• atât Judecătoria Brăila, cât şi Tribunalul Brăila au respins cererea de evacuare a sindicatului “Sinpen” din spaţiul ocupat de 10 ani
Sindicatul “SINPEN” din cadrul Penitenciarului Brăila a rămas în continuare în sediul unde şi-a desfăşurat activitatea ani la rând. Liderul sindical, Marin Răileanu, ne-a informat că, deşi conducerea instituţiei a cerut în instanţă evacuarea din biroul ocupat în incinta unităţii, judecătorii au avut o altă opinie. Practic, atât prima instanţă, adică Judecătoria Brăila, cât şi a doua, Tribunalul Brăila, au dat o soluţie în favoarea sindicalistului şi au respins cererea de evacuare. Informaţia ne-a fost confirmată şi de conducerea Penitenciarului Brăila.
Răileanu ne-a declarat că după decizia instanţei şi-a reluat activitatea sindicală în acelaşi birou din care fusese dat afară în octombrie 2016. Totuşi, el susţine că este permanent supravegheat, atunci când merge la penitenciar, şi nici angajaţii nu prea îl vizitează la biroul sindical, probabil de teamă să nu suporte anumite consecinţe. Oricum, sindicalistul care s-a trezit evacuat din sediu după ce a făcut anumite declaraţii în timpul protestului organizat de membrii celuilalt sindicat din penitenciar, care este majoritar, a formulat mai multe plângeri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. El susţine că, deşi a trecut un an, nu s-a întâmplat nimic. “De anul trecut, de când s-a restricţionat accesul la sindicat, dosarul este la parchet. A trecut totuşi un an de zile şi nu s-a întâmplat nimic. Cei de la penitenciar au dat însă în judecată sindicatul, pentru evacuare din sediu, dar au pierdut şi la Judecătoria Brăila şi la Tribunalul Brăila. Ei nu pot evacua sindicatul “Sinpen”. Acum instanţa a decis că acolo este sediul sindicatului. Merg acolo permanent, am arhivă acolo, dar sunt escortat şi la uşă stă mereu cineva, nornal că dacă vine vreun angajat să stea de vorbă cu mine, se dă imediat raportul. Nu mi se pare normal să fiu păzit permanent, nici deţinuţii nu sunt atât de păziţi. Mai mult, angajaţii au decis să se retragă din sindicatul Sinpen, le-a fost teamă. Acum mai am vreo 5 membri, la Poarta Albă mai sunt vreo 30. S-a făcut presiune şi oamenii au renunţat, au ieşit din sindicat”, a relatat Marin Răileanu. El aşteaptă ca procurorii să ia totuşi o decizie şi cu privire la plângerile penale formulate.
“SINPEN nu are reprezentativitate”
Conducerea Penitenciarului Brăila a confirmat faptul că sindicatul “SINPEN” a rămas în acelaşi birou. A ţinut să precizeze însă, că nu mai sunt decât 3 membri în acest sindicat şi legea prevede altceva. Totuşi, fiind o decizie a instanţei, nimeni nu se poate împotrivi. “Prin sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Brăila, în dosarul 2911/196/2017, a fost respinsă cererea de evacuare din biroul amplasat în spaţiul administrativ al Penitenciarului Brăila a sindicatului SINPEN, deoarece instanţa a avut în vedere considerente de ordin procesural, nefiind cercetat fondul cauzei pentru a se stabili dacă solicitarea instituţiei noastre este justificată sau nu. De asemenea, prin aceeaşi hotărâre a fost respinsă cererea sindicatului SINPEN în ceea ce priveşte cheltuielile de judecată. Menţionăm că liderul sindicatului, Marin Răileanu, a primit acces în Penitenciarul Brăila, ori de câte ori a solicitat acest lucru. În plus, administraţia penitenciarului i-a comunicat acestuia că se poate prezenta la sediul penitenciarului în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 8.00-15.00, pentru a ridica şi depune corespondenţă şi are permis accesul în fiecare zi de vineri pentru desfăşurarea activităţilor sindicale. Facem menţiunea că liderul sindical Marin Răileanu a beneficiat de acces în Penitenciarul Brăila ori de câte ori a solicitat acest lucru, fie pentru rezolvarea unor probleme personale, fie pentru a ridica documente din biroul amintit.
În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 62/2011, republicată, privind dialogul social, Organizaţiile sindicale reprezentative, în condiţiile legii, pot negocia prin contractul colectiv de muncă, la nivel de unitate, punere la dispoziţie a spaţiilor şi facilităţilor necesare desfăşurării activităţii sindicale (art. 22, alin. 1). Ca urmare, vă informăm că sindicatul SINPEN nu îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate stabilite de art. 51 lit. c, din Legea nr. 62/2011, deoarece nu are ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii, sindicatul SINPEN având doar 3 membri dintre angajaţii unităţii noastre. În acest context, neexistând nicio negociere între reprezentanţii sindicatului SINPEN şi conducerea unităţii, avându-se în vedere nevoia de spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor curente, administraţia penitenciarului a solicitat organizaţiei sindicale eliberarea biroului respectiv”, se arată în răspunsul transmis de penitenciar şi semnat de comisar Daniel Barbu, directorul instituţiei.
Decizia primei instanţe, prin care s-a respins ca nefondată cererea Penitenciarului Brăila de evacuare a spaţiului ocupat de SINPEN s-a dat în februarie 2017, însă reprezentanţii unităţii au formulat apel, iar decizia finală s-a luat în mai 2017, de Tribunalul Brăila, apelul fiind respins ca nefondat.