Mergi la conţinutul principal

Lipsa forţei de muncă din Brăila, acoperită cu muncitori străini

• “Tot mai multe lucrări se vor realiza cu angajaţi străini în municipiul Brăila”, le-a transmis edilul-şef Marian Dragomir antreprenorilor locali, la o întâlnire de profil, în cadrul unei discuţii despre lipsa forţei de muncă • acesta le-a luat apărarea constructorilor, subliniind că pe lângă indieni şi vietnamezi, începând din această săptămână brăilenii vor vedea şi angajaţi din Sri Lanka la lucrările care încep în zona Călăraşi 4 - Buzăului - Viziru - Radu Negru • pe lângă elemente privind implicarea autorităţilor în sprijinirea întreprinzătorilor, acesta a vorbit şi despre necesitatea ca elevii să fie îndrumaţi şi către meserii

 

Primarul Marian Dragomir nu s-a ferit să vorbească despre faptul că firmele din oraşul nostru se văd nevoite să angajeze din ce în ce mai mulţi străini în ultima perioadă. Mai exact, în cadrul întâlnirii de la finele săptămânii trecute cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Brăila, edilul şef a ţinut să le ia apărarea firmelor de construcţii pentru lucrările din oraş, plecând tocmai de la ideea că acestea se confruntă cu o criză reală a forţei de muncă. Dragomir le-a transmis celor prezenţi atunci în sală că pe lângă indieni şi vietnamezi, începând din această săptămână, brăilenii vor vedea şi angajaţi din Sri Lanka la lucrările care încep în zona Călăraşi 4 - Buzăului - Viziru - Radu Negru. De asemenea, acesta a vorbit în context şi despre importanţa învăţământului dual şi atragerea elevilor şi către meserii.

“Avem probleme pentru că deşi mai sunt doar 64 de asistaţi social în Brăila cu drept de muncă, societăţile nu găsesc de fiecare dată angajaţi şi este o chestiune reală. Dar vă spun eu, pe lângă indieni şi vietnamezi o să vedeţi de săptămâna viitoare la lucrările care încep la Călăraşi 4 - Buzăului - Viziru - Radu Negru, angajaţi din Sri Lanka. Pentru că este nevoie să ne adaptăm de fiecare dată ca să terminăm lucrările din municipiul acesta. Că m-am săturat şi eu! Ne-am judecat, dar şi acum ne rugăm să lucreze. Şi nu e vina lor întotdeauna. Nu au cu cine uneori. Am devenit parteneri la tot ceea ce înseamnă învăţământ dual. Invit toate societăţile din Brăila să ne depună o cerere scrisă, să vină să discutăm. Şi împreună cu Inspectoratul Şcolar, la fel cum am făcut şi pentru ceilalţi, să şcolarizăm angajaţii de care aveţi nevoie. Îi încurajez pe toţi ceilalţi oameni de afaceri, indiferent dacă vorbim de cel mic şi de cel foarte mare, să se dezvolte. Şi nu doar în Brăila. Cel mai mare avantaj al nostru este când mergem să investim şi în oraşul învecinat şi în altă ţară şi aşa mai departe. Pentru că din punctul meu de vedere, asta este încrederea şi puterea unei administraţii şi a unei societăţi”, a declarat Dragomir.

 

Primarul promite şi mai multă deschidere către mediul de afaceri

 

Plecând de la titlul onorific “Brăila, capitală antreprenorială 2019”, Dragomir a dorit să povestească modul în care reprezentanţii municipalităţii au fost priviţi atunci când au decis să concureze pentru acesta. De asemenea, a vorbit despre facilităţile pe care Primăria Brăila încearcă să le pună la dispoziţia investitorilor.

“Când am aplicat pentru acest premiu ne-au spus foarte mulţi: «Dar voi sunteţi din Est! Dar ce faceţi voi la Brăila? Dar voi aţi avut trecut, vreţi să vorbiţi despre viitor? Viitorul e al Vestului. Dar o să câştigaţi voi premiul acesta sau vă faceţi de râs şi aplicaţi la el?». Întotdeauna într-o societate sunt atitudini pozitive şi oameni care te trag în spate, care îţi arată mereu ceva negativ. Dar de ce să facem.. Ţine de comunicare, de abordare şi de modul nostru de a fi. Am aplicat pentru acest proiect deoarece am avut încredere în mediul de afaceri din Brăila. Am avut încredere în colegii de la Primărie şi din administraţia locală care vor sprijini mediul de afaceri. Nu este suficient că am făcut certificatul de urbanism online. Nu este suficient că am făcut ca multe dintre plăţile de la Primărie să se facă online. Să avem transparenţa necesară. Este nevoie ca atunci când veniţi dumneavoastră să avem o chestiune obligatorie în comunicare şi funcţionarul să aibă acel zâmbet, acea deschidere. Ca atunci când mediul de afaceri şi cetăţeanul vin la primărie să găsească un partener. Nu este întotdeauna aşa. O spun chiar eu. Fiecare dintre noi suntem oameni. Şi eu sunt uneori mai supărat. Încerc să maschez, să zâmbesc. E normal. Chiar şi atunci când ne este greu, oamenii trebuie să aibă încredere în cel care îi conduce şi în echipa sa pentru că ei merg mai departe. Şi când e greu trebuie să te ridici. Să le dai încredere celor de lângă tine, ca într-o afacere, că mâine trebuie să plăteşti salariile, te uiţi în cont, îţi mai trebuiesc nişte bani şi mergi mai departe şi suni ca să aduni banii respectivi şi te gândeşti la dezvoltare. Aşa este şi la noi. Avem proiecte cu finanţare de la bugetul naţional. Am început să semnăm contracte de finanţare cu fonduri europene. Sunt lucruri care se vor vedea”, a afirmat edilul-şef.

În încheiere, Dragomir le-a transmis afaceriştilor că nu va fi primar toată viaţa şi că nici nu îşi doreşte acest lucru, însă speră că atunci când se va întâlni cu ei pe stradă, să fie privit cu prietenie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro