Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liderul gruparii "Catali", scos de sub urmarire generala

Urmariti general inca din februarie a.c. fiindca ar fi ultragiat trei politisti, liderul gruparii "Catali", din satul Varsatura, Radu Bogateanu, 35 de ani, zis "Romica", si prietenul sau Adrian Balan, 30 de ani, zis "Adi", au scapat de mandatele de arestare dupa ce in ultima zi a saptaminii trecute o instanta a Judecatoriei Braila a revocat masurile dispuse impotriva acestora, aplicind litera legii, asa cum au fost, recent, modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Potrivit anchetatorilor, cei doi "inculpati au amenintat cu acte de violenta trei functionari publici aflati in exercitiul functiunii", respectiv trei agenti de politie, in timpul unei descinderi de la jumatatea lunii februarie. Bogateanu si Balan au fost dati in urmarire generala si in consemn la toate punctele de trecere a frontierei, pentru ca au disparut de la domiciliu. Judiciaristii braileni n-au stiut ca instanta a anulat mandatele in cazul celor doi, iar in noaptea de duminica spre luni l-au identificat si retinut pe Adrian Balan, pentru ca ieri dimineata, cind Judecatoria le-a comunicat dispozitia data vineri, sa-l puna in libertate. De precizat ca piesa de rezistenta in intocmirea dosarului celor doi a fost declaratia unui martor a carui identitate este tinuta in secret: "a solicitat sa-i fie protejata identitatea, considerind ca viata si integritatea i-ar putea fi amenintate, inculpatii fiind cunoscuti ca membri ai lumii interlope" - se arata in rechizitoriu.

Vor fi judecati in stare de libertate

In noaptea de 1 spre 2 octombrie, politistii de la Judiciar, compartimentul "Urmariti", l-au identificat si dus la sediu pe Adrian Balan, nimeni altul decit amicul lui Radu Bogateanu, zis "Romica", ambii implicati in ultrajul cu impuscaturi - politistii au tras noua focuri de arma atunci - din seara zilei de 15 februarie, cercetati in lipsa fiindca atunci ar fi adus injurii si amenintari la adresa unor agenti de Politie. Numai ca, nici bine bagat la "racoare", Adrian Balan a fost pus in libertate. Ieri de dimineata, politistilor li s-a pus sub nas comunicarea unei instante a Judecatoriei Braila potrivit careia, atit mandatul lui Balan, cit si acela al lui "Romica" au fost anulate, fiindca s-a schimbat natura pedepsei aplicate in cazul ultrajului, pedeapsa cea mai usoara fiind amenda penala. Potrivit unor surse autorizate din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, in acest caz s-au aplicat masurile dictate de pedeapsa cea mai favorabila, or in cazul amenzii nu mai functioneaza masura arestarii preventive. In lant, in acest context, cad si celelalte masuri, respectiv urmarirea generala si consemnul la frontiera.
Ieri, in jurul orei 10.00, lui Adrian Balan i s-a dat drumul. De fapt, acela a fost si momentul in care Judecatoria si Parchetul au confirmat Politiei ca s-au anulat mandatele. Contactat ieri de reporterii nostri, comisarul Catalin Chivu, inspectorul sef al Politiei, ne-a confirmat ca mandatele au fost anulate de instanta: "Ca si cetatean, pot spune ca masura este aberanta, dar ca sef al Politiei, nu ma pronunt fata de actul de justitie. Probabil ca vor mai fi, de acum incolo, si alte situatii similare, situatii in care se va aplica masura cea mai favorabila, potrivit legii".
Totusi, dosarul penal nu cade din circa lui "Romica" si a lui "Adi", acestia urmind sa fie judecati in stare de libertate. Numai ca, schimbindu-se cuantumul pedepsei, inculpatii pot iesi dintr-un dosar penal numai cu o amenda. In cazul in care inculpatii nu se prezinta la termenele date de instanta, insa, lucrurile s-ar putea agrava.
Reamintim ca in seara zilei de 15 februarie a.c., in jurul orei 20.30, urmare unui apel adresat Politiei, pe Str. Chisinau s-a deplasat un echipaj format din patru agenti IPJ. Conform rechizitoriului, ajunsi in Mogador, politistii au observat in zona blocului N aproximativ 20 - 30 de indivizi inarmati cu bite si rangi care, la vederea masinii cu girofar, au dat bir cu fugitii.

"Romica", inca disparut

Oamenii legii au pornit imediat in urmarirea grupului. Trei dintre suspecti au fost adusi linga masina Politiei si asezati "cu fata in jos si miinile la ceafa". Unul dintre politisti a recuperat bita abandonata de fugari in gangul dintre blocuri, moment in care a observat ca e inconjurat de "un grup de 20 de tineri, in fruntea caruia i-a recunoscut pe Romica Bogateanu si Adrian Ciupitu din gruparea “Catali”". "Baietii de cartier" ii adresau politistului amenintari gen "te tai...", "iti iau beregata", astfel ca acesta a batut in retragere. Doi dintre agenti au sarit in apararea colegului. "N-aveti ce cauta in acest cartier", le-ar fi spus acestia politistilor, cu intentia clara de a-i elibera pe cei trei tineri. La un moment dat, precizeaza anchetatorii, Bogateanu a incercat sa-l loveasca pe unul dintre politisti cu o bita-n cap, dar omul legii a parat lovitura cu bratul. Agresorul a ridicat apoi pumnul impotriva politistului, dar a nimerit geamul autospecialei. Pentru distrugerea geamului, Bogateanu a fost scos din culpa, fiindca n-ar fi savirsit fapta cu intentie. Un alt politist a pulverizat spray-ul lacrimogen in directia indivizilor, iar altul a scos pistolul si a tras nu mai putin de 9 focuri in aer, ca sa-i imprastie pe scandalagii. Politistii i-au imobilizat pe Bogateanu si pe Balan si i-au dus la sediul Politiei, impreuna cu tinerii retinuti initial. Atit Bogateanu, cit si Balan au declarat ulterior ca "nu i-au insultat, nu i-au amenintat si nu i-au agresat fizic pe politisti". Dupa 24 de ore de retinere, cei doi au fost pusi in libertate, dupa care Parchetul a dispus arestarea, insa prea tirziu. Mandatul de arestare n-a mai putut fi pus in aplicare, pentru simplul motiv ca Bogateanu si Balan disparusera de la domiciliu. Bogateanu si-a justificat fuga prin faptul ca totul ar fi fost o inscenare si ca eventual se va preda doar la Bucuresti, fiind total nemultumit de modul in care l-ar fi audiat politistii braileni, reclamind chiar ca i s-a incalcat dreptul la aparare. Fapt reclamat, atunci, si de cei cinci avocati ai sai, insa nematerializat prin vreo plingere penala. De atunci, "Romica" este disparut si chiar s-a spus, la un moment dat, ca este plecat din tara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii