Mergi la conţinutul principal

Liderul PNL susține înființarea Comisiei de anchetă pentru abuzurile din centrele rezidențiale

* președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a emis recent un comunicat de presă pentru a anunța că Senatul a adoptat proiectul privind înființarea unei Comisii de anchetă care se va ocupa de cazurile de abuzuri din centrele rezidențiale * demersul aparține parlamentarilor PNL * Popa a ținut să precizeze că parlamentarii PSD s-au abținut de la vot

 

Deputatul PNL Brăila Alexandru Popa s-a arătat extrem de încântat de faptul că Senatul a adoptat înființarea unei Comisii de anchetă a abuzurilor din centrele rezidențiale. Proiectul a venit la propunerea a 36 parlamentari PNL și 18 ai USR. Președintele liberalilor brăileni a emis recent un comunicat de presă pe această temă în cadrul căruia a atras atenția că parlamentarii PSD s-au abținut la votul în plen.

”Scopul înființării comisiei de anchetă este acela de a face lumină în situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, investigarea abuzurilor sexuale și de orice natură asupra minorilor din centrele de plasament aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. De asemenea, această comisie trebuie să stabilească măsurile necesare pentru remedierea problemelor și dacă este cazul, pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile. Potrivit datelor oficiale, în România peste 50.000 de copii se află în grija statului, la această dată. 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție. Iar tabloul pentru primele trei trimestre ale anului 2021 este unul mai mult decât îngrijorător: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, alte 13 - de abuz emoțional, 56 de cazuri de neglijare și 2 cazuri de exploatare sexuală. În total, 131 de copii au fost traumatizați”, a precizat Popa.

Potrivit deputatului, datele oficiale pe această temă țin de cazurile reclamate, însă acesta consideră că există o foarte mare probabilitate ca situațiile de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor din centrele de plasament să fie și mai multe.

”PNL consideră că nu putem să trecem cu vederea asemenea infracțiuni, că nu este moral să ignorăm suferința unor copii, cu atât mai mult a celor care își petrec copilăria într-un centru de plasament. Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat în plen, la dezbaterile privind înființarea comisiei, că este nevoie de foarte mult curaj ca un copil-victimă a abuzului de orice fel să vorbească despre trauma sa. Și ceea ce este mult mai grav, atunci când vorbesc, nu sunt crezuți. Ca tată și ca parlamentar, salut înființarea acestei comisii și aștept să văd rezultate concrete”, a conchis Popa.

Potrivit presei centrale, Senatul a înființat, luni, Comisia de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuz împotriva minorilor din centrele de plasament, cu 75 de voturi ”pentru” și 48 de abțineri din partea PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro