamnei consilier, pentru că nu mi se pare firesc să rămână un semn de întrebare vizavi de mine. Am ieşit la pensie conform legii, în cadrul Ministerului de Interne. Nu am făcut cerere să ies anticipat. Am ieşit conform legii. Nu am avut sporuri şi se ştie acest lucru, fiind personal detaşat. Iar pensia mea, după 32 de ani de Minister de Interne, este de 6.000 lei. O să vedeţi asta inclusiv pe declaraţia de avere. Şi tocmai de aceea îmi doresc să continui. Consider că încă mai pot să lucrez acolo unde am lucrat o viaţă şi am învăţat pentru acest lucru”, a declarat Livia Damian.
“Apreciez sinceritatea dumneavoastră. Oricum de mâine (n.r. - astăzi) declaraţia de avere era publică. Dar să ştiţi că un medic chirurg, după 44 ani de activitate primeşte 1.800 lei pensie! Trebuia să îmi dea răspunsul ăsta la timp, pentru că în condiţiile în care mi-l dădea atunci, eu mă abţineam la numirea doamnei Damian în funcţie”, a replicat Drăghincescu.
Reamintim că, Livia Damian, comisar în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a ocupat funcţia de director executiv în cadrul Serviciului de Evidenţă a Persoanelor încă din 2005. Numirea acesteia s-a făcut tot printr-o hotărâre de CJ, de la finalul anului 2004, intrând în vigoare de la 1 februarie 2005. În acelaşi an, poliţiştii şi personalul contractual din cadrul biroului Evidenţa Populaţiei, din Serviciul Judeţean de Evidenţă Informatizată a Persoanei au fost detaşaţi, respectiv transferaţi, în interes de serviciu, la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Brăila. Aceasta s-a pensionat în luna februarie 2017, iar locul i-a fost atunci preluat temporar de Ionel Cioran, consilier juridic în cadrul Direcţiei Judeţene de Evidenţă.