Mergi la conţinutul principal

Licitaţiile contestate, oful cel mai mare al primarului Dragomir

• edilul a vorbit, recent, despre problemele întâmpinate în prima parte a mandatului său • pe locuri fruntaşe se numără contestaţiile care apar la licitaţii, din cauza cărora punerea în practică a unor proiecte importante ajunge să fie întârziată cu lunile • Dragomir a amintit şi de teama angajaţilor de a-şi asuma unele decizii sau de a face parte din comisiile de licitaţii

 

Contestaţiile care blochează pentru perioade lungi demararea proiectelor investiţionale în Municipiul Brăila reprezintă principalul regret al primarului Marian Dragomir privind modul în care s-a desfăşurat prima parte a mandatului său. Edilul-şef a vorbit despre asta în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, subliniind că a reuşit totuşi să implementeze câteva proiecte care vor aduce bani mai mulţi la buget.

“Din punctul meu de vedere, nu trebuie să vorbim neapărat despre promisiuni electorale sau despre lucrurile pe care ni le-am asumat şi unde ne-am fi dorit să facem mai mult. O să finalizăm anul acesta anumite lucrări care aduc economii la bugetul Primăriei. Unul dintre ele este cel privind extinderea sistemului public de iluminat şi modernizarea lui. Economiile în factură sunt foarte mari, în jur de 50% la fiecare lună ca urmare a montării acestui sistem mult mai modern. În schimb, eu mi-aş fi dorit foarte mult să nu avem acele proceduri atât de dificile la licitaţiile pentru asfaltări. Ştiţi foarte bine ce am păţit, cât ne-au întârziat. Cum a fost după aceea la început, până şi-au intrat în mână şi cum au lucrat. Iar acum ce să spun? Deşi am pornit licitaţia la Pisc - Brăiliţa - Vidin de atâtea luni, încă suntem în procedura de licitaţie. Mi-aş fi dorit, de asemenea, ca cei care au câştigat licitaţia de la Calea Galaţi să nu fugă de pe şantier, mi-aş fi dorit ca instanţa de judecată să nu spună la vremea respectivă că mai au termen până pe 21 decembrie şi să fi putut să îi dăm afară din contract. Acum suntem în validare la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice pentru lansarea unei noi licitaţii la Calea Galaţi. La asfaltarea de la Lacu Dulce avem o situaţie absolut hilară: cel care a câştigat are şi contestaţii. Ne-a contestat pe noi pentru că i-am mai solicitat înainte de a-l declara câştigător al licitaţiei un document, pe care chiar el îl solicitase de la ceilalţi, atunci când i-a contestat. Dar acestea sunt procedurile şi hăţişurile birocratice, care de cele mai multe ori sunt greu de înţeles şi de mine, nu mai vorbesc de cetăţeni”, a declarat Dragomir.

 

Comisiile de licitaţie şi temerile funcţionarilor

Primarul a precizat că multe dintre blocaje au fost chiar la nivelul comisiilor de licitaţie, în unele cazuri funcţionarii refuzând chiar să facă parte din acestea.

“Uneori au existat probleme pentru că la un moment dat Comisia de licitaţie îşi asumă atunci când desemnează un câştigător sau când exclude pe cineva. Şi a fost nevoie să se solicite de mai multe ori clarificări, pentru a nu ajunge în situaţia în care un contractant sau un ofertant să dea în judecată Primăria. Au fost şi astfel de situaţii. Au fost, de asemenea, situaţii în care unele societăţi au contestat şi, deşi nu a contat că au pierdut, au avut dreptul legal să conteste, iar lucrul acesta a întârziat lucrările foarte mult. La şantierele existente astăzi în Municipiul Brăila, pot spune că suntem mulţumiţi de ritmul lor, deşi ne-am dori mai mult. Urmează ca după ce astupăm toate acele gropi să începem doar pe covoare asfaltice. Este absolut necesar să începem să turnăm covoare asfaltice, deoarece asfaltul de pe străzile laterale este îmbătrânit, cred că de pe vremea când era prim-secretar Anton Lungu”, a adăugat primarul, cu precizarea că nicio lucrare neconformă nu a fost şi nu va fi decontată. Mai mult, Dragomir a precizat că angajaţii Primăriei îşi fac treaba şi verifică starea lucrărilor. Acesta a ţinut să adauge chiar că multe probleme au fost depistate la timp şi îndreptate, astfel că nu au mai apărut în presă. Edilul-şef a afirmat totuşi că ar mai avea nevoie de angajaţi la Tehnic, în anul 2018 intenţionând să scoată la concurs şi cele două posturi vacante pe acest sector.

Cât despre teama angajaţilor, Dragomir recunoaşte că aceasta încă mai există, deoarece nu se face distincţia între erori umane şi fapte săvârşite cu intenţie.

“Există o teamă în continuare. Şi asta sigur că afectează. Există o teamă pentru că au fost exemple în trecut. Deşi de multe ori ar trebui să se facă diferenţă între eroare umană şi intenţie, fapta nu ţine cont de astfel de lucruri, ea există. Nu contează dacă persoana a greşit cu intenţie sau din eroare. Ea va răspunde. Şi acest lucru conduce la anumite temeri din partea unora. Şi e normal. E uman. E de înţeles. Cred că încă se mai tem să facă parte din comisiile de licitaţie. A fost o perioadă în care am avut dificultăţi la formarea comisiilor. Nu vă dau exemple, dar au fost situaţii”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro