* consilierii municipali și-au dat acordul ca Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, Corpul B, să fie inclus pe lista de investiții propuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” * procedura a fost bifată în cadrul unei ședințe extraordinare a CLM Brăila, ce a avut loc pe 12 aprilie, cu puțin timp înainte de sărbătorile pascale * decizia vine în contextul în care, în luna februarie, s-a stabilit ca elevii să nu mai învețe în respectiva clădire, deoarece aceasta este singura unitate de învățământ din Brăila încadrată în clasa de risc seismic I
După ce în luna februarie Corpul B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” a intrat în lumina reflectoarelor ca fiind o clădire încadrată în clasa de risc seismic I, iar autoritățile au luat decizia ca elevii să nu mai învețe acolo, în sfârșit a apărut o perspectivă privind reabilitarea imobilului. Într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Brăila, ce a avut loc pe 12 aprilie, cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale, a fost aprobat un proiect legat de acest subiect. Mai precis, consilierii și-au dat acordul ca pe lista de obiective propuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” să fie încadrat și Corpul B al liceului brăilean.
Potrivit raportului proiectului aprobat de consilieri, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a transmis pe 5 aprilie Inspectoratului Școlar Județean și Primăriei Municipiului Brăila o adresă prin care a informat despre posibilitatea finanțării unor obiective de investiții, respectiv a unor clădiri încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I, cu ajutorul acestui program ce a fost aprobat prin OUG nr. 7/2023.
Potrivit documentelor anexate la mapa consilierilor, IȘJ Brăila a informat Primăria că singura clădire din sistemul de învățământ public de stat din Municipiul Brăila, expertizată și încadrată în clasa de risc seismic Rs I este Corpul B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee”, conform datelor introduse și asumate de fiecare unitate de învățământ în Sistemul Infromatic Integrat al învățământului din România. În acest context, Inspectoratul a fost prima entitate care și-a dat acordul privind includerea corpului de clădire în PNI ”Școli sigure și sănătoase”. Însă cum această clădire este cuprinsă în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Brăila, aprobat prin HCLM din septembrie 2011, a fost nevoie și de acordul consilierilor pentru ca lucrurile să poată merge mai departe.
Clădirea B a Liceului de Arte printre alte 30 de școli cu probleme din țară
Tot la mapa consilierilor a fost atașat și un comunicat al Ministerului, emis pe 5 aprilie, în legătură cu planurile legate de acest program. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat deja lista primelor 31 de unități de învățământ care trebuie să primească finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”. În acest context, ar trebui consolidate seismic, reabilitate, modernizate și eficientizate energetic 14 licee, 15 școli și 2 grădinițe încadrate în clasa de risc seismic I. Finanțarea lucrărilor este asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de obiective răspund de modul în care sunt realizate lucrările.
În același comunicat s-a mai precizat că pe durata lucrărilor beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional. De asemenea, că nu trebuie întocmite documentații tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei și a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanțarea va fi acordată urgent. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de trei ani.
Tot în comunicatul de la Centru s-a mai adus la cunoștință că introducerea școlilor în acest program se face pe baza listelor transmise periodic la minister, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. În ceea ce privește Liceul de Arte, există deja un raport de expertiză tehnică al obiectivului ”Construcție Corp B str. Nicolae Bălcescu nr. 13”, elaborat de către un expert tehnic atestat, ce datează încă din 16 decembrie 2019. Revenind, clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului, urmând ca UAT-urile pe raza cărora se află aceste școli să-și transmită, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program. Netransmiterea acordului în termen de cinci zile de la aprobare (hotărâre consiliului local/județean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului. Prin urmare CLM Brăila a avut grijă să nu rateze momentul. De reținut că lista se completează pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educației și se aprobă prin ordin al ministrului.
Proiectul privind acordul pentru includerea imobilului pe lista ministerului a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Reamintim că după cutremurele care au avut loc în Turcia și Siria în luna februarie a acestui an, autoritățile din România au fost puse față în față cu necesitatea de a evalua ceva mai serios clădirile care sunt supuse riscului în timpul seismelor. Astfel, la vremea respectivă IȘJ Brăila a comunicat că Liceul de Arte, mai precis Corpul B al unității de învățământ, este singurul din Brăila încadrat în clasa de risc seismic I. Context în care s-a luat decizia ca elevii să nu mai învețe acolo până când problema va fi remediată. Atunci, primarul Marian Dragomir a promis că municipalitatea va sprijini financiar liceul dacă va fi nevoie, pentru a efectua lucrări de consolidare a acestei clădiri.