Liceul «Moisil», în cădere liberă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Liceul «Moisil», în cădere liberă

Pe 12 iulie o nouă generaţie a aflat rezultatele la examenul maturităţii. La Brăila, rata de promovabilitate a fost de 74,35%, la liceele teoretice înregistrându-se medii foarte bune, în timp ce la cele tehnologice rezultatele sunt foarte slabe.
Însă cea mai gravă situaţie este la Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" acolo unde niciun candidat nu a reuşit să obţină media de trecere 6.
Întrebat de reporterii "Obiectiv" cum îşi explică acest eşec, directorul unităţii de învăţământ, Alexandru Diţu a declarat că vina pentru rezultatele dezastruoase aparţine, în mare parte, elevilor care învaţă la acest liceu şi care vin din clasa a IX-a slab pregătiţi.
"Elevii care intră în clasa a IX-a, în promoţie covârşitoare chiar, sunt cei repartizaţi în a treia sesiune. Deci nu iau examenul naţional şi rămân ultimii, ultimii. Ei ajung la noi şi ne facem treaba la clasă. Îi luăm, facem ce reuşim cu ei, important e să îi ţinem în şcoală şi să nu-i lăsăm pe stradă. Mulţi sunt din medii sărace, cu grad de infracţionalitate ridicat şi e mare lucru să îi ţii la cursuri, să nu degenereze în altceva, să încerci să îi educi, să aibă un exemplu pozitiv. În condiţiile date acestea sunt rezultatele. Pe de altă parte, nici nu poţi ca şcoală să te duci cu 0 absolvenţi în BAC, pentru că îţi pui problema ce exemplu le dai celorlalţi din clasele care termină", susţine directorul Alexandru Diţă.
În total, s-au înscris să susţină examenul maturităţii 18 candidaţi din care 3 nu s-au prezentat la probe. La începutul anului şcolar, în clasa a XII-a erau înscrişi 24 de elevi, din care doar 3 au reuşit să intre în BAC, la care se adaugă un elev de la seral. Din seriile anterioare au fost 11 candidaţi prezenţi. Doar trei absolvenţi au reuşit să obţină medii peste 5, cea mai mare medie înregistrată fiind de 5,95. Deşi au fost şi note de 6.00, 7.00 şi chiar un 8,80, niciun absolvent nu a reuşit să scoată media 6 pentru a putea fi declarat promovat.
"Noi nu avem copii care vin de la generală de la 7 să zicem până la 4 să poţi să-i modelezi. Dau un exemplu, dacă am avea un copil de media 7 care ar fi venit la noi ar fi un copil bun. Şi profesorii noştri îşi doresc să facă ore dar e greu: o dată pentru că nivelul de cunoştinţe e din start scăzut, iar a doua e şi lipsa dorinţei de a învăţa. Este o muncă de Sisif să îl ţii la oră, să predai, să faci programa şi să-l motivezi să înveţe. Eu aş fi curios un profesor de la un liceu de elită cât rezistă aici că sunt cu aceleaşi pregătiri şi cadrele de aici şi cei de la alte licee, oamenii îşi fac treaba foarte bine".

Rezultate tot mai slabe de la an la an

În ultimii ani, la examenul de bacalaureat Liceul "Moisil" are rezultate tot mai slabe, numărul elevilor care reuşesc să ajungă în examen este tot mai mic, iar cei care promovează sunt şi ei tot mai puţini. Dacă în 2013, din 33 de elevi înscrişi doar 10 au reuşit să promoveze, în 2014 din 30 de candidaţi înscrişi să susţină probele doar 9 au luat media 6. În 2015 s-au înscris să susţină examenul 25 de candidaţi din care 9 au luate note de trecere.
Pentru a putea echilibra situaţia astfel încât să nu mai fie rezultatele catastrofale la bacalaureat la liceele tehnologice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a decis ca, începând cu anul şcolar viitor, două treimi din clasele de pe filieră tehnologică să fie alocate pentru învăţământul profesional.
"Eu am luat nişte măsuri care poate sună dure, adică din 100 de clase care le-am propus la clasa a IX-a, 45 sunt la teoretic, 34 profesională şi 21 liceu tehnologic. Şi o să vedem în anii următori dacă decizia noastră a fost una bună dar eu cred că a fost una bună. Elevii de la tehnic s-au dovedit că nu înţeleg că şcoala e importantă pentru ei, atunci hai să le oferim o şansă la o calificare să poată avea apoi un loc de muncă. Asta a fost ideea noastră şi de aceea am modificat planul de şcolarizare", a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro