Iubitorii de colecţii de curiozităţi, astrofizicieni, artişti contemporani şi pasionaţi de decoraţiuni îşi dau întâlnire, luni, la Paris, cu ocazia unei licitaţii speciale pentru vânzarea a aproximativ 250 de meteoriţi la sala Drouot, relatează agerpres.ro.
Rezultată din succesiunea unui pasionat de astrofizică, Pierre Delpuech, această vânzare este cea mai importantă de acest gen din punct de vedere cantitativ, cu un număr mare de meteoriţi palasit găsiţi în sudul Siberiei occidentale, care conţin cristale mari de olivine, minerale viu colorate, prinse în fier şi nichel, conform casei de licitaţii Lucien Paris.
O piaţă limitată
Cele două piese cele mai scumpe sunt estimate la 60.000 de euro, dar multe altele nu depăşesc 100 de euro. Primul criteriu al valorii unui meteorit este raritatea sa, valoarea sa ştiinţifică. Dar, de puţin timp, un nou factor intră în joc: forma, structura, dimensiunea şi frumuseţea. Miile de colecţionari par toţi vrăjiţi de aceste obiecte cereşti, care în antichitate erau obiecte de cult. Fanii chinezi bogaţi sunt gata să cheltuiască o avere pentru a obţine fragmente de meteorit, făcând să crească preţul şi agitând piaţa mondială. „Chinezii adoră obiectele care sunt încărcate de legendă, de semnificaţie", explică adjudecatarul licitaţiei.
Pentru unii amatori, aceste roci extraterestre sunt obiecte decorative. „E ca un obiect de artă, format de atmosfera înaltă", a mai declarat adjudecatarul licitaţiei. „Pe unii meteoriţi, ai impresia că vezi urme de amprente ca în lucrările de Rodin", marele sculptor francez al secolului al XIX-lea. Celor pasionaţi li s-au alăturat şi artişti contemporani. La începutul acestui an, artistul danez Olafur Eliasson a expus la Fundaţia Louis Vuitton din Paris un meteorit de patru miliarde de ani.
Piaţa rămâne, însă, limitată. Meteoriţii cad în bucăţele şi sunt chiar mai rar de găsit. Iar colecţionarii îşi păstrează multe ori pentru totdeauna achiziţiile.