Mergi la conţinutul principal

Lipsa de colaborare intre institutii amplifica violenta din scoli

Combaterea violentei din scoli a fost subiectul intilnirii de marti seara, dintre Consiliul Consultativ al ISJ si Comisia judeteana pentru combaterea violentei in scoli. Moderatorul sedintei, inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon a precizat ca actiunea a fost organizata pentru ca in mediul scolar violenta s-a amplificat, la nivel national s-au adoptat mai multe acte normative pentru combaterea si prevenirea violentei, iar acestea trebuie aplicate la specificul judetului Braila. De asemenea, Visalon a adaugat ca inspectorul general Lilliana Tudoran, care ar fi trebuit sa conduca sedinta, a lipsit pentru ca a avut o problema de sanatate.
Prezentarea legilor privind protectia copilului, siguranta in scoli si a unor date statistice privind violenta in scoli a facut inspectoarea Viviana Tanase. Ea a explicat ca la nivelul judetului sint 2.006 elevi cu parinti plecati la munca in strainatate, dintre care aproape 500 au ambii parinti plecati.
Viceprimarul Lucian Tilea considera ca se pot pune gratii la ferestre, gardieni de paza, camere de luat vederi, dar ca astfel scolile vor semana cu centrele de reeducare. "Elevilor ar trebui sa li se mai tempereze energia prin organizarea de activitati extracurriculare, salile de sport sa fie folosite numai in beneficiul elevilor. In privinta elevilor ramasi nesupravegheati, cred ca profesorii ar trebui sa sesizeze Directia pentru Protectia Copilului si lucrurile s-ar mai rezolva", este de parere viceprimarul Lucian Tilea. Inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon a spus ca amplificarea violentei in scoli fata de perioadele anterioare este cauzata si de faptul ca elevii au acces la mijloace de informare nemonitorizate de parinti si ca scoala singura nu face fata, trebuie sa fie ajutata de societate. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu, considera ca scoala ar putea fi ajutata de societate daca si-ar comunica dorintele. "Trebuie ca scoala sa identifice copiii cu potential violent, Directia pentru Protectia Copilului sa-si intre in atributii si apoi fiecare pas sa-l facem impreuna. Trebuie sa va ajutati singuri ca sa va putem ajuta si noi", a precizat vicepresedintele CJ Niculina Moisescu.

Citi dintre diriginti mai merg la elevi acasa?

Directorii, profesorii au spus si ei ca acte de violenta se produc de fapt in fiecare pauza, dar ca cel mai indicat ar fi ca acestea sa se trateze individualizat si ca ar trebui reluat obiceiul ca dirigintii sa faca vizite acasa elevilor pentru a vedea in ce conditii traiesc. Directorul de la "Edmond Nicolau", Teodora Ilie, a mai amintit de faptul ca pentru copiii violenti ar trebui sa se realizeze programe alternative, sa li se dea posibilitatea de a face exact ceea ce le place pentru a li se atenua comportamentul. "Noi avem copii mai mult singuri, cu probleme, si sintem obligati sa-i tinem 10 ani in scoala. Citi dintre diriginti mai merg la elevi acasa? La mine in scoala merg cel mult 2- 3% dintre diriginti. Exista diriginti care reusesc sa faca orele de dirigentie, altii care spun ca nu se descurca. In mina profesorilor cred ca sta combaterea violentei, mai ales daca si administratia locala ii va sprijini", a mai spus directoarea Teodora Ilie. Directoarea Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, prof. Valerica Danaila, a explicat ca la Braila exista doar 21 de psihopedagogi, ca mai sint inca 10 posturi vacante insa nu sint fonduri pentru a plati aceste salarii si ca in mediul rural psihologi nu exista. Ca urmare, a solicitat sprijinul CJ pentru a rezolva aceasta problema, iar vicepresedintele Niculina Moisescu a promis ca va face tot ce va putea in acest sens. Concluzia prof. Danaila a fost aceea ca despre problemele copiilor violenti nu se vorbeste nici in scoli, ca nu se lucreaza in echipa nici in scoala, nici in judet si cei care pierd sint elevii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro