Mergi la conţinutul principal

Lista cu repartiţiile la liceu, la puricat!

Surse din învăţământ ne-au confirmat faptul că Brăila va avea parte, luni, de vizita inspectorilor de la Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. Asta după ce, joi, 22 de judeţe, între care şi Brăila, au intrat în colimatorul ministerului pentru transferurile făcute la licee, după repartiţia computerizată. Reamintim că ministrul de resort, Mihai Sorin Câmpeanu, este oficialul care a rupt tăcerea şi a declarat, joi, presei că mai multe judeţe au intrat pe lista transferurilor frauduloase. Brăila ocupă loc fruntaş în acest top, alături de Suceava, Bihor şi Prahova. Acum, inspectorii sunt la Suceava, încă de joi, iar luni vor fi la Brăila. Vizate sunt, spun surse autorizate, cele 69 de cereri de transfer aprobate de comisia de resort din ISJ Brăila, după repartizarea computerizată, astfel încât elevi cu medii de 7 au ajuns la licee de top, devansând sute de alţi copii care au obţinut note de 8 şi 9, dar care n-au intrat la liceul dorit. Mai mult, ministrul Educaţiei anunţa, încă de joi, în presa centrală, că anulează toate transferurile. La Brăila au fost 70 de solicitări de transfer, toate de la licee mai prost cotate la licee de top, gen Murgoci, Bălcescu, Iorga, dar au fost aprobate 69.
"Media elevului care solicită transferul nu trebuie să fie mai mică decât media ultimului intrat la profilul respectiv în liceul repartizat", a punctat ministrul. Potrivit înaltului funcţionar public, au fost admise doar situaţii ale unor gemeni sau care au vizat "eventuale corectări ale unor erori de transcriere".

În concediu sau la curs

"Cazurile în care se pot aproba cererile de transfer sunt foarte bine definite", a mai declarat Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul Educaţiei.
Vasile Şălaru, ministru secretar de stat la Educaţie, a punctat, la rându-i: "Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali şi inspectori generali adjuncţi sunt în special în judeţele: Suceava, Prahova, Bihor şi Brăila, dar nereguli au fost depistate în 22 de judeţe. Pentru pesoanele vinovate vom sesiza organele de anchetă".
De precizat că toate aceste transferuri au fost aprobate la nivel de inspectorat, iar în acest moment interimarul este în concediu, Carmen Pârlog fiind în situaţia de a fi picat examenul pentru postul de inspector general, în luptă cu inspectorul Cătălin Canciu, însă în aşteptarea rezultatelor contestaţiei pe care a făcut-o.
Aşa se face că domnia sa ne-a recomandat telefonic să vorbim cu alţi colegi: "Eu am fost în concediu, nu stiu ce s-a întâmplat! Vorbiţi cu şeful comisiei de repartiţii". Nici inspectorul general adjunct, Dan Gheorghiţă, cel care a fost şeful Comisiei de Repartiţii, nu era în localitate, ci la un curs de formare: "Nu ştiu de ce ne-au băgat şi pe noi (n.r. - referitor la ancheta ministerului). Noi am avut cazuri de gemeni care trebuie să înveţe împreună. Au fost şi cazuri de boală, cu certificat de la medic, care atestă că elevul nu se poate deplasa prea mult, au fost şi alte cazuri... Noi avem la fiecare cerere documentele. Eu nu ştiu de ce am apărut acolo, nu-s acasă. A mai fost o situaţie când elevii erau din Tufeşti şi liceul învăţa după amiază, la Pedagogic, şi-atunci au fost redistribuiţi. Noi n-avem mai mult de 30 de elevi într-o clasă, nu ştiu de ce ne-au băgat şi pe noi aici", ne-a declarat inspectorul general adjunct Dan Gheorghiţă.
Cert este că până luni, cu toţii trebuie să fie "în păr" la serviciu pentru a explica oficialilor din minister cum au avut loc transferurile de la Brăila. Vom reveni.

Gorghiu cere demisia Ministrului Educaţiei

* să demisioneze, dacă nu poate să gestioneze admiterea elevilor la licee

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a comentat într-o postare pe un site de socializare că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ar trebui să demisioneze dacă nu este capabil să gestioneze procesul de admitere a elevilor la licee. "Domnul ministru Cîmpeanu ar trebui să cedeze portofoliul Educaţiei, dacă nu este capabil să ţină în frâu o chestiune care ar trebui să funcţioneze ca un ceas - procesul de admitere a elevilor la licee - şi dacă nu intenţionează să promoveze meritocraţia în educaţie. Neputinţa domniei sale riscă să marcheze o generaţie de elevi, să revolte şi să nedreptăţească tineri care au făcut eforturi pentru a fi admişi la un liceu bun", a afirmat Alina Gorghiu, completând că nu o surprinde eşecul procedurii de repartizare a elevilor pe licee, având în vedere că PSD este preocupat, spune ea, doar de "bătăliile interne" şi atacurile la adresa opoziţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro