Mergi la conţinutul principal

Lipovenii brăileni, alături de refugiații ucraineni

* Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila organizează curs gratuit de inițiere în croitorie pentru ucrainencele refugiate, aflate în orașul nostru * totodată, de la începutul conflictului din Ucraina, CRL a oferit sprijin tuturor celor care au fugit din calea războiului, au tradus documente și au consiliat familiile cu copii * ”Prin tradiție, credincioșii de rit vechi au fost alături de suferințele semenilor și au ajutat după puterile lor, fără sa ceară nimic în schimb”, precizează reprezentanții Comunității

 

Ei înșiși plecați în bejenie, în urmă cu secole, și statorniciți pe aceste meleaguri, rușii lipoveni din Brăila sunt solidari cu poporul ucrainean și cu cei care au fugit din calea războiului. După ce, încă de la începutul conflictului, s-au pus la dispoziția autorităților în calitate de translatori, au tradus documente pentru refugiați, au donat alimente și îmbrăcăminte și i-au primit pe ucraineni în casele lor, rușii lipoveni organizează, acum, cursuri de croitorie pentru ucrainence, la care pot participa și etnicii de rit vechi.

”În contextul creat de conflictul de la granița României, Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila vine în sprijinul refugiaților ucraineni și a etnicilor noștri, cu un curs gratuit de inițiere în croitorie, în vederea ocupării ulterioare a unui loc de muncă. Inițierea va fi oferită de d-na Mariana Avram Parfenie, în regim de voluntariat, în fiecare vineri, între orele 17.00-19.00, începând cu 1 aprilie 2022. Pot participa la curs și etnicii noștri doritori să învețe, pentru a socializa cu ucrainencele, ajutându-le, astfel, să învețe mai ușor limba română. Vă așteptăm cu drag!”, este anunțul postat în mediul online de Comunitatea Rușilor Lipoveni (CRL), anunț pe care îl reproducem și noi aici, spre mediatizare.

Faptele bune săvârșite de lipovenii brăileni nu mai contenesc de la începutul conflictului din țara vecină.

Însuși președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), deputatul Silviu Feodor, a vizitat, pe 18 martie a.c., Școala Gimnazială ”A. S. Pușkin” din Brăilița, unde director este prof. Maria Milea, președintele CRL Brăila, și unde a avut o întâlnire de suflet cu elevii din clasa în care au fost integrați și copiii familiilor refugiaților din Ucraina. Totodată, încă de la începutul războiului din țara vecină, etnicii lipoveni au inițiat o amplă campanie de ajutorare a refugiaților, cu sprijinul Prefecturii Brăila (însuși prefectul Brăilei, Iulian Timofei, este lipovean).

”Suntem cu sufletul alături de cei aflați în suferință în aceste clipe, cei ce au pierdut ființe dragi, cei ce au fugit din calea războiului și caută adăpost departe de locurile natale. Chemăm toți oamenii de bine, etnicii noștri inimoși, să sprijine autoritățile locale în demersul de a ajuta cetățenii ucraineni aflați în dificultate. Cunoscătorii de limba rusă, care doresc să colaboreze cu autoritățile locale pentru traduceri sunt rugați să-și anunțe disponibilitatea de a colabora, zilele și intervalele orare în care sunt disponibili. Pentru aceasta ne puteți contacta la sediul nostru din Str. Al. Davilla, nr.13. De asemenea, la sediul CRL Brăila, în zilele de luni și vineri între orele 18.00-20.00, se vor prelua donațiile celor care doresc să contribuie cu alimente neperisabile, materiale igienice, articole de îmbrăcăminte (...). Dacă sunt familii care pot oferi adăpost, cazare, așteptăm să ne contacteze. Prin tradiție, credincioșii de rit vechi au fost alături de suferințele semenilor și au ajutat după puterile lor, fără sa ceară nimic în schimb. Să ne unim forțele ăi de data aceasta pentru a face binele creștinesc! Dumnezeu să îi ocroteasca pe toți cei aflați în suferință și să aducă pacea pe pământ și între oameni bunăvoire!”, este apelul formulat, încă de la începutul războiului, de CRL Brăila. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Lipovenii au găzduit familii întregi de ucraineni din zona Odessei și nu numai, sediul CRL a fost amenajat să primească refugiați, iar profesorii cunoscători de limbă rusă au tradus documente, au mediat discuțiile cu refugiații și au consiliat famiile cu copii, traumatizate de războiul pornit de Rusia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro