* Centrul de Transfuzie Sanvină Brăila este la cotă de avarie
În această perioadă Centrul de Transfuzie Sangvină Brăila se confruntă cu o scădere accentuată a numărului de donatori, iar prevenţia impusă ca urmare a confirmării mai multor cazuri de brăileni infectaţi cu virusul West Nile îngreunează şi mai mult lucrurile. „În afară de scăderea numărului de donatori a apărut şi această problemă cu virusul West Nile context în care suntem nevoiţi să amânăm de la donare pentru o perioadă de o lună donatorii care stau în zonele unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire. Asta deoarece acest virus nu se transmite de la om la om, în schimb se transmite prin sânge, iar dacă persoanele sănătoase ar fi luat acest virus pot să-l transmită prin sângele care se transfuzează”, ne-a declarat dr. Elena Butnaru din cadrul Centrului de Transfuzie Sangvină Brăila. De asemenea, sursa citată a explicat că media donărilor zilnice a scăzut de la 50 de cazuri pe zi cât s-a înregistrat în anii trecuţi, la 30 maxim 40 cazuri, în prezent.
Reamintim că la nivelul judeţului nostru au fost confirmate un număr de 11 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din mai şi până acum, la acestea adăugându-se încă o suspiciune. Potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, cazurile au fost depistate în municipiu, în satul Pântecani - comuna Galbenu, în oraşul Însurăţei, sat Plopu - oraş Ianca, sat Agaua - comuna Frecăţei, comuna Movila Miresei şi oraş Ianca.
Cele mai multe cazuri de infectare nu sunt grave, mulţi dintre cei contaminaţi nu prezintă niciun simptom sau simptome asemănătoare unei gripe uşoare, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare şi febră.
Probleme grave, ca encefalita sau meningita, apar la mai puţin de 1% dintre persoanele infectate, iar acestea pot fi fatale.
Semnele unei infecţii severe pot include slăbiciune musculară, dezorientare, crize convulsive (convulsii) şi pierderea conştienţei.
Virusul nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar.