Brăileanul a pus pe picioare o "afacere" ce avea să îi aducă mulţi bani, exploatând o reţea de cerşetori, el "lucrând" împreună cu soţia, copiii şi alte două cunoştinţe. În timp ce ceilalţi membri ai grupării au fost deja condamnaţi, liderul de grup, "Raj", nu a putut fi judecat de magistraţii brăileni întrucât este arestat în Franţa. Acum, însă, instanţa a făcut adresă către autorităţile franceze pentru ca individul să fie predat temporar, pentru o perioadă de 6 luni, ca să fie judecat la Brăila şi condamnat pentru faptele sale. Este cel de-al doilea caz de notorietate din acest an, când autorităţile solicită extrădarea temporară pentru membri marcanţi ai unor grupări infracţionale în vederea judecării, celălalt personaj fiind Costică Buricea. Reamintim că interlopul a fost extrădat din Spania, în luna iunie, pentru a putea fi judecat în dosarul scandalului de la Tribunal, din decembrie 2006. Judecătoria Brăila i-a aplicat o pedeapsă de 4 ani şi 3 luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, recursul formulat de inculpat împotriva sentinţei, la Curtea de Apel Galaţi, fiind respins. Săptămâna trecută, Costică Buricea a părăsit Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, unde a fost "cazat" pe perioada extrădării, fiind dus la aeroport şi escortat către Spania. În Spania, liderul grupării din Radu Negru este condamnat la 18,5 ani închisoare pentru torturarea şi asasinarea unui cetăţean chilian.
Acum, prin aceeaşi "experienţă" va trece şi Constantin Pleşcan. Magistraţii Tribunalului Brăila vor da o soluţie în dosarul în care este judecat, termenul de judecată fiind pe 16 ianuarie.
Opt ani închisoare pentru membrii reţelei "Pleşcan"
În ciuda eforturilor de a scăpa cu o pedeapsă mai uşoară, membrii celei mai mari reţele de traficanţi de persoane au primit, în final, ceea ce meritau. Magistraţii de la Înalta Curte au respins recursurile declarate de traficanţii care au trimis la cerşit în Franţa persoane sărmane sau cu handicap. În luna martie, Tribunalul Brăila a condamnat şapte persoane din reţeaua "Pleşcan" la câte 8 ani închisoare pentru trafic de persoane şi asociere în grup infracţional. Traficanţii au considerat că pedepsele sunt, totuşi, prea dure şi le-au contestat la Curtea de Apel Galaţi, apoi chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), însă fără sorţi de izbândă. Singurul care nu a fost condamnat încă este şeful reţelei, Constantin Pleşcan, aflat la închisoare în Franţa. După cum se precizează pe site-ul ÎCCJ, instanţa "respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Pleşcan Liontina, Pleşcan Cătălin, Pleşcan Romeo Ilie, Pleşcan Marian, Cristea Marian, Pleşcan Gheorghiţă şi Mavroian Veronica împotriva deciziei penale din 6 iunie 2011 a Curţii de Apel Galaţi". În luna mai, Gheorghiţă Pleşcan a mai primit 8 ani de închisoare într-un alt dosar, fiind acuzat că a racolat o persoană cu handicap care locuieşte la Căminul pentru Persoane Asistate Brăila şi a trimis-o la cerşit în Franţa.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2009, Constantin Pleşcan (54 de ani), zis "Raj", a pus pe picioare "afacerea" cu cerşetori, împreună cu soţia, copiii şi alte două cunoştinţe. Traficantul de persoane a reuşit să facă bani frumoşi de pe urma unor persoane sărmane, pe care le trimitea în Franţa, le obliga să cerşească şi le lua apoi banii obţinuţi, invocând diferite "datorii". Capul familiei era cel care coordona afacerea, în timp de soţia sa, Liontina (51 de ani), fiii lor, Cătălin (31 de ani), Gheorghiţă (23 de ani), zis "Nandu", Marian (22 de ani), Robert (33 de ani), ginerele lui Constantin, Romeo Ilie Pleşcan (29 de ani), zis "Jumară", şi alte două persoane, Marian Cristea (32 de ani), zis "Pârtea" şi Veronica Mavroian (20 de ani), concubina lui Gheorghiţă Pleşcan, se ocupau de racolarea şi supravegherea cerşetorilor. Afacerea familiei Pleşcan a fost însă dată peste cap de poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii DIICOT Brăila. Aflaţi de mai mult timp pe urmele reţelei, la sfârşitul lunii mai 2010, aceştia au reuşit să oprească din drum un microbuz în care se aflau 20 de persoane cu dizabilităţi, ce urmau să fie exploatate prin cerşetorie în Franţa, la domiciliul familiei Pleşcan fiind găsiţi alţi viitori cerşetori.