Mergi la conţinutul principal

Liceul cu Program Sportiv Brăila – performanță și pe plan sportiv și pe plan școlar

• în sesiunea de vară, „examenul maturității” a fost promovat de aproape 8 din 10 absolvenți ai promoției curente • aproape un sfert dintre absolvenți a obținut medii peste 8, ceea ce nu e puțin pentru elevii unui liceu vocațional-sportiv, care au și câte două antrenamente pe zi • și pe plan sportiv, anul școlar 2022-2023 a fost unul bogat, elevii de la LPS reușind să facă performanță în atletism, handbal și volei

 

Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brăila a crescut într-un an cât alții în zece. Nu e un basm, ci realitatea. Ne referim la examenul național de Bacaluareat de anul acesta, unde în prima sesiune (iunie-iulie 2023) au promovat circa 8 din 10 elevi. Dovadă că liceul are performanțe nu doar pe plan sportiv, ci și pe plan școlar. Mai mult, aproape un sfert dintre absolvenți a obținut medii peste 8. Ceea ce nu e puțin pentru elevii unui liceu vocațional-sportiv, care au și câte două antrenamente pe zi. Iar printre cei care au trecut cu bine de ”examenul maturității” se numără campioana națională la atletism Denisa Balaban.

 

Cea mai bună promovabilitate din ultimul deceniu

La sesiunea din vară a examenului au participat 75 absolvenți din promoția curentă. Au reușit să promoveze 55 de candidați, ceea ce înseamnă o rată de promovare de 77,33%. Mult peste cea de anul trecut, când mai puțin de jumătate dintre elevi reușeau să treacă de ”examenul maturității” – 46,75% promovabilitate finală. Rezultatul este cel mai bun din ultimul deceniu, mai exact din 2014 și până în prezent (2014 fiind anul din care se găseasc statistici oficiale). Din 2014 și până în prezent, singurul an în care LPS Brăila a avut peste 70% promovabilitate a fost în 2018, când procentul a fost de 71,3%. Cum s-a ajuns la ”recordul” de anul acesta? Muncă și dedicare atât din partea elevilor, cât și a profesorilor.

”Creșterea promovabilității ne-a bucurat pe toți. Sunt mai mulți factori care au dus la aceste rezultate. În primul rând, colegii mei, profesorii școlii, care au făcut pregătiri suplimentare cu elevii, în afara orelor de curs. Iar pentru asta merită toate felicitările. Unii chiar și atunci când a fost grevă au venit la școală pentru a mai lucra cu copiii. De asemenea, liceul nostru a fost beneficiar al proiectul ROSE, care este destinat elevilor de liceu tocmai pentru a crește promovabilitatea acestora la Bacalaureat. Apoi, la nivelul județului Brăila se susțin trei simulări pe an. Iar acest lucru a contat pentru că profesorii, după fiecare simulare, realizau planuri remediale și știau ce trebuie lucrat mai mult pentru ca elevii să-și îmbunătățească rezultatele. Un alt element important, spunem noi, a fost relația extraordinară pe care am avut-o cu familiile elevilor. Profesorii diriginți au reușit să creeze o legătură strânsă atât cu elevii, cât și cu părinții acestora”, ne-a declarat prof. Dan Mihai Gheorghiță, directorul LPS Brăila.

Deși mulți consideră că elevii de la Sportiv susțin un examen mai ușor pentru că nu dau proba la matematică, ci la istorie, în realitate examenul este la fel de dificil ca pentru restul colegilor de la liceele teoretice. Ba poate chiar puțin mai greu având în vedere că zilnic au antrenamente.

”Examenul de Bacalaureat nu este mai dificil sau mai ușor pentru cei de la Sportiv. Materiile la bac sunt aceleași. Elevii de la Sportiv au însă antrenamentele zilnice, cantonamente, deplasări, ceea ce le ia foarte mult din timpul pe care l-ar fi alocat studiului individual pentru Bacalaureat. Un elev de liceu de la LPS vine dimineața la antrenament, de la 12 până la 16.00-17.00 se duce la ore, iar elevii de înaltă performanță fac după ore cel de-al doilea antrenament”, ne-a explicat acesta.

Dincolo de absolvenții care au promovat Bacalaureatul, mai sunt și elevi care au obținut nota 5 la toate probele examenului, dar care nu au reușit să obțină media 6.

”Luând separat pe cele trei probe de examen, avem peste 90% promovabilitate la limba română, peste 90% promovabilitate la istorie și peste 90% la cea de-a treia proba, unde majoritatea elevilor aleg geografia”, susține directorul LPS.

Având în vedere rezultatele foarte bune la examnul de de anul acesta, din toamnă se va merge pe aceeași formulă.

”Ne dorim ca la Liceul cu Program Sportiv elevii să fie campioni la atletism, volei, handbal, înot etc., dar să învețe și carte cum se zice. Împreună cu colegii mei, atât de specialitate cât și de cultură generală, ne-am propus să facem cu ei pregătiri suplimentare și să colaborăm strâns cu familia. Am implementat încă de anul trecut și catalogul electronic unde părintele primește în timp real înștiințare de orice absență, notă, de orice eveniment petrecut la școală, ne-a mai declarat directorul LPS Brăila.

 

Palmeres bogat pentru sportivi

Cum era de așteptat, anul școlar 2022-2023 a adus multe premii elevilor de la LPS Brăila. S-au remarcat în special sportivii de la secția de atletism, unde la Campionatele Naționale Școlare au obținut în total 28 de medalii de aur, 23 de medalii de argint, 10 medalii de bronz. Mai mult, Sportiva Denisa Balaban, absolventă de clasa a XII-a, a obținut locul 9 la Campionatul european, reușind să stabilească și un record național în cadrul probei. De asemenea, Darius Techiu și Denis Neacșu (legitimat și la CSM Brăila) s-au calificat și aceștia la Campionatul European. Prin aceste rezultate, secția de atletism de la LPS Brăila se numeră printre primele 10 cluburi din țară. ”Secția de atletism a avut întotdeauna rezultate și îi felicit pentru dăruirea totală pe copii și pe antrenori”, a transmis prof. Dan Gheorghiță.

Și la volei lucrurile au mers bine, echipa de minivolei calificându-se la turneul final, unde s-a clasat pe locul 8. De asemenea, fetele de la handbal s-au clasat pe locul 6 la etapa finală din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, iar la băieți, la categoria juniori 2, aceștia s-au calificat la Turneul final ”Speranță”.

Deși nu concurează din partea LPS, dar este elev al liceului, trebuie aplaudat boxerul Fabian Stroe, care la 15 ani a devenit campion european la juniori. Fabian se antrenează la Centrul Olimpic de Box de la Brăila.

 

Tot mai mulți copii vor să facă înot

Se știe că de la Brăila au plecat nume mari ale înotului românesc, cum este Camelia Potec sau Diana Mocanu. Timpul a trecut, orașul nostru a dispărut de pe harta natației, însă există speranțe că lucrurile se vor schimba în viitor.

Dan Gheorghiță ne-a spus că împreună cu colegii de la LPS va lucra la o strategie pentru a reda strălucirea acestui sport.

”Chiar am purtat o discuție și cu membrii catedrei de înot, mai ales că la noi copiii încă de la grădiniță fac cursuri de înot gratuite. Ne dorim ca și la această disciplină, înotul, să obținem rezultatele cu care a fost obișnuit liceul, Brăila și chiar România”.

Până atunci, tot mai mulți copii par să fie atrași de înot, iar la LPS Brăila au șansa să facă acest lucru încă de la grădiniță, gratuit. Anul școlar viitor vor fi trei grupe de copii, iar numărul mare de doritori se datorează și lui David Popovici, noua stea a înotului românesc. Concret, dacă în trecut existau două grupe de copii, anul școlar viitor vor fi trei grupe la grădiniță. Iar părinții sunt atrași nu doar de faptul că cei mici au ocazia să facă sport încă de la vârsta de 3 ani și să se dezvolte armonios, ci și de grădinița în sine, care arată foarte bine, fiind una dintre cele mai frumoase din oraș.

 

Planuri mari de viitor

Dan Gheorghiță a devenit directorul Liceului cu Program Sportiv Brăila în ianuarie 2022, postul fiind câștigat prin concurs. Timp de mulți ani a fost inspector școlar general adjunct, iar dacă unii credeau că îi va fi mai ușor acum, în realitate noul post a venit la pachet cu și mai multe responsabilități. Liceul este cel mai mare din oraș ca structură administrativă și cuprinde clădirea principală, grădinița, sălile de sport, bazinul descoperit, bazinul acoperit, internatul și cantina și are cinci forme de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și club sportiv școlar.

Pentru a le oferi elevilor și profesorilor cele mai bune condiții, LPS are în prezent în derulare mai multe proiecte.

”Când am venit eu aici liceul arăta foarte bine, ca și acum. Dar, ca în orice activitate, e loc de mai bine. Am încercat în limita bugetului nostru, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei, să modernizăm cât putem. Suntem acum în derularea unui proiect pentru pistă de atletism, adică suntem deja la stadiul de începere a lucrărilor. Aceasta va fi în curtea liceului, între bazinul de înot și gardul de la baza sportivă Pescăruș. E o pistă pentru aer liber, din tartan, pe care o vor folosi sportivii noștri în sezonul cald să își poată face antrenamentele. Eu sper că anul acesta școlar, undeva în octombrie-noiembrie, să fie finalizată pista. Apoi, sala de sport și bazinul acoperit sunt prinse în proiect de eficientizare energetică. De asemenea, avem aprobați indicatorii pentru asfaltarea curții școlii. Această investiție, fiind mai mare, este multianuală și sperăm de la anul să reușim cu ajutorul Primăriei să realizăm și acest obiectiv. Am accesat și proiectul PNRR pentru dotarea cu mobilier și echipamente a sălilor de clasă și de sport. Achizițiile urmează să înceapă din 2024 și am ales să dotăm o sală de forță care este benefică tuturor sportivilor”, ne-a enumerat acesta.

Un alt proiect pe care LPS îl va implementa este PNRAS (Programul Național de Prevenire a Abandonului Școlar), care se va adresa elevilor de gimnaziu. Pe de o parte unitatea școlară va fi dotată cu mobilier și echipamente IT, iar o altă componentă vizează îmbunătățirea rezultatelor la Evaluarea Națională prin activități remediale.

Întrebat la ce ar vrea să se gândească brăilenii când aud de LPS Brăila, Gheorghiță ne-a spus: ”Aș vrea ca brăilenii să se gândească că în cadrul unității noastre școlare vin exclusiv elevii care își doresc să facă performanță în sport, dar care vor ca în paralel să meargă foarte bine și cu învățătura, să aibă o cultură generală. Toate cursurile sunt gratuite, atât cele din cadrul claselor, cât și pe grupele de club sportiv școlar. Acestea din urmă sunt destinate elevilor care sunt școlarizați la alte unități de învățământ, dar care pot veni și face sport de performață sau inițiere cu profesorii antrenori de la noi din liceu. Totul este gratuit. Avem grupe de handbal fete, handbal băieți, volei fete, înot, atletism fete și băieți și lupte. Selecția pentru aceste grupe este deschisă și permanentă. Chiar dacă este un număr limitat de elevi în grupe, noi nu am refuzat pe nimeni”, a transmis prof. Dan Gheorghiță.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro