Mergi la conţinutul principal

Liderul chinez Hu Jintao - cel mai puternic om din lume

Lider politic suprem al celor mai mulţi oameni din lume, Hu Jintao, controlează aproape cu o mână de fier peste 1,3 miliarde de cetăţeni, o cincime din populaţia planetei, afirmă Forbes. Spre deosebire de omologii săi occidentali, Hu poate schimba cursurile râurilor, poate construi oraşe, închide disidenţi şi cenzura internetul fără a fi împiedicat de birocraţi sau tribunale. Mai mult, China a depăşit recent Japonia, devenind a doua economie a lumii, iar, potrivit estimărilor, va întrece Statele Unite în decurs de 25 de ani.

Hu Jintao este şi comandantul celei mai mari armate din lume şi şi-a ales personal succesorul, pe Xi Jinping, care va deveni preşedinte în 2012.

Barack Obama rămâne, totuşi, comandantul celei mai puternice armate din lume

Liderul american Barack Obama, al cărui partid a suferit o înfrângerea grea la alegerile de la jumătatea mandatului ce au avut loc marţi, se află pe a doua poziţie. Partidul său Democrat a pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi şi-o păstrează cu greu pe cea din Senat. Aceasta este o încercare pentru Obama, cel care, anul trecut, era cel mai puternic om din lume. După ce în primii săi doi ani de mandat a implementat reforme ample, îi va fi destul de greu să îşi impună agenda şi în următorii doi ani. El rămâne, însă, comandantul celei mai puternice armate din lume, celei mai mari şi mai dinamice economii şi deţine titlul neoficial de "Lider al lumii libere".

Pe a treia poziţie se află regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, lider absolut al regatului, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume şi unde se află cele mai sfinte două locuri ale islamului. Compania petrolieră de stat Aramco are rezerve de 266 de miliarde de barili, adică o cincime din totalul rezervelor cunoscute din lume. Regele Abdullah depune eforturi pentru implementarea treptată de reforme sociale şi legislative, menţinând, în acelaşi timp, relaţii bune cu conservatorii religioşi.

Vladimir Putin şi Papa Benedict al XVI-lea ocupă, în ordine, locurile 4 şi 5

Premierul rus Vladimir Putin se află pe locul patru şi este în continuare mai puternic decât succesorul pe care şi l-a ales la preşedinţie, Dmitri Medvedev (locul 12). Fost ofiţer KGB, el îşi va înlocui, probabil, protejatul de la Kremlin în 2012. Între timp, Putin are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte aproape 10% din supraţa planetei şi resurse energetice şi minerale vaste.

Pe a cincea poziţie se află Papa Benedict al XVI-lea, cea mai importantă autoritate religioasă pentru 1,1 miliarde de oameni, adică o şesime din populaţia lumii. Tradiţionalist ferm, el critică secularizarea, epoca marcată de consum şi relativizarea moralei şi are o poziţie dură în ceea ce priveşte contracepţia, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sau preoţii femei. În pofida unor gafe majore, precum ridicarea excomunicării vizând un episcop care a negat Holocaustul şi citarea unei surse din secolul al XIV-lea, potrivit căreia singurele lucruri noi aduse de profetul Mohamed au fost "rele şi inumane", Benedict al XVI-lea pare cu adevărat interesat de vindecarea rănilor vechi. În luna septembrie, el a devenit primul papă după reforma protestantă care a vizitat catedrala Westminster şi a dat mâna cu o femeie preot, o altă premieră. Deşi scandalurile privind abuzurile sexuale i-ar putea submina autoritatea morală, papa pare dornic să se ocupe de acest dosar.

Angela Merkel, locul 6, dar cea mai puternică femeie din lume

Cancelarul german Angela Merkel este cea mai puternică femeie din lume şi pe locul şase în clasamentul Forbes. Ea conduce cea mai mare economie din Europa, campioană a pieţei libere şi favorită a companiilor mari.

Locul şapte este ocupat de David Cameron, cel mai tânăr premier al Marii Britanii din ultimii 198 de ani. Parte a unei lumi privilegiate şi descendent neligitim al regelui William al IV-lea, el este privit de unii drept un al doilea Margaret Thatcher. Cameron împărtăşeşte hotărârea Doamnei de Fier de a reduce cheltuielile guvernamentale, dar, ca lider al unei coaliţii, nu îşi poate permite să ia măsuri care să divizeze.
Cameron este urmat de preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke.

Bill Gates, deşi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, se află pe locul 10 în clasamentul Forbes, fiind devansat de Sonia Gandhi, preşedintele Congresului Naţional Indian.

Premierul italian Silvio Berlusconi ocupă locul 14, în timp ce Dilma Roussef, nou aleasă preşedinte al Braziliei, se află pe poziţia a 16-a. Liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy (locul 19) o devansează pe şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton (locul 20).

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il se află pe poziţia 31, Dalai Lama pe 39, iar pe 64 Oprah Winfrey.

Pe ultimul loc se află fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, care publică documente confidenţiale şi secrete.

Topul Forbes prezintă cei mai importanţi 68 de oameni din lume, aleşi pentru că "în diferite feluri, modifică lumea în funcţie de voinţa lor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro