• respectând tradiţia şi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, aceştia au mers ieri dimineaţa la biserică pentru a întâmpina Naşterea Domnului • sărbătoarea a continuat cu o masă îmbelşugată
Ieri, când toţi românii l-au cinstit pe Sfântul Ion, comunitatea ruşilor lipoveni din Brăila a sărbătorit Crăciunul de rit vechi. Potrivit vechiului calendar iulian, Crăciunul se celebrează pe 7 ianuarie, Anul Nou pe 14 ianuarie, iar Botezul Domnului pe 19 ianuarie.
Astfel, cei peste 3.000 de lipoveni din judeţul nostru au întâmpinat ieri Naşterea Domnului respectând tradiţiile moştenite din generaţie în generaţie, aşa cum ne-a explicat Ana P., membră a comunităţii de ruşi lipoveni din judeţul nostru. Pentru început, prima zi de Crăciun, cea de 7 ianuarie, este de-obicei alocată familiei. Dimineaţa toţi membrii acesteia merg la biserică, şi nu oricum, ci îmbrăcată în port tradiţional. Femeile poartă fustă lungă, bluză, batic, lenta (fundă sau panglică pe care o poartă doar fetele necăsătorite) sau caseac (căciuliţă specială pentru strângerea părului pe care o poartă doar femeile căsătorite), pois (cordon), lestuca (mătanie), batistă. În ceea ce priveşte ţinuta bărbaţilor, ei trebuie să îmbrace pantaloni de stofă, cămaşa trebuie purtată pe afară, iar poisul (cordonul) se poarta deasupra bluzei/cămăşii. De asemenea, bărbaţii trebuie să fie nebărbieriţi atunci când merg la biserică.
După slujba religioasă, toată lumea se strânge la masă acolo unde cel mai mare membru din familie binecuvântează bucatele pregătite de gospodine. Ca să fie masa cât mai savuroasă, creştinii ortodocşi pe rit vechi ţin întreg postul. Printre mâncărurile tradiţionale preparate se numără chifteluţele din peşte, toba, lebărul, cârnaţi condimentaţi foarte bine, ciorba de perişoare, plăcintele cu carne sau cu varză, prunele uscate, fierte, îndulcite cu zahăr şi grâul fiert aromatizat cu vanilie sau rom, nucile, cozonacii, etc. Din meniu au făcut parte “piroghi”, un fel de plăcinte, sau “vareniche”, ceva asemănător colţunaşilor româneşti. De pe masa de Crăciun nu lipseşte nici haladeţul - răcitura pe care lipovenii o fac fără usturoi şi o mănâncă cu hrean, dar nici borşul rusesc, sarmalele şi friptura de porc.
Potrivit tradiţiei, în timpul mesei, încep să apară şi colindătorii, care cântă în casă.
Nici bine nu se va termina Crăciunul că lipovenii vor începe pregătirile pentru Anul Nou de rit vechi, care va fi sărbătorit săptămâna viitoare.