Limita de jucatori extracomunitari in Liga I dupa aderarea la UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Limita de jucatori extracomunitari in Liga I dupa aderarea la UE

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va produce unele schimbari in Liga I, cea mai importanta fiind reducerea numarului de jucatori extracomunitari la cinci pentru fiecare lot si la trei pentru fiecare formatie pe teren.
Directorul de relatii internationale al Federatiei Romane de Fotbal, Florin Prunea, a declarat agentiei MEDIAFAX, ca fotbalul romanesc va fi obligat sa se alinieze normelor UE si sa limiteze numarul jucatorilor extracomunitari.
In momentul de fata, Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) prevede la articolul 16.7 ca echipele pot folosi intr-un joc oficial din Liga I in acelasi timp in teren un numar de maximum 5 jucatori de cetatenie straina si respectiv maximum 3 jucatori de cetatenie straina echipele din celelalte categorii competitionale. ROAF nu restrictioneaza acum numarul de fotbalisti straini din lotul unei echipe.
In campionatele din tarile UE, precum Spania, Italia, Franta, regula privind limitarea numarului de jucatorii extracomunitari se aplica de mai mult timp.
Florin Prunea sustine ca gruparile din Liga I care au in mometul de fata mai mult de cinci jucatori extracomunitari in lot vor fi nevoite sa se alinieze noilor reglementari, desi, deocamdata, gruparile din campionatul intern nu au fost informate de aceste schimbari. "Trebuie sa respecte noile regulamente, asa cum toti trebuie sa ne aliniem normelor UE. Atunci nu isi va mai permite nimeni sa fenteze regulamentul ca acum si sa transfere jucatori la echipele satelit. Vom avea un regulament foarte clar in privinta asta. Dar sa intram noi in UE si vor fi anuntate si cluburile. Cred ca deocamdata e prematur sa vorbim despre asta", a explicat directorul de relatii internationale al FRF.
Aderarea Romaniei va inflenta si fluxul de jucatori romani catre campionatele din tarile UE. Astfel, fotbalistii romani devin comunitari de la 1 ianuarie 2007 si nu mai ocupa locurile de straini in loturile echipelor din statele UE. Prunea este de parere ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana vine in ajutorul jucatorilor romani care vor sa se transfere in campionatele din Occident.
"Pentru noi, ca si pentru celelalte domenii, intrarea in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007 este un avantaj. Pentru ca, odata cu integrarea, jucatorii romani vor deveni comunitari si se vor putea transfera mult mai usor in campionatele din Spania, Italia, Germania si asa mai departe. In UE sint permisi doar trei extracomunitari, iar de acum inainte romanii nu se vor bate pentru unul din aceste locuri", a mentionat Prunea.
In acelasi timp, directorul de relatii internationale al FRF sustine ca Liga I nu se va confrunta cu un exod de jucatori incepind cu anul 2007. "Este vorba de libera circulatie a fortei de munca si nu stiu ce am putea face noi. Oricum, nu cred ca va fi un val de fotbalisti romani care va pleca, pentru ca, dupa cum s-a vazut in ultimul timp, cluburile de afara nu mai transfera de la noi decit jucatori de valoare. Acum depinde foarte mult si ce vor face echipele noastre in cupele europene. Daca vor avea acelasi parcurs din sezonul trecut, atunci cei de afara vor fi interesati din ce in ce mai mult de jucatorii romani", a explicat oficialul FRF.
Jucatorii din statele Uniunii Europene se pot transfera in campionatul intern fara a avea statut de straini, insa, in opinia lui Prunea, este putin probabil ca numarul lor va creste semnificativ in urmatoarea perioada dupa aderare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro