Într-o epocă a globalizării, care demontează valorile autentice naţionale, pasionaţi de lucrul vechi şi frumos, de tradiţiile şi meşteşugurile populare, membrii echipei proiectului TOOLS își propun să mobilizeze eleviii și cadrele didactice din Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau”, Brăila, spre recondiționarea obiectelor vechi de patrimoniu, prin coasere, prin asamblare și punerea lor în valoare în micul muzeu al liceului.
În cadrul programului Erasmus+ , Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” este prezent cu proiectul ”Traditional and original objects in a learning school” (TOOLS), nr. de referință 2020-1-PLO1-KA229-081472_5, cu un grant câștigat în valoare de 26.517 EURO. Proictul vine în sprijinul elevilor, dar și a întregii comunități prin obiectivele propuse: revitalizarea tradițiilor, identificarea unor asemănări și diferențe între tradiții și obiceiuri din diferite țări, precum și integrarea socială, economică și culturală a elevilor.
Pe parcursul a 2 ani, 2020-2022, Proiectul TOOLS va reuni cinci țări participante: România, Turcia, Italia, Portugalia și Polonia-coordonator proiect, motivând elevii de a păstra valorile tradiționale peste ani.
Elevii din cele cinci țări, în calitate de beneficiari direcți ai proiectului, vor participa activ la toate activitățile propuse, prin intermediul cărora vor descoperi si vor transmite mai departe valorile tradiționale din fiecare țară. Împletirea dintre tradițional și modern se va regăsi la finalul fiecărei activitati prin realizarea de QR-uri.
Coordonarea proiectului la nivelul Liceului Tehnologic „Edmond Nicolau”, Brăila este realizată de prof. Turcoianu Teodora, iar echipa de implementare este formată din: prof. Ene Magdalena, directorul liceului și managerul de proiect, prof. Radu Geanina, prof. Necoară Adina, prof. Dună Magdalena, prof. Florea Felicia, Ciocla Mihai- informatician și Dumitrașcu Mihaela- contabil, Balaban Alina-secretar.