Mergi la conţinutul principal

Litigiul Sindicatul CET vs. Regia de apă-canal: dialogul surzilor

Bulibăşeală în documentele de personal ale ex-salariaţilor fostei "Aptercol", preluaţi de SC "CET" odată cu serviciul de termoficare. Zeci de persoane se chinuie de mai mulţi ani, fără prea mare succes, să obţină adeverinţe din care să rezulte că au beneficiat de stagiu superior de cotizare la bugetele speciale, aferent grupei a II-a de muncă. Fosta Regie autonomă de apă-canal, transformată în actuala CUP (Compania de Utilităţi Publice) Dunărea, susţine că nu poate elibera astfel de adeverinţe pentru că a predat către SC "CET" SA dosarele de personal încă din 2003 şi că în arhivă nu i-au rămas decât statele de plată. De cealaltă parte, SC "CET" spune că nu este atribuţia sa să elibereze astfel de adeverinţe, ci a fostei regii, pentru că perioada pe care salariaţii vor să o verifice şi să obţină adeverinţe este anterioară preluării serviciului de la "Aptercol". Disperaţi, într-un final, oamenii au apelat la organizaţia de sindicat din cadrul SC "CET", care, mai departe, în numele lor, a acţionat în judecată actuala CUP Dunărea pentru a o obliga să le emită adeverinţele de care oamenii au nevoie. Litigiul a fost soluţionat de instanţă, care a obligat printr-o hotărâre pârâta, adică pe CUP Dunărea, "să elibereze adeverinţe din care să rezulte dacă reclamanţii au beneficiat de grupa a II-a de muncă în perioada cât au fost salariaţii pârâtei". Iată, pe scurt, povestea pe care Sindicatul Liber "CET" a adus-o, joi, în dezbaterea Comisiei prefecturale de Dialog Social, nemulţumit că au trecut circa 10 luni de la pronunţarea instanţei fără ca hotărârea să fie pusă în aplicare. "Nu putem înţelege de ce CUP Dunărea refuză să elibereze aceste adeverinţe, cu atât mai mult cu cât în anul 2007, de exemplu, a emis adeverinţe pentru o parte dintre foştii salariaţi ai «Aptercol» preluaţi de SC «CET», practic colegi ai celor pe care îi reprezentăm aici! Acest lucru ne dă de gândit că unii au lucrat în condiţii de muncă grele, iar alţii, probabil cu funcţii, au beneficiat de dreptul celor năpăstuiţi, plimbaţi prin săli de judecată, iar finalul este că autorităţile nu văd, nu aud, nu vorbesc şi nu fac nimic în sprijinul acestor oameni", s-a plâns Gheorghiţă Pârlog, liderul Sindicatului Liber CET.

La rândul său, conducerea CUP Dunărea a explicat că nu are documentele din care să rezulte grupele de muncă ale foştilor salariaţi. "Am lansat încă de mai bine de un an invitaţia celor de la Resurse Umane de la SC «CET» să vină la dialog la noi şi să se convingă cu propriii ochi că nu avem documentele. Au fost predate prin protocolul încheiat cu SC «CET». Decizia instanţei spune să eliberăm adeverinţele DACĂ reclamanţii au beneficiat de grupa a II-a de muncă în perioada cât au fost salariaţi la fosta Regie de apă-canal", a subliniat Mihail Chiriţă, directorul CUP Dunărea.
Într-un final, după dezbateri aprinse, Dumitru Popa, prefectul judeţului, a propus municipalităţii, ca acţionar majoritar, să se implice în soluţionarea conflictului, în sensul ca departamentul RU de la "CET" să meargă la CUP Dunărea să lămurească lucrurile. În sprijinul acestui demers, Sorin Enache, reprezentantul Casei Judeţene de Pensii Brăila, ca beneficiar final al documentelor solicitate de reclamanţi, a punctat că va delega un reprezentant al instituţiei la respectivele întâlniri.

La discuţiile din cadrul CDS a Prefecturii Brăila au încercat să participe şi o parte dintre salariaţii afectaţi de acest blocaj, însă răspunsul primit a fost acela că au deja reprezentanţi în sală, prin liderii sindicali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro