Lipsă de personal! Greu cu Protecţia Consumatorilor la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lipsă de personal! Greu cu Protecţia Consumatorilor la Brăila

• instituţia nu a putut desfăşura toate controalele propuse în decembrie, din lipsă de personal • asta a afirmat directorul filialei brăilene, ing. Dumitru Marta, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural • astfel, nu au putut fi verificate comercializarea ghirlandele luminoase şi a produselor alimentare de post • celelalte două instituţii cu atribuţii de control, DSV şi DSP, nu au întâmpinat probleme în activitatea de dinaintea şi în perioada sărbătorilor de iarnă

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila au prezentat prefectului judeţului Brăila rezultatele controalelor desfăşurate înaintea şi în timpul sărbătorilor de iarnă, în cadrul Colegiului Prefectural din luna ianuarie. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, aceasta a fost îngreunată de lipsa personal. La punctul despre verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea ghirlandelor luminoase, dar şi la cel despre verificarea respectării prevederilor legale, conformitatea şi modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare de post, în documentul prezentat Prefecturii este specificat faptul că “nu au fost efectuate controale datorită personalului insuficient şi a numărului mare de controale tematice şi a reclamaţiilor primite de la consumatori”.

La capitolul “Jucării”, au fost verificaţi 4 operatori economici, jucării în valoare totală de 5.225 lei, constatându-se abateri la 48 de bucăţi, în valoare de 624 lei, care au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor. Au fost date 2 amenzi de 10.400 lei şi un avertisment. Ca exemple, jucăriile ce erau importate din China şi SUA nu îndeplineau cerinţele de siguranţă, iar instrucţiunile de utilizare nu erau traduse şi în limba română.

De asemenea, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au verificat şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor din carne. Astfel, au fost controlaţi 4 operatori economici, 380 kg carne şi produse din carne, constatându-se abateri la 2 kg, în valoare totală de 92 lei, care au fost oprite definitiv la comercializare. “Printre abaterile constatate, se pot enumera: comercializare preparate carne (tobă «Saltempo», cârnaţi populari «Fox», şunculiţă «Ţărănească») cu data limită de consum depăşită”, se arată în documentul emis de Comisariat. Apoi, pe lista inspectorilor s-au aflat şi produsele zaharoase, ciocolată şi produse din ciocolată, produse de patiserie. A fost aplicată o amendă de 20.000 lei şi un avertisment.

Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, a declarat că au fost făcute 137 de controale atât la abatoare, depozite frigorice, cofetării, cât şi în magazine alimentare, supermarketuri şi restaurante care au organizat mese festive cu ocazia Zilei Naţionale, Crăciunului şi Revelionului. Au fost constatate mai multe nereguli, printre care igienizarea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare, a spaţiilor de lucru şi echipamentelor, nerespectarea normelor legale privind depozitarea produselor alimentare, etichetarea necorepunzătoare a produselor alimentare etc., iar pentru toate acestea au fost aplicate 4 amenzi în cuatum de 22.600 lei, 13 avertismente, o ordonanţă de suspendare a activităţii şi a fot reţinută oficial o cantitate de 36 de kg produse alimentare. În ceea ce priveşte sacrificarea animalelor în luna decembrie 2019, s-a constatat o scădere a consumului de carne cu 22% faţă de anul 2018, cel mai probabil una dintre cauze fiind pesta porcină africană încă prezentă în judeţul nostru.

Drăgan a mai adus în atenţia prefectului depistarea trichinelozei la câţiva porci, în perioada sărbătorilor de iarnă. Concret, la un abator din judeţul Brăila s-au sacrificat 34 de capete porcine ce proveneau de la o exploataţie din Galaţi, dintre care 19 au fost pozitive la examenul trichineloscopic.

Directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, a declarat în cadrul Colegiului Prefectural că instituţia pe care o reprezintă a efectuat 86 de controale, în total, fiind verificate 11 unităţi de alimentaţie publică, 9 unităţi de producţie alimentară, 41 de magazine alimentare, 18 patiserii/cofetării, 2 cantine de ajutor social şi 5 depozite alimentare. În urma acestor verificări, au fost retrase de la comercializare 24,75 kg produse alimentare şi 69 de bucăţi de diverse produse ambalate. De asemenea, au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 4.000 lei. În urma recontroalelor efectuate, inspectorii sanitari au constatat că deficienţele au fost remediate.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro