Liderul sindical din Penitenciarul Braila a intrat in greva foamei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Liderul sindical din Penitenciarul Braila a intrat in greva foamei

Liderul sindical de la Penitenciarul din Braila, Marin Raileanu, a intrat ieri in greva foamei, acuzind conducerea institutiei ca il ameninta si incearca sa il intimideze. Raileanu, in virsta de 39 de ani, tatal unui baiat, este absolvent al Scolii Militare de la Sibiu, specialist in armament, si a intrat in greva foamei la ora 13.00. El isi va desfasura actiunea in infirmeria Penitenciarului, unde va fi monitorizat din punct de vedere medical 24 de ore din 24.
Protestatarul ne-a declarat ca a luat aceasta decizie dupa ce, ieri dimineata, conducerea unitatii i-a trasat sarcini suplimentare fata de cele pe care deja le avea, si ca acestea "se bateau cap in cap". El a mai spus ca l-a anuntat pe directorul Penitenciarului, magistratul Gheorghe Cucu, de faptul ca deja sint mult prea multe insarcinari si ca unele nu concorda cu altele, insa acesta l-ar fi amenintat ca, daca nu se supune, va fi sanctionat. Raileanu crede ca, de fapt, conducerea Penitenciarului nu intelege ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, multe lucruri trebuie sa se schimbe: "Anul 2004 a reprezentat si pentru sistemul penitenciar o noutate, care a constat in faptul ca, prin Legea 293, acest sistem s-a demilitarizat, a primit permisiunea sa se asocieze sindical, exista posibilitatea legala sa se infiinteze si in peniteciare asociatii sindicale. Am considerat ca sintem din ce in ce mai aproape de anul 2007 si integrarea in UE trebuie sa insemne si o ridicare a cortinei de fier in sistemul penitenciar romanesc, in relatia institutiilor autoritare cu salariatii. Acest lucru se pare ca este extrem de greu de facut, convulsiile, presiunile au fost suportate de noi din anul 2004, de-a lungul celor doi ani si patru luni, dar anul 2006 a prezentat o turnura extrem de nefavorabila pentru mine in calitate de lider de sindicat. Mai concret, treptat, constant si progresiv, comanda unitatii a manifestat un element de opozitie, neacceptind sub nici o forma propunerile sindicatului, notiunile de transparenta decizionala au lipsit, comunicarea, aprecierea unor opinii venite si din rindul salariatilor au fost ignorate. Problema a fost intr-o continua depreciere si, ca salariat, ca om si ca familist, pot sa va spun ca totul are o limita prsihologica. Am fost supus unor presiuni, nu as fi ajuns in aceasta forma de protest daca ar fi existat nu intelegere, ci doar respectarea textului de lege".

"Nu putem sa ne reformam cu cadre venite din anii '80, din anii '70"

Raileanu a dat si exemple privind neregulile pe care le reclama: "In primul rind, lunar, comanda unitatii executa aceste sedinte de consiliu. In acestea se discuta probleme de personal, de angajare, de remunerare, de premiere. La noi nu s-a respectat dispozitia sefului Directiei Generale a Peniteciarelor, in sensul in care reprezentantii organizatiilor sindicale era obligatoriu sa fie invitati, iar daca se considera ca nu ai competenta necesara, informatiile trebuia comunicate in scris. Seturile de documente pe care le am si la mine confirma faptul ca administratia nu a respectat decizia amintita, iar noi spunem ca nu este normal. Societatea civila asteapta de la salariatii Penitenciarului integrarea sociala a acestor oameni, care au gresit fata de comunitate. In conditiile in care un salariat este presat, este obstructionat, este chemat din timpul liber in activitati de munca, fara plata orelor suplimentare, fara anumite stimulente materiale, am considerat normal sa nu renunt la aceasta organizatie sindicala, in ciuda unor sfaturi “de bine”. Eu astept in continuare autoritatea statului sa intervina pe probleme legate de legislatie. Momentul 1 ianuarie eu il consider unul destul de important si de serios. S-ar parea ca nu toata lumea, dintre cei platiti din banii publici, intelege acest fenomen; ca trebuie sa aiba conotatii nu numai asupra societatii civile, ci si asupra angajatilor din sistemul penitenciar".
L-am intrebat pe liderul sindical ce trebuie sa faca actuala conducere a penitenciarului, pentru a fi convins sa inceteze greva: "Nu trebuie sa faca mare lucru, trebuie doar sa respecte legea. Daca s-ar fi intimplat acest lucru de-a lungul activitatilor sindicale, nu ar exista absolut nici o forma de protest. Dar cind simti pe pielea ta ca nu esti primit, nu esti luat in seama - desi nu vorbesti doar tu, ca o persoana particulara, ci in numele a 135 de membri din sindicat, si sintem peste jumatate din efectivul de salariati - nu poti sa nu reactionezi. Nu putem sa reintegram detinutii, daca distrugem cadrele. Momentul de aderare nu poate fi facut decit cu cadrele impreuna". Liderul sindical a precizat ca isi va desfasura actiunea de protest in spatele zidurilor inchisorii: "Din punct de vedere medical, trebuie sa fiu monitorizat de catre asistenta medicala, de aceea forma de protest are loc in interiorul penitenciarului. Imi pare rau, dar trebuia sa se ajunga si aici. E vorba de respect, de principialitate, de transparenta decizionala. Eu am 21 de ani de munca in sistem, si la 39 de ani vreau sa ramin aici si vreau sa cred ca acest sistem se reformeaza. Nu putem sa ne reformam cu cadre venite din anii '80, din anii '70. Normal ca sintem incompatibili cu acestia noi, cei din generatia mea. Colegii, unii mi-au dat in scris ca ma sustin, altora le este teama. Teama este foarte mare, trebuie sa ma intelegeti. Si mie imi este teama, dar probabil ca vine din interior, cineva trebuie s-o faca si pe asta".

"Parerea noastra este ca intr-adevar este supus unor presiuni serioase din partea patronatului"

Alaturi de Raileanu a fost de la bun inceput liderul local al CNS- Cartel Alfa, medicul Octavian Georgescu. Acesta ne-a declarat ca a discutat cu directorul Cucu, iar acesta a negat ca ar face presiuni de vreun tip asupra lui Raileanu, insa informatii obtinute din surse interioare inchisorii confirma varianta sindicalistului intrat in greva foamei: "Domnul Raileanu este fostul lider de sindicat al Sindicatului national al lucratorilor din penitenciare. El si-a dat demisia din acest sindicat datorita faptului ca, la nivel central, se pare, conducerea sindicatului este foarte aproape de conducerea administrativa si a inceput sa faca toate demersurile necesare pentru a crea un sindicat cu personalitate juridica la Braila. Inca de pe vremea in care era in sindicatul national a avut mari dificultati cu conducerea Penitenciarului Braila; nu mai tirziu decit in septembrie, dumnealui a fost detasat la GAZ toata luna, in opinia noastra, pentru a-l smulge din rindul oamenilor din Penitenciar. Desi domnul director ne-a asigurat ca nu se fac presiuni asupra dumnealui, parerea noastra este ca intr-adevar este supus unor presiuni serioase din partea patronatului. A intrat in greva foamei, ne-a dat o declaratie in acest sens si am comunicat-o la Bucuresti, la sediul confederatiei noastre, am solicitat si sprijinul statiei de Salvare, ca sa fie monitorizat, este intr-un birou in cadrul Penitenciarului unde isi desfasoara aceasta activitate de protest. Sa vedem, miine trebuie sa iasa hotarirea judecatoreasca privind infiintarea unui nou sindicat, sindicat cu personalitate juridica, pentru ca nimeni sa nu mai poata sa spuna ca nu reprezinta interesele oamenilor".
Georgescu ne-a anuntat, ieri, la inchiderea editiei, despre "un nou abuz" la care s-a pretat conducerea Penitenciarului: "Raileanu, ca specialist in armament, avea in gestiune depozitul de armament al unitatii. Am aflat acum ca, in lipsa acestuia, directorul adjunct al penitenciarului a sigilat depozitul respectiv si a dat dispozitie santinelei ca, daca se apropie domnul Raileanu, sa-l someze. Este un nou abuz, dat fiind ca, potrivit legii, sigilarea unui depozit de armament se face numai in prezenta unei comisii si numai in baza unui ordin scris".
Directorul inchisorii, magistratul Gheorghe Cucu, a declarat ieri ca nu doreste sa comenteze actiunea lui Raileanu, ca este dreptul acestuia sa intre in greva foamei si sa-si desfasoare protestul in interiorul unitatii. El ne-a dat asiguari ca sindicalistul va fi asistat medical permanent.

"Acesta a fost si este supus unor presiuni enorme, amenintari cu pierderea serviciului "

Actiunea liderului sindical din inchisoarea braileana are ecouri si in plan national. Potrivit Mediafax, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Alin Popescu, si-a anuntat sustinerea pentru Raileanu, denuntind, la rindul sau, conducerea Penitenciarului Braila ca "prin presiuni, amenintari si intimidari incearca sa-l reduca la tacere pe presedintele sindicatului din aceasta institutie". Popescu a precizat ca acest caz este al doilea, dupa cel inregistrat la Penitenciarul Targu Mures si ca sindicatul considera ca principalul raspunzator este conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ca urmare a "indulgentei acordate anumitor directori de penitenciare in cazuri care frizeaza ilegalul". Pentru ca au fost aplicate doar sanctiuni de "mustrare scrisa", conducerea ANP da "mana libera abuzurilor si ilegalitatilor in sistemul penitenciar", afirma liderul sindical. "Incercand sa apere drepturile membrilor de sindicat, sa solicite o transparenta reala a actului managerial si o comunicare reala, acesta a fost si este supus unor presiuni enorme, amenintari cu pierderea serviciului chiar de catre cei care trebuie sa vegheze la bunul mers al institutiei", a adaugat Alin Popescu referindu-se la situatia in care este Raileanu.
Popescu spera ca Administratia Nationala a Penitenciarelor va realiza "pericolul pe care-l reprezinta mentinerea unor oameni cu mentalitate invechita la conducerea unitatilor, precum si a magistratilor care conduc cu o mina despotica aceste unitati".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro