Politistii au primit amenintari gen "va tai" si "va iau beregata"
Potrivit dosarului de urmarire penala instrumentat de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila, incidentul dintre politistii DPIR si membrii bandei din Varsatura - Mogador s-a petrecut in seara zilei de 15 februarie 2006, in jurul orei 20.30. Urmare a unui apel adresat de un "om de bine", care a observat "miscari de trupe" ale baietilor de cartier in zona strazii Chisinau, la fata locului s-a deplasat echipajul format din patru agenti IPJ. Conform rechizitoriului, oamenii legii erau imbarcati in autospeciala MAI 16303. Intr-adevar, ajunsi in Mogador, politistii au observat in zona blocului N circa 20 - 30 de indivizi inarmati cu bite si rangi care, la vederea masinii cu girofar, au dat bir cu fugitii. Oamenii legii au pornit imediat in urmarirea unui grup de trei tineri - identificati ulterior ca fiind Valentin Prisaca, Adrian Laurentiu Gavrila si Corneliu Moldoveanu - reusind sa-i ajunga din urma intr-una din scarile blocului N. In continuare, suspectii au fost adusi linga masina politiei si asezati "cu fata in jos si miinile la ceafa", pina la clarificarea situatiei. Unul dintre politisti a recuperat bita abandonata de fugari in gangul dintre blocuri. Cind a ridicat privirea, a observat ca e inconjurat de "un grup de 20 de tineri, in fruntea caruia i-a recunoscut pe Romica Bogateanu si Adrian Ciupitu din gruparea "Catali"". "Baietii de cartier" ii adresau politistului amenintari gen "te tai...", "iti iau beregata", astfel ca acesta a batut in retragere. Doi dintre agenti au sarit in apararea colegului. "N-aveti ce cauta in acest cartier", le spuneau "smecherasii" politistilor, cu intentia vadita de a-i elibera pe cei trei tineri, retinuti inca si paziti cu strasnicie de cel de-al patrulea agent. La un moment dat, precizeaza anchetatorii, Bogateanu a incercat sa-l loveasca pe unul dintre politisti cu o bita-n cap, dar omul legii a parat lovitura cu bratul. Agresorul a ridicat apoi pumnul impotriva politistului, dar a nimerit geamul autospecialei. In aceste conditii, un alt politist a pulverizat spray-ul lacrimogen in directia indivizilor, somindu-i sa se opreasca, dar fara nici un succes. Concomitent, colegul sau a scos pistolul si a tras nu mai putin de 9 focuri in aer, ca sa-i imprastie pe scandalagii.
De data aceasta, cei din gruparea "Catali" s-au retras, oamenii legii reusind sa-i imobilizeze pe Bogateanu si pe Balan si sa-i duca la sediul Politiei, impreuna cu tinerii retinuti initial, Prisaca, Gavrila si Moldoveanu. Desi in zona se aflau mai multe persoane, nimeni nu a vrut sa dea declaratii in legatura cu incidentul, mai putin "un trecator" a carui identitate este tinuta secreta. In noaptea de 15/16 februarie, politistii i-au prezentat pe membrii gruparii "Catali" la Parchet, cu propunere de arestare preventiva. Valentin Prisaca si ceilalti doi tineri retinuti initial au fost audiati ca martori, iar Bogateanu si Balan, ca invinuiti. Prisaca a declarat, ulteror, ca a fost agresat de politisti, fapt negat cu vehementa de procurorul anchetator, care-l audiase imediat dupa incident. In plus, fotografiile celor trei tineri - facute la Politie, in noaptea de 15/16 februarie - nu indica semne de violenta.
Atit Bogateanu, cit si Balan au declarat ca "nu i-au insultat, nu i-au amenintat si nu i-au agresat fizic pe politisti". Unul dintre apropiatii inculpatilor, Traian Soare, a afirmat ca unul dintre politisti l-ar fi lovit cu bita peste mina, provocindu-i leziuni, insa nu a prezentat si un act medico-legal care sa confirme aceste sustineri. Unul dintre martorii audiati a spus ca, de fapt, Soare "a fugit la aparitia Politiei, a alunecat pe gheata si a cazut".
Romica Bogateanu si Adi Balan au fost, initial, retinuti pe baza de ordonanta, timp de 24 de ore, fiind prezentati la Judecatoria Braila, pe 16 februarie, cu propunere de arestare preventiva. Propunerea Parchetului a fost respinsa, iar inculpatii au fost pusi in libertate. Procurorii au declarat recurs impotriva masurii luate de judecatori, obtinind cistig de cauza la Tribunalul Braila, pe 21 februarie 2006. Era, insa, prea tirziu. Mandatul de arestare n-a mai putut fi pus in aplicare, pentru simplul motiv ca inculpatii Bogateanu si Balan disparusera de la domiciliu. Bogateanu si-a justificat fuga prin faptul ca totul ar fi fost o inscenare si ca eventual se va preda doar la Bucuresti.