* părintele Alexandru Costilov a oficiat slujba de Crăciun la catedrala Mitropoliei de Rit Vechi de pe Strada Matei Basarab (cartierul Pisc) * a fost prezent și primarul Marian Dragomir, care a răspuns, astfel, invitației făcute de reprezentanții rușilor lipoveni *în aceeași zi, ortodocșii români l-au pomenit pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul
Clopotele bisericilor ortodoxe brăilene au vestit, joi, 7 ianuarie, două praznice împărătești deosebit de importante pentru creștinii din Răsărit: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Nașterea Domnului (Crăciunul) pentru miile de ruși lipoveni de la Brăila. Tot joi, biserica "Sf. Ioan Botezătorul", de pe Calea Galați, ridicată la început de secol XX, și-a sărbătorit patronul spiritual.
Edilul șef al Brăilei, Marian Dragomir, a răspuns invitației trimise de reprezentanții comunității rușilor lipoveni și a participat, joi, la Sf. Liturghie oficiată de părintele Alexandru Costilov la catedrala Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi de pe strada Matei Basarab (Pisc). Sfântul lăcaș are hramul Nașterea Maicii Domnului ("Rojestvo Presveatoi Bogorodita").
"Timp de șapte ani consecutiv, am participat la revelionul Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila, care se sărbătorește la două săptămâni după revelionul nostru. Având în vedere că, anul acesta, nu mai puteam participa din cauza pandemiei, am mers la slujba de Crăciun. Am mai participat și la alte evenimente organizate de rușii lipoveni și de celelalte comunități etnice din Brăila - greci, turci, evrei, germani și romi. Nu putem uita Festivalul Minorităților, evenimentele organizate la Cimitirele Turcesc, German și Evreiesc și sărbătorile Purim și Hanuka. Primăria Municipiului asigură cofinanțarea lucrărilor executate la Biserica Greacă și la Biserica Bulgărească", ne-a precizat, ieri, primarul Marian Dragomir, care s-a arătat încântat de invitația făcută de rușii lipoveni.
"I-am trimis d-lui primar invitația de a participa la slujba de Crăciun pe care am oficiat-o la Biserica Nașterea Maicii Domnului, iar domnia sa a răspuns invitației și a venit la noi în jurul orei 8.30. A stat o oră la slujbă, după care s-a scuzat și a plecat, pentru că avea de rezolvat o mulțime de probleme. Pentru noi, rușii lipoveni, a fost o mare bucurie să-l avem alături pe primarul orașului", ne-a spus părintele Alexandru Costilov joi, după terminarea slujbei de la catedrala mitropolitană.
În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cei peste 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunul), conform vechiului calendar iulian. Credincioșii de rit vechi serbează, de asemenea, Anul Nou (Sf. Vasile) pe data de 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de noi, ceilalți ortodocși. Ei respectă cu sfințenie tradițiile moștenite de la străbuni: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, iar femeile părul prins în batic și fuste lungi. Icoanele vechi de secole ale lipovenilor sunt lăsate moștenire copiilor și nepoților.