Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liderul grupului Catali, haituit de politisti

Radu Bogateanu a fost arestat in lipsa. Asa a decis ieri o instanta a Judecatoriei Braila. "Romica", exponent al grupului "Catali", este acuzat ca in seara zilei de 4 octombrie ar fi contribuit la atacul produs asupra blocului in care locuieste familia liderilor grupului din cartierul Radu Negru, Ghita si Costica Buricea.
Totodata, ieri dupa-amiaza, din ordinul Inspectoratului General al Politiei Romane, Bogateanu a fost dat si in urmarire generala. "Romica" este acuzat de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice. Dupa ce a fost cautat tot week-end-ul trecut, "Romica" a fost arestat in lipsa. La fel s-a intimplat si atunci cind Bogateanu a fost acuzat de ultraj la politist, in februarie, insa mandatul respectiv a fost anulat de catre instanta de judecata, aplicindu-se modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. De altfel, simbata, tot o instanta de judecata, a dispus arestarea preventiva a unui alt individ, al saptelea, care in noaptea respectiva ar fi participat la atac.

"Lasarea in libertate a inculpatului prezinta un pericol concret pentru ordinea publica"

Conform mandatului cu nr. 45 din 9 octombrie a.c., din dosarul 3952/196/2006, un magistrat din cadrul Judecatoriei Braila a dispus arestarea preventiva a lui Radu Bogateanu, 35 de ani, zis "Romica Catali", pentru savirsirea infractiunilor prevazute de art. 217 al. 1 (distrugerea) si art. 321 al. 2 (ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice) din Codul Penal, "constind in aceea ca in noaptea de 4.10.2006 a distrus bunurile a trei parti vatamate si a tulburat grav linistea si ordinea publica. Vazind ca in cauza sint indeplinite conditiile prevazute de art. 148 al. 1, lit. a si f din Codul de Procedura Penala (conditii si cazuri in care se dispune arestarea), inculpatul a fugit in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala si a savirsit o infractiune pentru care legea prevede (...) pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani, iar lasarea in libertate a inculpatului prezinta un pericol concret pentru ordinea publica (...) se dispune arestarea preventiva. Conform dispozitiilor legale, organele de politie il vor retine si preda la Arestul IPJ Braila. Administratia locului de detinere il va primi si retine pe inculpat timp de 30 de zile, incepind cu data incarcerarii, inaintindu-ne dovada de executare a masurii arestarii preventive", se arata in mandatul de arestare. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, magistrat Fanel Mihalcea, ne-a confirmat ca procuratura a propus instantei arestarea in lipsa a lui Bogateanu: "Si instanta s-a pronuntat pentru arestare. Exista probe si indicii clare care au motivat aceasta propunere", a mai spus Mihalcea.
Potrivit unui comunicat formulat ieri dupa amiaza de Inspectoratul de Politie al Judetului Braila, "deoarece autorul se sustrage arestarii preventive a fost dat in urmarire generala si dat in consemn la punctele de trecere a frontierei de stat, la cererea lucratorilor din cadrul Compartimentului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale Braila. Cine poate da relatii cu privire la prezenta acestuia in perimetrul municipiului si judetului este rugat sa apeleze la numerele de telefon 112 (gratuit) sau 606100 (taxabil)".

Inca o arestare

De altfel, simbata, tot o instanta de judecata a emis un nou mandat de arestare in cazul atacului consumat in seara de 4 octombrie asupra familiei fratilor Ghita si Costica Buricea. Potrivit unei note de presa formulate de catre Biroul de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, "simbata, 7 octombrie a.c., politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale de la Politia municipiului Braila au probat ca Gigel B. (26 de ani), din Braila, a participat la savirsirea infractiunilor de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice, fapte comise in seara zilei de 4 octombrie a.c., in cartierul Radu-Negru. Impotriva acestuia, instanta a emis mandat de arestare preventiva pentru primele 30 de zile si a fost incarcerat in Arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila".
Reamintim ca in seara zilei de 4 octombrie, in jurul orei 22, mai multi indivizi au atacat cu pietre blocul T, de pe strada Sebesului, la parterul caruia locuieste familia fratilor Costica si Ghita Buricea. Ferestrele mai multor apartamente au fost sparte, iar doua masini de lux, parcate in fata blocului, apartinind unor prieteni ai fratilor Buricea au fost distruse cu bitele. In ziua urmatoare, in cazul a sase dintre cei 20 de retinuti de Politie o instanta de judecata a emis mandate de arestare sub aspectul savirsirii infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, distrugere si tulburarea grava a ordinii si linistii publice. Intre primii sase arestati se numara si Adrian Balan, "mina dreapta" a lui "Romica", care in februarie a.c. ar fi participat la un ultraj, fiind dat in urmarire generala, alaturi de "Romica". Pe Adrian Balan, politistii l-au prins, insa i-au dat drumul aflind ca atit in cazul sau, cit si in cazul lui "Romica" instanta a dispus anularea mandatelor de arestare si, implicit a urmaririi generale, aplicindu-se modificarile de ultima ora aduse Codului Penal privind ultrajul la politist. Mentionam ca in cazul celor doi, instanta nu a dispus nici o alta masura, acestia urmind sa fie judecati in stare de libertate pentru ultrajul din luna februarie, comis asupra a trei politisti.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii